avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Problemă cu spațiul comun în asociația de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Problemă cu spațiul comun în asociația de proprietari. Cum se poate rezolva dacă unul dintre vecini ia decizii de unul singur?

Buna ziua, avem următoarea problema la bloc. Pe lateralul blocului avem un spatiu. Privat (verificat pe cadastru / plan de amplasament etc) dar comun. Am stabilit într-o ședință sa incepem demersul sa instalam niste turnicheti ca sa parcam acolo ( pe modelul primul venit, primul servit) toți cei care doresc. Am stabilit că fiecare dintre cei care doresc să facă o cerere (că sa avem o evidență) și costurile le împărțim la cei care doresc sa parcheze. Ideea e că în bloc, unul din vecini a schimbat lacătul la unul din turnicheti și și-a pus lacătul lui că "el a vorbit cu dezvoltator că sa își aleagă ce loc vrea el afară și acolo sa parcheze că e al lui". Locuri private sunt numai la subsol. Ce putem face ca asociație ca sa îl penalizăm in vreun fel? Politia locala zice că nu e treaba lor, etc. Cu discuția direct nu s-a rezolvat - am discutat și în particular cu el, și la 4 ședințe separate de bloc. Nimic.
Ultima modificare: Luni, 18 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 15:55, 19 Decembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Hotararea adoptata este ilegala, atata timp cat spatiul este parte comuna nu aveti dreptul sa puneti turnicheti, sa il imprejmuiti, etc..
Ce veti face in situatia in care un proprietar care nu are masina va vinde cuiva care are? Nu ii veti permite accesul la parcare?

Articolul 14
Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.

Vecinului nu aveti ce ii face, si el a incalcat prevederile legii 230/2007, tot asa cum le-au incalcat si cei care au decis montarea turnichetilor.

Ultima modificare: Duminică, 17 Decembrie 2017
cyan, moderator
Toată asociația a hotărât. Inclusiv cei care nu au mașini. Evident că dacă cineva din noii sau vechii proprietari vor acces, li se va da. Acești turnicheti au fost instalați deoarece cei din blocurile vecine parcau pe proprietatea noastră. De aceea s-a făcut ședința etc. La acel moment, toată lumea a fost de acord sa punem turnicheti și să putem parca numai cei care au o proprietate în bloc. Inclusiv persoana in cauză. Numai că după ce s-au pus, el și-a făcut de cap. Turnichetii au lacăte cu cheie comună, la care au acces toți cei care au cotizat pt achiziție. Cine a dorit ulterior, s-a recalculat cât a trebuit să plătească fiecare din achiziție și s-a ajustat la factură.
Nu imi dau seama cum arata "turnichetii" astia si cum se blocheaza accesul dar banuiesc ca este sistemul cunoscut cu un T care se ridica si coboara. Nu vad in acest caz de ce ar avea toti o cheie comuna din moment ce fiecare are locul lui. Sau poate nu pricep eu cum este sistemul.
Cu "rebelul" nu aveti ce face, hotararea de montare chiar daca a fost adoptata in AG cu majoritate si spuneti ca "dacă cineva din noii sau vechii proprietari vor acces, li se va da" este ilegala.
Spatiul respectiv "acopera" locuri de parcare pentru toti proprietarii din bloc sau sunt mai putine locuri decat proprietari?
Ati stabilit un regulament pentru parcare?
In situatia in care un proprietar are 2 masini cum procedati?
Da, t-urile acelea sunt. La subsolul blocului sunt locuri private, cumpărate de locatari. La suprafață este un spatiu pe care incap 7 mașini parcate în pană. Ca sa evitam situația (repetată) in care vecinii din alte blocuri parcau la noi și nu-și mișcau mașinile cu lunile, iar noi parcam la 2-3 străzi distanță, am hotărât cu toții în bloc sa punem t-urile. La ele am luat lacăte care au o singura cheie (7 lacăte care se deschid cu aceeași cheie) cine a vrut acces, I s-a dat (și I s-a trecut la întreținere o parte din factura de la lacăte - t-urile au fost făcute 'pro bono' de cineva). Deci sunt exclusiv pentru a ține la depărtare cei care nu au proprietate în bloc. S-a hotărât ca regula "cotizezi ca sa poți parca 1 mașină" și "daca ajungi in fiecare zi devreme și ai noroc sa parchezi in fiecare zi - bafta ta". Problema e că "rebelul" vrea ca unul din locuri sa îl folosească el exclusiv. Ne-am gândit și la varianta - vrei exclusiv - plătești lunar - dar e aiurea din multe puncte de vedere și nici legal nu mi se pare că e tocmai cum trebuie. Sunt 34 de apartamente - din ele, 13 vor acces la locurile din lateral - 7 locuri. Deci aproape 2 pe un loc e treaba..
Ultima modificare: Duminică, 17 Decembrie 2017
tomaberta, utilizator
tomaberta a scris:


Ce putem face ca asociație ca sa îl penalizăm in vreun fel?


Asociatia de proprietari nu detine autorittaea si competenta sa penalizeze locatarii
Asociatia de proprietari poate dispune aplicarea de penalitati la orice suma cu titlu de restanta-strict in limitele prevazute de disp art 49 L nr 230/2007

Alte discuții în legătură

Parcare la comun - vecinii isi bat t-uri blocatoare nea_pandele nea_pandele Salut, Viata e complexa si are multe aspecte astfel am ajuns sa locuiesc intr-un bloc nou. Problema e urmatoarea: sunt 24 de apartamente, ~16 locuri de ... (vezi toată discuția)
Blocator pus abuziv de catre un vecin LiviaDianu LiviaDianu Buna ziua, Problema mea este urmatoarea: Locuiesc intr-un ansamblu rezidential nou, iar parcarea din fata blocului este proprietatea privata a blocului. ... (vezi toată discuția)
Ocupare abuziva spatiu comun asociatie pauldecuseara pauldecuseara Buna ziua, Imi puteti spune va rog ce mijloace are o Asociatie de Proprietari impotriva locatarilor care ocupa abuziv spatiile comune ale asociatiei? Ca sa ... (vezi toată discuția)