avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cum se pot înregistra în contabilitate în lei, ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cum se pot înregistra în contabilitate în lei, facturile emise în valută - euro, USD etc. (pentru un SRL)?

Bună seara!

Am o mare nelămurire în legătură cu emiterea facturilor în valută.

În primăvara acestui an, mi-am înființat un SRL cu activitatea de prestări servicii online. Mai exact, design grafic.

Menționez că societatea este neplătitoare de TVA și nu am niciun angajat. Doar eu figurez, ca administrator. Asociat unic.

După aproximativ 2 luni de la înființarea SRL-ului, m-am înregistrat pe un site de freelancing, ca persoană juridică, unde pot presta servicii care corespund pregătirii mele (de designer grafic). Așadar, atât cu români, cât și cu străini. Și persoane fizice, și persoane juridice (și plătitoare de TVA și neplătitoare de TVA), și din UE și non-UE. Clientela este foarte variată. Site-ul de freelancing este din Australia.

Pe acest site metoda de funcționare este cam așa: clientul postează ce serviciu are nevoie, iar freelancerii ofertează. El alege freelancerul pe care și-l dorește, apoi acesta începe proiectul.

La final, înmânează proiectul către client, și dacă clientul este mulțumit, freelancerul trimite factura, prin intermediul site-ului, apoi clientul, banii.

De curând am reușit să realizez niște proiecte pentru vreo 2 clienți (români, întâmplător) prin intermediul acestui site. Dar aici apare problema următoare: Când trebuie să emit factura, nu am posibilitatea să optez decât în euro și celelalte câteva monede. Însă RON, nu există pe acest site.

Am deja 2 facturi emise în euro, și ar urma acum și o a 3 a (am un proiect în lucru).

Întrebarea mea este: Ce trebuie să fac eu, ca aceste facturi emise în euro, să fie valide pentru mine? Să intre în contabilitate în lei?

Am fost azi la ANAF și nu au știut ce să îmi spună, decât că asta e treabă de contabilitate. Sper să mă puteți ajuta dvs. cu un răspuns.

Vă mulțumesc anticipat.

Ultima modificare: Miercuri, 20 Decembrie 2017
ContSters451390, utilizator

Alte discuții în legătură

Liber profesionist (freelancer) sau pfa/ii M4x1m_Bogdan M4x1m_Bogdan Buna ziua, Doresc sa stiu care din cele 2 optiuni este mai avantajoasa pentru mine, Liber profesionist sau PFA/II. Eu am cochetat de ceva vreme cu site-urile ... (vezi toată discuția)
Cum platesc tva ca si freelancer la inceput de drum? Traian Sime Traian Sime Buna ziua. Sunt un freelancer la inceput de drum iar problemele fiscale ma depasesc. Doresc sa lurez ca si designer grafic pe o platforma online, insa mi ... (vezi toată discuția)
Firma web development, posibilitate de facturare persoana fizica ue sau non-ue Mrpu Mrpu Buna, Doresca sa aflu mai multe informatii despre posibilitatea facturarii persoanelor fizice aflate in UE sau non-UE. Eu ofer servicii de web ... (vezi toată discuția)