avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj dupa divort

Sotul meu a luat un credit pentru nevoie personale. Nu si-a facut asigurare de viata, drept pentru care banca m-a pus si pe mine sa semnez. As dori sa stiu daca in urma unui divort va trebui sa platesc si eu jumatate din rata respectiva sau, in cazul in care el nu mai achita rata, va trebui s-o achit eu (eu neavand nici un fel de venit)?
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 17:09, 13 Octombrie 2009
In cazul unui divort, se partajeaza patrimoniul comun al sotilor, deoarece regimul comunitatii de bunuri, priveste bunurile comune sub aspectul unui patrimoniu.
In acest sens, in acest patrimoniu comun intra si drepturile si obligatiile realizate in comun (pe principiul comutativitatii , respectiv orice bun sau venit inlocuieste un alt bun sau venit).
Acesta este modul principial in care se face partajul bunurilor comune ale sotilor.
Deci, in principiu, acel credit obtinut de la banca se imparte ambilor soti (fie ca semnati, fie ca nu), dar cu anumite particularizari concrete bazate pe probe cat mai concludente, instanta face nuantarile de rigoare in momentul pronuntarii hotararii de partaj.
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2009
ContSters36411, utilizator
Probabil semnand v-a pus giranta si astfel daca el nu plateste veti plati dvs.Daca nu aveti venit banca ar putea veni sa execute silit bunurile comune dupa care pot urma cele individuale.
Sotul meu a luat un credit pentru nevoie personale


Art. 31 - Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecãrui sot:
a) bunurile dobândite înainte de încheierea cãsãtoriei;
b) bunurile dobândite în timpul cãsãtoriei prin mostenire, legat sau donatie, afarã numai dacã dispunãtorul a prevãzut cã ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitãrii profesiunii unuia dintre soti;
d) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensã, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii sau inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despãgubirea pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezintã si înlocuieste un bun propriu sau bunul în care a trecut aceastã valoare.


Cred ca ne putem raporta la acest articol.
Eu nu cred, mai ales daca sotul poate proba ca banii au fost cheltuiti pentru nevoi comune, iar bunurile de uz personal ( de cele destinate exercitãrii profesiunii unuia dintre soti nici nu poate fi vorba) sunt deja destul de clar precizate de lege, de jurisprudenta (si de doctrina, chiar daca nu este f. important in proces).
Pe langa
litera din articol trebuie sa ne raportam si la celelate...(era sa spun articole)..prevederi legale.
In concluzie, daca banii imprumutati "pentru nevoi personale" au trecut in bunuri comune si acest fapt se poate proba (chiar si numai cu martori), greu de crezut ca vreo instanta va accepta (tot fara probe clare), ca acesti bani au fost cheltuiti numai de unul din soti, mai ales ca denumirea comerciala a produsului de credit nu are o legatura totala cu o persoana ci cu utilizarea creditului pt. "nevoile personale" ale familiei, de cele mai multe ori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj bunuri comune mocutzy27 mocutzy27 buna ziua! un imobil dobandit in timpul casatoriei nu mai poate fi considerat bun comun in anumite situatii? daca da va rog sa mi enumerati si mie ... (vezi toată discuția)
Recuperare bun paula22 paula22 Buna ziua,suns casatorita dar sotul meu locuieste cu alta femeie,luand cu el cateva bunuri din casa,cateva dintre ele fiind pe numele meu.E posibil sa le pot ... (vezi toată discuția)
Divort alina_z alina_z Daca m-am hotarat sa divortez si toate bunurile sunt pe numele meu si sunt dobandite inainte de casatorie ce sanse am sa le pastrez? Am fost casatoriti 5 ... (vezi toată discuția)