avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1377 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Problema Casa de Asigurari de Sanatate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Problema Casa de Asigurari de Sanatate

Avem urmatorul cadru: O persoana pensionata de boala. Detine un AF cu sotia din anul 2002. Sotului i-a venit de plata pentru anii 2007, 2008 si 2009 contributia asupra veniturilor realizate. Problema este ca pe anul 2007 af-ul nu a avut profit si totusi pensionrul este obligat sa plateasca. De la CAS mi s-a spus ca daca avea pensie mai mare de 10 milioane si era impozitata, etc atunci nu ar fi trebuit sa plateasca. Sotia pe anul 2007 nu a avut nimik de plata. (ea fiind angajata si avand salar). Ordinul Nr. 617 din 13 august 2007 spune asa: "Persoana asigurata are obligatia platii contributiei asupra veniturilor realizate din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si /sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 257 alin. (2) lit. a) - d) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare lege; baza de calcul a contributiei nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, lunar." La art 257, 257 alin. (2) lit. a) sunt incluse " veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;". Conform la ceea ce am scris din lege sotul - pensionar trebuia sa plateasca contributiei asupra veniturilor realizate , iar sotia nu ar fi trebuit sa plateasca in nici un an deoarece ea deja plateste CAS odata cu retinerile din salar.

Va rog sa ma ajutati sa inteleg si eu cine trebuie sa plateasca si cine nu (pentru ca asa cum e legea CAS a luat bani eronat)?
Daca nu ai venit pe un an esti obligat sa platesti conform legii - dar nu e deloc normal (pensionar - nu are alte venituri - dar pentru ca are af trebuie sa dea bani din pensie sa plateasca CAS.

Va multumesc si sper ca se intelege ce am vrut sa zic!


Va rog frumos , cineva poate ma ajuta cu un raspuns!!!
Ultima modificare: Miercuri, 14 Octombrie 2009
lauricafl, utilizator
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 22:34, 17 Octombrie 2009
Care dintre soti a primit somatia de plata si pentru ce ani?Primul pas este sa mergeti la casa de asigurari si sa solicitati sa va arate din baza de date pentru ce ani si luni s/a calculat debitul pentru a va lamuri pentru ce platiti.Casa de asigurari nu va calculeaza plata contributiilor daca nu ati fi avut venit suplimentar de pensie.Vedeti sa nu cumva sa fi avut vre/o locuinta inchiriata.
Pana atunci va recomand sa platiti o mica suma din debitul stabilit prin somatia de plata astfel suspendati executarea silita si aveti timp pentru alte demersuri.
Reveniti cu amanunte.......
Va rog frumos sa ne dati mai multe detalii,aintrucat CAS inseamna contributia la asigurari sociale(Casa de pensii) si CASS contributia la asigurarile sociale de sanatate (Casa de sanatate).

Cred ca dvs. va referiti la CASS si va rog frumos, mai explicit daca se poate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata contributiei asig.de sanatate asupra veniturilor din dividende mihanego mihanego am urmatoarea situatie: 1.profit aferent exercitiului financ.2007 repartizat la rezultat reportat, 2.in luna iulie 2008 asociatul unic,administrator,care nu ... (vezi toată discuția)
Ce impozite se platesc pe veniturile realizate din chirie? este cas-ul inclus? ileana_cozanzeana ileana_cozanzeana Buna ziua, Sunt foarte nedumerita referitor la impozitul pe venit si CAS. Datele problemei: Un pensionar inchiriaza un apartament si astfel realizeaza ... (vezi toată discuția)
Pensionar inregistrat pfa - care sunt contributiile obligatorii? stelach stelach Buna ziua, un pensionar, care este inregistrat ca persoana fizica autorizata, ce obligatii fiscale are,are obligatia incheierii unui contract de asigurari de ... (vezi toată discuția)