avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezmembrare sau iesire din extravilan
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezmembrare sau iesire din extravilan

Buna ziua ,

Impreuna cu niste rude detin un teren de 5000mp extravilan in indiviziune. De curand ne-am hotarat sa dezmembram terenul in 5 parcele plus un drum de servitute. Deasemenea as vrea sa trec terenul in intravilan.

Care ar fi ordinea optima?

Dezmembrarea dureaza si costa mai putin dar terenul ramane in extravilan si trebuie rezolvat ulterior separat de fiecare. Daca dezmembrarea se face prima care este situatia drumului de servitute: trebuie trecut in intravilan de primul care isi trece parcela in intravilan ?

Trecerea din extravilan in intravilan am inteles ca dureaza destul de mult si are asociate costuri destul de mari, dar pentru o suprafata mai mare consturile sunt mai mici.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Irina Carina , Alte profesii 18:27, 14 Octombrie 2009
buna ziua!
faceti dvs actul de dezmembrare in cele 6 loturi 5+1 drum de acces.
din punt de vedere al taxelor este mai ieftin sa il lasati in extarvilan-terenul extravilan este mai ieftin pe grila.
il treceti pe tot ulterior, sau dc vreti sa il instrainati il poate trece cel care va cumapara.
nu stiu ce vreti sa faceti dvs mai tarziu cu imobilul.
Toti proprietarii isi vor pastra parcelele rezultate in urma dezmembrarii. Din cate am vorbit cu rudele mele 3 din cei 5 proprietari ar dori trecerea in intravilan. Parcelele celor 3 nu sunt toate alipite. Se pot trece toate o data ?
Este necesar ca drumul de servitute sa fie trecut in intravilan ? Daca da cum se procedeaza, avand in vedere ca fiecare dintre cei 5 are o cota indiviza din drum si 2 nu sunt dispusi sa suporte costurile.
buna ziua!
sa ne intelegem: prin dezmembrare nu se schimba coproprietarii, raman aceeasi si au aceleasi cote.
daca doriti sa vi se atribuie in deplina prop si posesie un lot rezultat in urma dezmembrarii trebuie sa faceti act de partaj.
dupe ce faceti actul de partaj, fiecare are parceluta lui dispuneti cum doriti, faceti ce vreti il teceti sau nu in intravilan!
Multumesc pentru raspunsuri.

Daca unul dintre proprietari doreste sa construiasca o casa pe una din parcelele rezultate din dezmembrare este necesar sa se faca un act de partaj? Inteleg ca fara acesta nimeni nu este singur proprietar pe vreuna din parcelele rezultate din dezmembrare.

In cazul meu 3 dintre cei 5 proprietari au cate 25%, restul cate 12.5%(cate jumatate din 25%, in urma unei mosteniri). Se va face dezmembrarea in 5 parcele proportionale cu cota detinuta+1(drum servitute - fiecare va lasa 7m intr-o parte a terenului). Dupa aceasta va trebui un act de partaj in care fiecare va deveni proprietar pe parcela lui, cei 3 cu 25% pe cate una din parcelele mai mari, restul de 2 pe parcelele mai mici. Parcela pt drumul de servitute probabil va ramane in indiviziune. Dupa acest act fiecare va putea face ceea ce doreste cu parcele lui. Este corect ceea ce spun?
da asa este! exact va putea face trecerea din extravilan in intravilan, va putea schimba categoria de folosinta a terenului, va putea construi.
:)

Alte discuții în legătură

Ce obligatii are un proprietar de drum de servitute? moniquenoir27 moniquenoir27 Buna ziua, am si eu urmatoarea problema... Am cumparat impreuna cu alte 3 persoane un teren pe care l-am imparit si evident fiecare dintre noi am cedat, ... (vezi toată discuția)
Dezmembrare fara iesire din indiviziune angella angella O problema m/a pus pe ganduri: daca sunt doi copropietari pe o suprafata de teren(cu constructii) si vor sa o dezmembreze in doua parcele dar fara sa faca ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren fara acces nutu_ionut nutu_ionut Buna ziua, vreau sa cumpar un teren extravilan pe care proprietarul l-a impartit in doua loturi. Lotul care are acces la strada l-a vandut iar la lotul pe care ... (vezi toată discuția)