Eu am urmatoarea problema: vreau sa dizolv un SRL conform art 235 din L 31/1990 (dizolvare si lichidare simultana, fara lichidator), insa asociatul majoritar care detine 51 % din capitalul social si care este o firma din Franta, a fost lichidata din 2007, fara ca ceilalti asociati sa stie. Intre timp am intrat in posesia extrasului de registru tradus si legalizat din care reiese ca aceasta firma a fost lichidata. Societatea din Romania a avut activitatea suspendata pana la 01.01. 2010. Acum as vrea sa o dizolv si nu stiu cum sa fac, avand in vedere ca nu se mai intruneste majoritatea ceruta de lege, nemaiexistand asociatul majoritar.
Potrivit art. 227 din Legea 31/1990 republicata
(1) Societatea se dizolva prin:
a) trecerea timpului stabilit pentru durata societatii;
b) imposibilitatea realizarii obiectului de activitate al societatii sau realizarea acestuia;
c) declararea nulitatii societatii;
d) hotararea adunarii generale;
e) hotararea tribunalului, la cererea oricarui asociat, pentru motive temeinice, precum neintelegerile grave dintre asociati, care impiedica functionarea societatii;
f) falimentul societatii;
g) alte cauze prevazute de lege sau de actul constitutiv al societatii.
(2) In cazul prevazut la alin. (1) lit. a), asociatii trebuie sa fie consultati de administratori, cu cel putin 3 luni inainte de expirarea duratei societatii, cu privire la eventuala prelungire a acesteia. In lipsa, la cererea oricaruia dintre asociati, tribunalul va putea dispune, prin incheiere, efectuarea consultarii, conform art. 119.
Puteti sa cereti dizolvarea societatii in conformitate cu art 227 lit e sau g dar art 235 nu este aplicabil in acest caz din lipsa cvorumului
"Art. 235. - (1) În societăţile în nume colectiv, în comandită simplă şi în cele cu răspundere limitată, asociaţii pot hotărî, o dată cu dizolvarea, cu cvorumul şi majoritatea prevăzute pentru modificarea actului constitutiv, şi modul de lichidare a societăţii, atunci când sunt de acord cu privire la repartizarea şi lichidarea patrimoniului societăţii şi când asigură stingerea pasivului sau regularizarea lui în acord cu creditorii. "
In acest caz se aplica prevederile art 233
"Art. 233. - (1) Dizolvarea societăţii are ca efect deschiderea procedurii lichidării. Dizolvarea are loc fără lichidare, în cazul fuziunii ori divizării totale a societăţii sau în alte cazuri prevăzute de lege."
Va multumesc pentru raspuns.
Eu ma gandeam sa ma folosesc de prevederile ART. 237 din L31/1990, si anume:
(1) La cererea oricarei persoane interesate, precum si a Oficiului National al Registrului Comertului, tribunalul va putea pronunta dizolvarea societatii in cazurile in care:
a) societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni; Practic, in cazul meu, adunarea generala nu se mai poate intruni din cauza ca nu mai exista asociatul majoritar. E ok cum am gandit?
Dizolvare srl
apeiron2
Daca vrea sa-mi raspunda cineva.Prin ce procedura bunurile unui srl se va trece in proprietatea unicului asociat in caz de dizolvare a srl-ului? (vezi toată discuția)