avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune Mostenire (hotarare de divort)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune Mostenire (hotarare de divort)

Am si eu o problema:
Bunica a murit,iar mama este singura ei fiica si ar trebui sa fie mostenitoare.Problema este aceasta:Bunica a fost casatorita,dar apoi a divortat.Mama a inteles ca are nevoie pentru a putea face succesiunea si de certificatul de divort al bunicii.Din pacate nu l-a mai gasit si nici la dosarul de pensii nu a fost gasit.Hotararea de divort a aparut in atunci cand mama era eleva la scoala dar nu mai stie perioada,iar tribunalul din localitatea in care s-a facut divortul s-a desfiintat. Toate actele pentru succesiune sunt facute,dar lipseste hotararea de divort a parintilor mamei.
Ce se poate face in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Nexus11 , utilizator 10:44, 17 Octombrie 2009
sa se intereseze la judecatoria din raza ultimului domiciliu comun al parintilor
Va poate ajuta un notar public.
De regula, acesta trimite o adresa la primaria locului unde s-a nascut bunica dvs si va primi sau o copie a actului sau raspunsul ca acesta nu mai exista. La primirea acestui raspuns, se poate face proba cu martori ( vecini batrani etc. ) care sa ateste divortul bunicii.
Asa se procedeaza la persoane mai in varsta ale caror acte bineinteles ca s-au pierdut sau deteriorat. Procedura legala atunci cand cineva se casatoreste, divorteaza ( adica isi schimba starea civila) este ca biroul de evidenta al populatiei sa trimita o instiiintare si primariei ( fost sfat popular) de la locul nasterii.
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2009
Ana-Maria Dutescu, Avocat
adutescu a scris:

De regula, acesta trimite o adresa la primaria locului unde s-a nascut bunica dvs si va primi sau o copie a actului sau raspunsul ca acesta nu mai exista.

Acolo unde s-a nascut bunica,apare si hotararea de divort?
Judecatoria din raza domiciliului comun s-a desfiintat.
Nexus11 a scris:

adutescu a scris:

De regula, acesta trimite o adresa la primaria locului unde s-a nascut bunica dvs si va primi sau o copie a actului sau raspunsul ca acesta nu mai exista.

Acolo unde s-a nascut bunica,apare si hotararea de divort?

Da, v-am si explicat mai sus, toate schimbarile de stare civila se aduc la cunostinta de catre biroul de evidenta a populatiei si organului omolog din cadrul primariei locului de nastere.
Este o practica obisnuita a notarilor sa faca aceste adrese in cazul persoanelor in varsta ( in viata, daca sunt succesibili sau erezi si daca au nevoie de acte de stare civila disparute sau distruse de trecerea timpului) sau in cazul persoanelor decedate la o varsta inaintata si carora nu li se mai gasesc din documente.

Poate nu este o copie a hotararii de divort ( desi e posibil sa fie) dar sigur veti obtine un document care sa ateste acest lucru.
Daca nu, v-am spus, exista si posibilitatea dovezii cu martori, dar doar in lipsa documentului de mai sus.

Nu stiu daca puteti obtine dvs./mama personal acest act, dar stiu sigur ca notarii pot. Oricum succesiunea o deschide mama dvs. la notar, fiind unica mostenitoare.

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa bunica decedata ContSters22096 ContSters22096 bunica mea a decedat de curand si as dori cateva sfaturi: parintii mei au decedat la randul lor, astfel ca am intlels ca vin la mostenire in locul tatalui ... (vezi toată discuția)
Succesiune - nu se poate găsi act divorț Deim0s Deim0s Bună seara! Am o întrebare legată de o succesiune. Mama a murit acum scurt timp și am inițializat procedura de succesiune după ea. Eu sunt fiul din cea ... (vezi toată discuția)
Mostenire BogadanGabriel BogadanGabriel Buna seara! Vreau sa fac o moștenire de la bunica mea.... Toate actele sunt ok înafara de unul.... Bunica mea in anii 50 a divorțat, iar acum cei de la ... (vezi toată discuția)