avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Refuzul paratului la raspunsul instantei
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Refuzul paratului la raspunsul instantei

Buna, intr-o speta legata de firma, am avut castig de cauza impotriva paratului care scrisese o serie de materiale online (defaimatoare, neadevarate) care au afectat imaginea firmei. Instanta definitiva l-a obligat sa inlature toate acele materiale, plus alte sanctiuni aplicate. Paratul insista ca nu va face acest lucru... Daca am o hotarare judecatoreasca definitiva ce imi da dreptate si il obliga sa o faca, daca el in continuare refuza, ce cale legala este de a il obliga cu adevarat sa respecte decizia instantei? Sau cu alte cuvinte, cum se asigura instanta ca la o obligatie de inlaturare a unor materiale online, paratul se conformeaza? Multumim
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 13:25, 18 Decembrie 2017
Ce-a decis instanta? Daca nu asculta, va duceti la executorul judecatoresc si cereti executarea sentintei.

Anumite postari nu pot fi sterse voluntar, de ex. postarile pe Usenet (cererile de stergere a postarilor nu sunt onorate de servere).
Buna ziua, multumesc pentru raspuns. Este vorba de un review defaimator, cu injurii, publicat pe blogul propriu al paratului. In instanta s-a demonstrat ca nu este fundamentat in realitate, dar si ca afecteaza imaginea si veniturile firmei. Astfel, decizia a fost ca paratul sa inlature materialele din online, dar acesta refuza. Tot executorul se ocupa de a il obliga pe parat sa se conformeze deciziei instantei?
Si ce altceva a decis? N-ati cerut daune de 100 RON/zi de neefectuare a sentintei sau ceva similar?
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
mihneaandrei a scris:
Sau cu alte cuvinte, cum se asigura instanta ca la o obligatie de inlaturare a unor materiale online, paratul se conformeaza?

NU se asigura instanta ca obligatia debitorului este dusa la indeplinire, ci trebuie sa va asigurati dvs., in calitate de creditor, daca va intereseaza. Trebuie sa distingeti intre faza judecatii si faza executarii silite. Orice hotarare judecatoreasca poate fi pusa sau nu in executare, in functie de interesul manifestat de cel care a castigat procesul, in speta, dvs.
Apoi, trebuie sa distingeti intre obligatiile dispuse care (i) nu implica faptul personal al debitorului si cele care (ii) implica faptul personal al debitorului. Noi acum o sa presupunem ca va aflati in cea de-a doua situatie, cea care implica faptul personal al debitorului, acceptand ca debitorul nu vrea sa stearga postarile respective (sau sa faca ce-o fi dispus instanta). In acest caz, art.906 cod procedura civila prevede ca, daca in termen de 10 zile de la comunicarea incheierii de incuviintare a executarii (asta presupune ca anterior, v-ati deplasat la executor cu titlul executoriu si acesta a cerut incuviintarea executarii silite directe) debitorul nu-si executa obligatia (obligatie care nu poate fi executata prin alta persoana, decat doar prin persoana debitorului), acesta poate fi constrans la indeplinirea ei, prin aplicarea unor penalitati (deci nu daune), de catre instanta de executare. Acesta se numeste un mijloc de constrangere indirect. Acum, daca obligatia ce trebuie executata nu este evaluabila in bani, instanta sesizata de creditor il poate obliga pe debitor sa plateasca in favoarea creditorului o penalitate de la 100 lei la 1000 lei pe zi intarziere, dupa caz. Insa, chiar si asa, debitorul mai beneficiaza de un termen de 3 luni, de la data comunicarii incheierii de aplicare a penalitatii, in care sa execute obligatia, iar in situatia in care nu o executa, atunci la cererea creditorului instanta va fixa suma definitiva printr-o incheiere executorie care poate fi pusa in executare cu ajutorul executorului judecatoresc.
Concluzia este ca daca debitorul are posibilitatea sa plateasca suma intre 100 si 1000 lei inmultita cu 90 de zile, plus cheltuieli de executare, atunci isi poate permite sa nu se conformeze hotararii judecatoresti definitive initiale.
Formulati actiune ptr.obligatia de "a face"conf.art.903-907NCPC raportat la art.1528NCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizare pe art 906 neincredintare minor claudiuferlai claudiuferlai Buna ziua, Cine ma poate ajuta cu o hotarare de penalizare pe ziua de intarziere pentru nerespectarea unei hotarari a instantei pe art 906? Multumesc. (vezi toată discuția)
Termen dupa comunicare hotarare ginberto ginberto Mi s-a comunicat o incheiere definitiva pentru penalitati care mi-a fost admisa (art. 906 ncpc) de judecatorie. Hotararea a fost denumita \\"sentinta\\", cu ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii - caracterul hotararilor judecatoresti have have Bună ziua. Mă poate ajuta cineva cu un răspuns? Am o hotărâre judecătorească favorabilă, nedefinitivă (s-a declarat apel, dar nu s-a judecat) pe ... (vezi toată discuția)