Am creanta fata de firma X, ai caror asociati au depus mentiune la Reg Com pentru dizolvarea societatii, fapt care s-a si intamplat si acum s-a numit lichidator in cauza.
Intrebarea mea este, daca acum, dupa numirea lichidatorului, daca firma X mai are dreptul sa imi cedeze creante pe care le are de recuperat de la Y , cu care s-a discutat si care a fost de acord sa-mi achite mie in contul datoriei fata de X , intrat in lichidare?
Ar fi legal? Inclin sa cred ca ar fi dauna celorlalti creditori inscrisi la masa credala, dar care ar fi temeiul legal care imi interzice asta, sau mai bine zis care ii interzice lui X sa cedeze creante in situatia in care este?
Probabil, ca acum societatea fiind administrata de lichidator, ar fi logic ca ei sa nu mai aiba dreptul sa incheie acte juridice, etc...Nu stiu cum sa procedez...
Legea nr. 31/1990:
"Art. 233. - (1) Dizolvarea societăţii are ca efect deschiderea procedurii lichidării. (...)
(2) Din momentul dizolvării, directorii, administratorii, respectiv directoratul, nu mai pot întreprinde noi operaţiuni. În caz contrar, aceştia sunt personal şi solidar răspunzători pentru acţiunile întreprinse."
"Art. 252. - (1) Pentru lichidarea şi repartizarea patrimoniului social, chiar dacă în actul constitutiv se prevăd norme în acest scop, sunt obligatorii următoarele reguli:
a) până la preluarea funcţiei de către lichidatori, administratorii şi directorii, respectiv membrii directoratului, continuă să-şi exercite atribuţiile, cu excepţia celor prevăzute la art. 233"
" Art. 255 - (3) Lichidatorii care întreprind noi operaţiuni comerciale ce nu sunt necesare scopului lichidării sunt răspunzători personal şi solidar de executarea lor. "
Deci de la inceperea procedurii de dizolvare a firmei si pana la numirea lichidatorului, administratorii nu mai aveau dreptul sa contracteze noi obligatii, iar acum doar lichidatorul este cel in masura sa aprecieze si sa intreprinda operatiuni care sunt necesare lichidarii. Dar, asa cum spuneati si dvs., a vi se ingadui dvs. (indiferent in ce mod), sa va recuperati banii inainte sa se fi intocmit raportul de lichidare, ar fi in dauna celorlalti creditori si lichidatorul ar raspunde personal de o astfel de operatiune.
D.na Lory , va multumesc mult pentru raspunsul amanuntit si cu referire exacta la textul de lege, pe care mi l-ati oferit ! O dupa- amiaza cat mai linistita!
intrucat nu are sens sa reiterez concluziile colegei mele dna. lory, am sa adaug doar faotul ca pentru a avea sansa de a mai recupera ceva trebuie sa fiti inscrisi la masa creditorilor