avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Termen prescriptie suspendare permis
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Termen prescriptie suspendare permis

Stimati domni,

Pe la sfarsitul anului 2013 am intrat in oras cu viteza f mare, m-a oprit radarul, mi-au luat permisul pt 3 luni si dat amenda.

Am facut contestatie, mi-am luat permisul inapoi in cateva zile.

A urmat procesul in feb 2014 pe care l-am pierdut desi PV continea date incorecte. In fine, in aprilie 2014 s-a pronuntat respingerea plangerii mele si nu am mai contestat-o, am lasat-o asa. Intrucat mi-am schimbat domiciliul nu am primit dupa proces o instiintare ca trebuie sa aduc permisul la rutiera.

Amenda mi-am platit-o in 2015 pt ca altfel nu puteam sa achit impozitele. O lege corecta asta de altfel.

Azi 22 dec 2017 ma trezesc cu plic de la rutiera de acolo in care mi se aduce la cunostinta ca trebuie sa predau permisul pentru 120 de zile. In caz contrat mi se considera suspendat din 1 feb 2018.

E ok sa platesti amenda la un an dupa pronuntare dar permisul sa iti fie solicitat dupa 3 ani si 8 luni?

Care e termenul de prescriptie? 3 ani? sau mai mult?

Se poate ataca in vreun fel modul cum a actionat rutiera in chestiunea asta cu asa mare intarziere?

Stima!
Seb
Ultima modificare: Vineri, 22 Decembrie 2017
viosebi, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mihnea Dorian , utilizator 00:48, 12 Martie 2019
Bună.
Ok, el era obligat să îl predea conform legii. Pentru faptul că nu l-a predat în 15 zile de la pronunțarea sentinței definitive, a mai primit un plus de 30 de zile la pedeapsă. Dar intrebarile mele sunt altele: dacă respectivul nu predă niciodată permisul (poate e plecat din țară), ce face poliția, nu-l mai suspendă ca nu are permisul adus de către contravenient?
Iar cea mai importanta: Daca respectivul primește sentința definitiva acasa, precum o primeste si poliția, de ce poliția nu procedează la activarea suspendării la 15 zile de la primirea sentintei, cum scrie in lege, si a trebuit sa astepte 2 ani pentru a-i trimite înștiințarea acasa??
Si eu sunt cam in aceiasi situatie si tare as vrea sa inteleg.
Multumesc anticipat.

cyan a scris:

viosebi a scris:

E ok sa platesti amenda la un an dupa pronuntare dar permisul sa iti fie solicitat dupa 3 ani si 8 luni?

Daca sunteti conducator auto se presupune ca aveti cunostinta despre prevederile codului rutier, cunoscut de toti posesorii de permis sub numele de OUG 195/2002.
Art. 118 spune ca

(1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti.
(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin.(1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.

Pana aici banuiesc ca le-ati cunoscut foarte bine din moment ce ati depus plangerea si v-ati recuperat permisul.

Mai departe

(4) În termen de 15 zile de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

Daca ati citit cu atentie in dovada de restituire a permisului de conducere primita dupa depunerea certificatului de grefa ati fi observat exact dispozitiile art. 118 alin. (4).

Va dau dreptate intr-un fel, este mai usor sa faci pe "neinformatul"!
Aveti dreptul sa atacati cum doriti dar sansele sunt spre inexistente, politia are dovada de restituire in care scrie clar ca trebuie sa il predati in termen de 15 zile dupa rmanarea definitiva a hot jud, dispozitie prevazuta de altfel si in OUG 195 pe care se presupune ca o cunoateti suficient sa puteti circula pe drumurile publice.

1.Multe persoane sustin faptul ca suspendarea nu poate incepe fara predarea permisului, ceea ce e cam fals.
Eu stiu cazuri concrete, am vazut instiintari venite dupa 2-3 ani, in care nici nu scria sa se predea permisul, doar se comunica perioada in care dreptul de a conduce e suspendat (deci se poate si fara predarea efectiva a permisului)

2.In mod normal cam asa ar fi, politia sa puna in aplicare hotararea in maxim 15 zile de la comunicare, dupa cele 15 zile dreptul de a conduce sa fie suspendat, nu cum fac ei dupa ani de zile(lipsa de interes, lucruri facute de mantuiala, lene)

Cel mai probabil o sa primesti o instiintare si o sa-ti suspende dreptul de a conduce chiar daca nu predai permisul.

Stau si ma minunez in era asta a informatiei in care traim cum incercam sa ne agatam de un plastic si cum unele persoane sustin ca dreptul de a conduce nu poate fi suspendat fara a preda un plastic, acum cand aproape orice politist te verifica prin statie...deci daca ai plasticul la tine si ai dreptul de a conduce suspendat e fix...dosar penal
Totusi trebuie sa ne comportam ca acum 100 de ani, cum ziceau batranii pe vremuri ca atat timp cat ai permisul in buzunar ai voie sa conduci, cam acolo suntem !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare permis dosar din 2011 puslic puslic Am primit azi un plic cum ca in 5 zile trebuie sa predau permisul la politie. Fiind suspendat 90 de zile, plus inca 30. S-a dispus asta printr-o sentinta ... (vezi toată discuția)
Predare permis de conducere Dan897 Dan897 Am pierdut un proces in care am cerut anularea unui PV intocmit de Politia Rutiera. Prin urmare, trebuie sa predau permisul de conducere (care mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Hotarare definitiva necomunicata manea_laura manea_laura Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatoarea problema: Pe data de 01,04,2014 mi s-a respins apelul ,definitiv, prin hotarare. Am sunat ... (vezi toată discuția)