As avea niste intrebari daca ma poate ajuta cineva.
Tatal meu are o firma, nu prea a avut activitate si ar dori sa o inchida.
Am tot citit pe forum insa nu m-am lamurit exact de aceea as dori sa ma ajutati.
Situatia este in felul urmator.
Firma nu are bunuri, are o datorie catre asociat dar acesta renunta la ea si mai are o datorie catre un furnizor . Desigur mai este impozitul minim pe care l-a platit si o sa-l plateasca in continuare.
Am inteles ca poate dizolva firma voluntar dar intrebarea este ce se intampla cu aceea datorie catre furnizor findca momentan nu o poate plati.
Data fiind situatia care ar fi procedurile? Trebuie dizolvare cu lichidare? Am inteles ca in situatia in care nu sunt bunuri pe firma nu trebuie lichidare, este adevarat? Si atunci ce se intampla cu datoria? Intra firma in faliment, insolventa? Cine trebuie sa ceara falimentul, asociatul sau furnizorul? Si daca intra in faliment ce se intampla? Va fi obligat asociatul sa plateasca datoria sau care este procedura?
V-as ruga daca se poate sa ma lamuriti ca nu mai inteleg nimic.
Va redau alaturi cateva texte a caror lecturare ar trebui sa va lamureasca:
(1)Societatea se dizolvă prin:
a)trecerea timpului stabilit pentru durata societăţii;
b)imposibilitatea realizării obiectului de activitate al societăţii sau realizarea acestuia;
c)declararea nulităţii societăţii;
d)hotărârea adunării generale;
e)hotărârea tribunalului, la cererea oricărui asociat, pentru motive temeinice, precum neînţelegerile grave dintre asociaţi, care împiedică funcţionarea societăţii;
f)falimentul societăţii;
g)alte cauze prevăzute de lege sau de actul constitutiv al societăţii.
.............
(4)Lichidarea şi radierea societăţii se efectuează potrivit dispoziţiilor art. 237 alin. (6)-(10).
Art. 232
(1)Dizolvarea societăţilor comerciale trebuie să fie înscrisă în registrul comerţului şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, în afară de cazul prevăzut la art. 227 alin. (1) lit. a).
(2)Înscrierea şi publicarea se vor face conform art. 204, când dizolvarea are loc în baza unei hotărâri a adunării generale, şi în termen de 15 zile de la data la care hotărârea judecătorească a devenit irevocabilă, când dizolvarea a fost pronunţată de justiţie.
(3)În cazul prevăzut la art. 227 alin. (1) lit. f), dizolvarea se pronunţă de tribunalul învestit cu procedura falimentului.
Art. 233
(la data 11-apr-2007 Art. 233 din titlul VI, capitolul I a se vedea jurisprudenta Incheierea nr. 19809 din 11-apr-2007 )
(la data 21-feb-2006 Art. 233 din titlul VI, capitolul I a se vedea jurisprudenta Decizia nr. 617 din 21-feb-2006 )
(1)Dizolvarea societăţii are ca efect deschiderea procedurii lichidării. Dizolvarea are loc fără li-chidare, în cazul fuziunii ori divizării totale a societăţii sau în alte cazuri prevăzute de lege. (la data 14-mai-2007 Art. 233, alin. (1) din titlul VI, capitolul I a se vedea jurisprudenta Incheierea nr. 26463 din 14-mai-2007 )
(2)Din momentul dizolvării, administratorii nu mai pot întreprinde noi operaţiuni; în caz contrar, ei sunt personal şi solidar răspunzători pentru operaţiunile pe care le-au întreprins.
(2)Din momentul dizolvării, directorii, administratorii, respectiv directoratul, nu mai pot întreprinde noi operaţiuni, în caz contrar, aceştia sunt personal şi solidar răspunzători pentru acţiunile întreprinse.
(3)Interdicţia prevăzută la alin. (2) se aplică din ziua expirării termenului fixat pentru durata societăţii ori de la data la care dizolvarea a fost hotărâtă de adunarea generală sau declarată prin sentinţă judecătorească.
(4)Societatea îşi păstrează personalitatea juridică pentru operaţiunile lichidării, până la termi-narea acesteia.
Art. 260
(1)Lichidarea societăţii trebuie terminată în cel mult 3 ani de la data dizolvării. Pentru motive temeinice, tribunalul poate prelungi acest termen cu cel mult 2 ani.
(2)În termen de 15 zile de la terminarea lichidării, lichidatorii vor cere radierea societăţii din registrul comerţului, sub sancţiunea unei amenzi judiciare de 2.000.000 lei pentru fiecare zi de întârziere, care va fi aplicată de judecătorul delegat, în urma sesizării oricărei părţi interesate, prin încheiere. Încheierea judecătorului delegat este executorie şi supusă recursului.
(3)Radierea se poate face şi din oficiu.
(4)Lichidarea nu liberează pe asociaţi şi nu împiedică deschiderea procedurii de faliment a societăţii.
Buna seara .
A fost modificata Legea 31/1990, in mai 2010 -cum era de asteptat-printr-un Oug , respectiv 43/2010, vedeti ca termenele de lichidare s-au redus prin aceasta ordonanta .
Daca aceasta oug nu se aproba de parlament,ce se intampla cu efectele ei de pana la respingere ? Normal era ca o lege sa fie modificata tot printr-o lege .
Cu referire la intrebare,pentru ca sa fie aprobata radierea firmei trebuie ca bilantul sa fie pe zero,de asemenea si datoriile ,catre fisc sau alte datorii,trebuie sa fie zero .
Marius Bote .
Dizolvare s.a.
ENGFULL
dizovare fara lichidare ..... ce reprezinta ? ce lege reglementeaza procedura
dizolvare cu lichidare ...... - // -
care este diferenta intre aceste 2 ... (vezi toată discuția)