avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Termen prescriptie suspendare permis
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Termen prescriptie suspendare permis

Stimati domni,

Pe la sfarsitul anului 2013 am intrat in oras cu viteza f mare, m-a oprit radarul, mi-au luat permisul pt 3 luni si dat amenda.

Am facut contestatie, mi-am luat permisul inapoi in cateva zile.

A urmat procesul in feb 2014 pe care l-am pierdut desi PV continea date incorecte. In fine, in aprilie 2014 s-a pronuntat respingerea plangerii mele si nu am mai contestat-o, am lasat-o asa. Intrucat mi-am schimbat domiciliul nu am primit dupa proces o instiintare ca trebuie sa aduc permisul la rutiera.

Amenda mi-am platit-o in 2015 pt ca altfel nu puteam sa achit impozitele. O lege corecta asta de altfel.

Azi 22 dec 2017 ma trezesc cu plic de la rutiera de acolo in care mi se aduce la cunostinta ca trebuie sa predau permisul pentru 120 de zile. In caz contrat mi se considera suspendat din 1 feb 2018.

E ok sa platesti amenda la un an dupa pronuntare dar permisul sa iti fie solicitat dupa 3 ani si 8 luni?

Care e termenul de prescriptie? 3 ani? sau mai mult?

Se poate ataca in vreun fel modul cum a actionat rutiera in chestiunea asta cu asa mare intarziere?

Stima!
Seb
Ultima modificare: Vineri, 22 Decembrie 2017
viosebi, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mihnea Dorian , utilizator 00:48, 12 Martie 2019
viosebi a scris:

E ok sa platesti amenda la un an dupa pronuntare dar permisul sa iti fie solicitat dupa 3 ani si 8 luni?

Daca sunteti conducator auto se presupune ca aveti cunostinta despre prevederile codului rutier, cunoscut de toti posesorii de permis sub numele de OUG 195/2002.
Art. 118 spune ca

(1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti.
(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin.(1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.

Pana aici banuiesc ca le-ati cunoscut foarte bine din moment ce ati depus plangerea si v-ati recuperat permisul.

Mai departe

(4) În termen de 15 zile de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

Daca ati citit cu atentie in dovada de restituire a permisului de conducere primita dupa depunerea certificatului de grefa ati fi observat exact dispozitiile art. 118 alin. (4).

Va dau dreptate intr-un fel, este mai usor sa faci pe "neinformatul"!
Aveti dreptul sa atacati cum doriti dar sansele sunt spre inexistente, politia are dovada de restituire in care scrie clar ca trebuie sa il predati in termen de 15 zile dupa rmanarea definitiva a hot jud, dispozitie prevazuta de altfel si in OUG 195 pe care se presupune ca o cunoateti suficient sa puteti circula pe drumurile publice.

Multumesc frumos pt raspunsul dvs. precis.

Ce ma intriga pe mine este de ce a trebuit sa treaca aproape 4 ani pana sa fiu "gasit" ?

Il dau de dat, aia e, dar sa afli asa dupa niste ani ca nu te-au gasit sau ca nu au fost in stare sa proceseze ei punerea in aplicare mai rapid nu mi se pare tocmai ok din partea rutierei mai ales ca eu am revenit la adresa de dimiciliu inca din anul 2014 si aveau unde sa ma notifice.

Mai mult de atat, in 2014 am avut permisul pierdut si mi l-am refacut in iulie; puteau atunci sa mi-l retina in loc sa mi-l inmaneze. Probabil ca nu au "legalizat/aplicat" sentinta la timp...

!! Si totusi, daca nu eram "de gasit" deloc, dupa cat timp se prescrie?!

Stima!
Seb
Ultima modificare: Vineri, 22 Decembrie 2017
viosebi, utilizator
Ati instiintat politia ca ati revenit la adresa de domiciliu? Nu cred! In primul rand era obligatia dvs sa predati permisul si nu a politiei sa va instiinteze, politia v-a instiintat deja cand v-a restituit permisul in schimbul certificatului de grefa.
Daca erati suprins in trafic si in baza de date apareati cu permisul suspendat va alegeati cu un dosar penal pentru conducerea unui vehicul pe drumurile publice avand dreptul de a conduce suspendat.
De prescris nu se prescrie pana nu se executa perioada de suspendare, altfel toata lumea nu ar preda permisul dupa ce deschid o actiune in instanta si o pierd.

in aprilie 2014 s-a pronuntat respingerea plangerii mele si nu am mai contestat-o

in 2014 am avut permisul pierdut si mi l-am refacut in iulie; puteau atunci sa mi-l retina in loc sa mi-l inmaneze.

In aprilie s-a pronuntat pe fond, dureaza 30 de zile sa se faca apel apoi urmeaza hotararea definitiva daca nu se face apel. Adica pana in iunie-iulie. Pana se comunica hotararea partilor dureaza. Va puteti orienta cand ati primit dvs hotararea definitiva ptr a vedea ca nu politia nu avea cum sa va retina permisul deoarece inca nu fusese comunicata hot definitiva.

daca nu eram "de gasit" deloc,

Stati linistit, va gaseau cand urma sa va preschimbati permisul la expirarea valabilitatii, ati fi executat suspendare daca pana atunci nu va verificau in trafic si va intocmeau dosar penal.

De fisc si politie nu scapi! Bine, si de moarte! :)
Stimate domn,

Imi place stilul dvs si inca o data in plus ajung sa respect maxim juristii dedicati pentru felul cum stiu sa faca ordine in capul omului cu intrebari retorice doar folosind propriile vorbe ale cetateanului si pe alocuri cate un mic citat din legile care de altfel sunt publice...

Pana la urma, sa vad si partea buna: am mers aproape 4 ani cu permisul ca si cand nu s-ar fi intamplat nimic deci win-win. Si la ce viteza am avut bine ca e numai atat!

Ah si inca o intrebare... cheltuielile alea de judecata nu trebuia sa mi le impute ? Ca nici despre alea nu mi s-a spus nimic pana acum.

Stima!
Seb
Din cate stiu sanctiunea complementara de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule se prescrie dupa 5 ani. Indiferent ca predati plasticul sau nu veti avea permisul suspendat pentru 120 zile. Atentie daca nu predati plasticul, este posibil ca politia din localitatea de domiciliu sa fie instiintata si chiar sa va urmareasca daca va urcati la volan. Deci indiferent ca predati sau nu plasticul tot 120 de zile raman. Cheltuieli de judecata nu se cam cer, cel putin din partea politiei.

Alte discuții în legătură

Suspendare permis dosar din 2011 puslic puslic Am primit azi un plic cum ca in 5 zile trebuie sa predau permisul la politie. Fiind suspendat 90 de zile, plus inca 30. S-a dispus asta printr-o sentinta ... (vezi toată discuția)
Predare permis de conducere Dan897 Dan897 Am pierdut un proces in care am cerut anularea unui PV intocmit de Politia Rutiera. Prin urmare, trebuie sa predau permisul de conducere (care mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Hotarare definitiva necomunicata manea_laura manea_laura Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatoarea problema: Pe data de 01,04,2014 mi s-a respins apelul ,definitiv, prin hotarare. Am sunat ... (vezi toată discuția)