avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Proprietate intelectuală: poate fi obligată o ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Proprietate intelectuală: poate fi obligată o persoană care a scris un articol despre o fotografie să plătească daune autorului ei?

Buna seara,
O persoana a pus un articol pe blogul sau despre fotografie si a atasat fotografia realizata de un fotograf din afara Romaniei cu copyright si numele sau. Dupa ceva vreme fotograful a contactat o casa de avocatura tot din afara Romaniei ce a trimis mailuri acestei persoane cu sumele prejudiciului referitoare la aceasta postare deoarece fotograful are "all rights reserved". Persoana in cauza nu a verificat mailul la timp si in prezent s-a ajuns la o suma uriasa a prejudiciului. Ce poate face aceasta persoana?
Ultima modificare: Duminică, 17 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 10:45, 19 Decembrie 2017
~ Conținut șters la cerere ~
Va multumesc pentru promtitudinea cu care ati raspuns! Problema este ca persoana respectiva primeste mailuri din partea respectivei case de avocatura in care ii mentioneaza ca daca nu se va achita suma de bani vor merge mai departe in instanta. Mai exact casa de avocatura este din Germania si de pe Google am aflat ca se mandreste cu multe procese de genul. Deja s-a ajuns la o suma de 6000 € ce ii este prezentata persoanei in cauza. Sa fie oare o intimidare?
~ Conținut șters la cerere ~
Trebuia sa scrie articolul si sa dea linkul catre fotografie, nu sa ataseze fotografia. Veti plati. Din pacate. Dar asta poate ca va inchide cercul vicios al republicarii pozelor si articolelor in online. Succes!
Conceptul de proprietate va trebui totusi sâ ajungâ sâ penetreze spiritele si în România!
Proprietatea fizicâ si/sau intelectualâ este una si inalienabilâ!
Operele literare, fotografiile, modelele de haute couture, inventiile, patentele etc... sunt protejate de câtre dreptul de proprietate, drept recunoscut la nivel mondial.
Exceptii: Coreea de Nord, Venezuela, Bolivia, Cuba si alte târi bananiere, aderente sau neaderente ale conventiilor internationale.
Faptul câ cineva isi permite sâ utilizeze pe un blog, pe un site, pe orice alt suport o operâ intelectualâ fârâ acordul proprietarului este o violare a dreptului de proprietate, un furt.
Câ autorul delictului a citat sau nu autorul operei nu are nici o importantâ din punct de vedere al legii si legile internationale de protectie a proprietâtii (la care, în calitate de membru UE România a aderat) pedepsesc utilizarea operei fârâ acordul proprietarului.
Pe vremea lui Ceascâ românii puteau sâ copieze, sâ utilizeze cum si când vroiau.
Acum, în Europa, vor trebui sâ fie creativi, inteligenti si respectuosi atât fatâ de legile propriei lor târi cât si fatâ de legile internationale (atentie, legislatia românâ nu poate sâ dispunâ cum vrea de dreptul international, altfel, toti hotii ar veni în România si ar fi pâcat sau inflatie).
Persoana care s-a fâcut vinovatâ de acest delict are tot interesul sâ-si ia un avocat specializat pe subiect si sâ încerce sâ negocieze.
Dacâ se ajunge în instantâ, un judecâtor la curent cu dreptul de proprietate nu va putea decât sâ condamne cu despâgubire si plata cheltuielilor de judecatâ (cabinet de avocati strâin, scump da stai în fatâ).
Bineânteles totul este posibil în România, chiar si achitarea, dar dupâ aceea, reclamantul va putea epuiza drepturile sale de recurs în România si, la sfârsit, dacâ nu va putea sâ obtinâ dreptate în România va da în judecatâ statul român.
În final, ICC-ul va condamna statul care a cautionat un furt calificat (cazuistica nu lipseste).
Ultima modificare: Luni, 18 Decembrie 2017
Demos, utilizator

Alte discuții în legătură

Fotografie furata si folosita pe un site web alithenake alithenake Buna ziua, Recent am fost informat pe un forum dedicat de fotografie, ca una dintre fotografiile mele a aparut pe un site. Locul de unde a fost luata, ... (vezi toată discuția)
Copyright agregator știri / presă. cum mă pot asigura că nu încalc legea? bogdan.munteanu bogdan.munteanu Salut, Lucrez la un site in care doresc sa introdu articole de stiri ale mai multor publicatii, si ma intreb daca este ok din punct de vedere al ... (vezi toată discuția)
Act aditional cim iulian901 iulian901 Buna ziua, Lucrez la o firma unde lucrez ca si inginer de retea de calculatoare (ma ocup de toate calculatoarele/serverele si partea de retea). Recent mi s-a ... (vezi toată discuția)