avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Intrebare la ex de consultanti fiscali - nedumerire
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Intrebare la ex de consultanti fiscali - nedumerire

Nu gasesc temeiul legal la urmatoarea intrebare care a fost in grila la examenul consultantilor fiscali din aceasta sesiune - martie 2010 :

Conform Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, cu modificările şi completările ulterioare, dizolvarea societăţilor comerciale nu trebuie să fie înscrisă în registrul comerţului şi nici publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, în cazul în care societatea se dizolvă prin:
a) Falimentul societăţii; b) Imposibilitatea realizării obiectului de activitate al societăţii sau realizarea acestuia; c) Trecerea timpului stabilit pentru durata societăţii; d) Hotărârea adunării generale; e) Declararea nulităţii societăţii; f) Hotărârea tribunalului, la cererea oricărui asociat, pentru motive temeinice, precum neînţelegerile grave dintre asociaţi, care împiedică funcţionarea societăţii.

Legea 31 - legea societatilor comerciale prevede
Art. 227 (1)Societatea se dizolvă prin:
a)trecerea timpului stabilit pentru durata societăţii;

In continuare nu am gasit un articol in cadrul TITLUL VI: Dizolvarea, fuziunea şi divizarea societăţilor comerciale , CAPITOLUL I: Dizolvarea societăţilor
care sa mentioneze expres ca raspunsul stabilit , in speta c, este corect .

Apoi urmeaza o intrebare logica : ce se intampla in cazul in care este constituita pe o anumita perioada - 2 ani de ex - acumuleaza datorii la furnizori si la stat si apoi dispare ca o firma fantoma ?

Care este parerea d-voastra ???
Cel mai recent răspuns: vidiva , utilizator 18:10, 23 Martie 2010
intrebarea dvs e f interesanta si poate raspunde la ea si lichidatorii si avocatii..parerea mea este ca in cazul in care firma are o durata de 2 ani, timp in care cumuleaza datorii catre stat si furnizori, viata acesteia se prelungeste prin hotarare judecatoreasca (intrucat de drept a incetat) pana la achitarea integrala a datoriilor catre stat sau pana la prescrierea datoriilor catre furnizori, in situatia in care acestia nu au pus in executare creanta sau nu au demarat procedura de recuperare a creantelor proprii..alte opinii?
Ultima modificare: Luni, 22 Martie 2010
Petre Enache, Avocat
dizolvarea soc com consta in operatiunile de declansare a acestui proces , asigura premisele lichidarii patrimoniului si aducerea la cunostinta a celor interesati .
prin dizolvare firma nu se desfiinteaza, ea continua sa existe doar pt procesul de lichidare . Dizolvare - Lichidare - Radiere.
prin trecerea timpului stabilit de functionare a unei firme ,dizolvarea opereaza de drept si fara a fi necesara publicarea deoarece aceasta s-a realizat la constituirea firmei si se va trece direct la procedura de lichidare .
art 227 alin (1) din L 31/1990 .
@vivida :
Dizolvare - Lichidare - Radiere.
prin trecerea timpului stabilit de functionare a unei firme ,dizolvarea opereaza de drept si fara a fi necesara publicarea deoarece aceasta s-a realizat la constituirea firmei si se va trece direct la procedura de lichidare .
art 227 alin (1) din L 31/1990


Tocmai aici era esenta intrebarii , aceasta speta consider ca era corect a fi postata la societati comerciale si nu aici , motiv pentru care propun moderatorilor aceasta permutare , pt a afla parerea juristilor
art 227
(1)Societatea se dizolvă prin:
a)trecerea timpului stabilit pentru durata societăţii;

(2)În cazul prevăzut la alin. (1) lit. a), asociaţii trebuie să fie consultaţi de către consiliul de administraţie, respectiv de directorat, cu cel puţin 3 luni înainte de expirarea duratei societăţii, cu privire la eventuala prelungire a acesteia. În lipsă, la cererea oricăruia dintre asociaţi, tribunalul poate dispune, prin încheiere, efectuarea consultării conform art. 119 alin. (3).

O opinie : in cazul in care durata de functionare este limitata, asociatii consultati cf (2) nu mai doresc prelungirea duratei de functionare, atunci societatea se dizolva de drept, cf art 227 alin 1 fara a mai fi nevoie de publicare .

De asemenea dupa expirarea duratei de functionare orice act al societatii devine nul si din acest punct de vedere ar fi interesant de aflat din jurisprudenta ce se intimpla in cazul in care se depune totusi cererea de mentiuni privind prelungirea duratei de functionare dar dupa expirarea acesteia.

raspunsul corect la intrebarea punctuala este :trecerea timpului stabilit pentru durata societatii - caz in care nu e nevoie de publicare , societatea se dizolva de drept .
referitor la intrebarea dvs , daca acumuleaza datorii , ce se intampla ? se intampla ca si in cazul celorlalte societati impotriva carora s-a dispus masura de dizolvare , urmata de lichidare(care e un proces amplu daca sunt datorii )si de radiere . juristii v-ar raspunde cu mult mai bine decat mine si cu argumente mai temeinice .
cred ca cererea de mentiuni pentru prelungirea duratei de functionare dupa expirare ar putea fi acceptata cu motive intemeiate .
Ultima modificare: Marți, 23 Martie 2010
vidiva, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura de lichidare a unei societati voluntar Alinbv08 Alinbv08 As dori sa stiu si eu minim 4 motive prin care se poate intra in lichidare cu o firma cu actionariat voluntar? (vezi toată discuția)
Radiere srl cu asociat unic ccoco ccoco buna ziua, vreau sa radiez un srl cu asociat unic fara datorii. ce trebuie sa fac si cat costa? astept raspuns. multumesc (vezi toată discuția)
Dizolvare societate fara intrunirea cvorumului cerut de lege urgent!!! cover grup cover grup Buna ziua, Eu am urmatoarea problema: vreau sa dizolv un SRL conform art 235 din L 31/1990 (dizolvare si lichidare simultana, fara lichidator), insa ... (vezi toată discuția)