avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Îngrijire mătușă în vârstă, văduvă, în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Îngrijire mătușă în vârstă, văduvă, în schimbul apartamentului său. Care este cea mai bună variantă de contract pentru mine?

Buna ziua! Apelez la dumneavoastra pentru a ma lamuri intr-o problema. Am o matusa de 74 de ani, a carui sot a decedat anul trecut, ei neavand copii. De cateva saptamani insista ca sa am grija de ea, precizand ca vrea sa-mi lase si apartamentul (imi spune ca facem contract de vanzare-cumparare, iar dupa decesul ei, eu devin proprietar). Problema consta in faptul ca eu am serviciul in alta localitate, astfel incat pot ajunge la ea doar 2 saptamani pe luna (o saptamana lucrez, una sunt libera. Deci in saptamana libera pot sa stau cu ea). Cum ar trebui sa procedam pentru a fi bine atat pentru ea, cat si pentru mine? Nu vreau sa fiu acuzata de celelalte rude ca nu am avut grija de ea, dar am ramas cu apartamentul. Totodata, vreau sa stea si ea linistita in casa ei cate zile mai are de la Dumnezeu. Multumesc anticipat!

P.S. Imi cer scuze daca nu am postat in categoria potrivita. Rog moderatorii sa mute intrebarea la locul in care se incadreaza.
Ultima modificare: Vineri, 22 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 15:52, 7 Mai 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca apartamentul a fost dobandit de matusa in timpul casatoriei cu sotul, ar trebui sa matusa sa dezbata mostenirea dupa sot. Si aici intervine problema ca matusa, in calitate de sotie supravietuitoare ar urma sa imparta jumatatea sotului din apartament, cu rudele acestuia (frati/surori, nepoti de la frati/surori, unchi/matusi, veri primari). Ideea este ca momentan matusa nu e unicul proprietar al apartamentului, astfel incat sa vi-l transmita dvs.
Am inteles de la ea ca inca de cand traia unchiul meu (sotul ei), au facut un act prin care in cazul in care unul dintre ei decedeaza, rudele celui decedat sa nu poata sa se bage peste cel in viata.
Si cum se numeste actul ala mai exact? Testament?
Dupa dezbaterea succesiunii(daca apartamentul a fost dobandit in timpul casatoriei)incheiati un contract de intretinere cu abitatie viagera,poate fi atacat numai de mostentiorii rezarvatari(sot supravietuitor,ascendenti,descendenti)pe calea unei actiuni in reductiune a liberalitatilor excesive.
Da, testament au făcut. Azi m-a lămurit și pe mine mai bine. I-am zis că nu vreau să fiu târâtă prin tribunale după decesul ei, de celelalte rude. Mi-a spus și ea că trebuie să facă dezbaterea moștenirii după unchiul meu (soțul ei).
Ultima modificare: Vineri, 22 Decembrie 2017
giullianna, utilizator

Alte discuții în legătură

Sfat pentru achiziția unui apartament având ca act de proprietate un contract de întreținere Rfs30 Rfs30 Bună ziua, eu și soția mea ne am îndrăgostit de un apartament și am dori să-l achiziționam. Proprietarul actual având ca act de proprietate un ... (vezi toată discuția)
Bună seara! am următoarea situație: matusa mea (este femeia ... Lav_28 Lav_28 Bună seara! Am următoarea situație: Matusa mea (este femeia care m-a crescut de la 3 ani, practic este mama mea) dorește sa îmi lase apartamentul. ... (vezi toată discuția)
Care este actul cel mai potrivit pentru a putea beneficia de moștenirea unei familii (părinți și fiu)? BG BG Va rog sa-mi sugerati care este actul cel mai potrivit pentru a putea beneficia de mostenirea unei familii, dupa decesul proprietarilor si a fiului ... (vezi toată discuția)