Buna seara. Am fost condamnat la mai multe pedepse cu executare in 1999. Dupa contopire am ramas la 7 ani. Din anul 2006 si pana in 2010 am executat 4 ani. M-am eliberat conditionat in martie 2010. As vrea sa stiu daca eu pot cere realibilitarea in asa fel incat sa am un cazier curat. Astept cu nerabdare un raspuns. Multumesc!
Conform Art. 166 noul cod penal, este reglementata institutia Reabilitarii judecătoresti. Astfel,
(1) Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţă, după împlinirea următoarelor termene:
a) 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depăşeşte 5 ani;
b) 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
c) 7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detenţiunii pe viaţă, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii;
d) 10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detenţiunii pe viaţă, considerată executată ca urmare a graţierii, a împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei sau a liberării condiţionate.