avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale dizolvare societate fara intrunirea cvorumului cerut ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

dizolvare societate fara intrunirea cvorumului cerut de lege URGENT!!!

Buna ziua,

Eu am urmatoarea problema: vreau sa dizolv un SRL conform art 235 din L 31/1990 (dizolvare si lichidare simultana, fara lichidator), insa asociatul majoritar care detine 51 % din capitalul social si care este o firma din Franta, a fost lichidata din 2007, fara ca ceilalti asociati sa stie. Intre timp am intrat in posesia extrasului de registru tradus si legalizat din care reiese ca aceasta firma a fost lichidata. Societatea din Romania a avut activitatea suspendata pana la 01.01. 2010. Acum as vrea sa o dizolv si nu stiu cum sa fac, avand in vedere ca nu se mai intruneste majoritatea ceruta de lege, nemaiexistand asociatul majoritar.

Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 17:05, 21 Ianuarie 2010
Potrivit art. 227 din Legea 31/1990 republicata
(1) Societatea se dizolva prin:
a) trecerea timpului stabilit pentru durata societatii;
b) imposibilitatea realizarii obiectului de activitate al societatii sau realizarea acestuia;
c) declararea nulitatii societatii;
d) hotararea adunarii generale;
e) hotararea tribunalului, la cererea oricarui asociat, pentru motive temeinice, precum neintelegerile grave dintre asociati, care impiedica functionarea societatii;
f) falimentul societatii;
g) alte cauze prevazute de lege sau de actul constitutiv al societatii.
(2) In cazul prevazut la alin. (1) lit. a), asociatii trebuie sa fie consultati de administratori, cu cel putin 3 luni inainte de expirarea duratei societatii, cu privire la eventuala prelungire a acesteia. In lipsa, la cererea oricaruia dintre asociati, tribunalul va putea dispune, prin incheiere, efectuarea consultarii, conform art. 119.
Puteti sa cereti dizolvarea societatii in conformitate cu art 227 lit e sau g dar art 235 nu este aplicabil in acest caz din lipsa cvorumului
"Art. 235. - (1) În societăţile în nume colectiv, în comandită simplă şi în cele cu răspundere limitată, asociaţii pot hotărî, o dată cu dizolvarea, cu cvorumul şi majoritatea prevăzute pentru modificarea actului constitutiv, şi modul de lichidare a societăţii, atunci când sunt de acord cu privire la repartizarea şi lichidarea patrimoniului societăţii şi când asigură stingerea pasivului sau regularizarea lui în acord cu creditorii. "
In acest caz se aplica prevederile art 233
"Art. 233. - (1) Dizolvarea societăţii are ca efect deschiderea procedurii lichidării. Dizolvarea are loc fără lichidare, în cazul fuziunii ori divizării totale a societăţii sau în alte cazuri prevăzute de lege."
Daca a fost lichidata firma din Franta unde s-a dus patrimoniul ei?
Va multumesc pentru raspuns.
Eu ma gandeam sa ma folosesc de prevederile ART. 237 din L31/1990, si anume:
(1) La cererea oricarei persoane interesate, precum si a Oficiului National al Registrului Comertului, tribunalul va putea pronunta dizolvarea societatii in cazurile in care:
a) societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni; Practic, in cazul meu, adunarea generala nu se mai poate intruni din cauza ca nu mai exista asociatul majoritar. E ok cum am gandit?
Da se poate si asa .

Alte discuții în legătură

Dizolvare srl apeiron2 apeiron2 Daca vrea sa-mi raspunda cineva.Prin ce procedura bunurile unui srl se va trece in proprietatea unicului asociat in caz de dizolvare a srl-ului? (vezi toată discuția)
Recuperare datorie de la societate dizolvata karinai karinai Am aflat recent ca aceasta societate a fost dizolvata voluntar in baza ar­ticolului 235 din Legea 31/1990. Mai pot recupera suma datorata? Incheiasem un ... (vezi toată discuția)
Dobandire teren cetatean strain... ContSters4579 ContSters4579 ...in cazul in care un cetatean strain are o societate comerciala in romania in care e asociat unic care are in proprietate terenuri, cum se va lichida ... (vezi toată discuția)