avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acte apartament sot si sotie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acte apartament sot si sotie

Tatal meu a cumparat un apartament la care a participat si sotia cu 20% din valoarea apartamentului, desii in acte e trecut doar tatal meu,La anu vreau ca tatal meu sa ni-l doneze noua.Intrebarea mea e daca se poate specifica undeva ca sotia sa aibe drept asupra imobilului de 20% ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Decembrie 2017
ContSters212553, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters212553 , utilizator 22:00, 30 Decembrie 2017
Doar daca au încheiat în prealabil o convenție matrimonială de separație de bunuri. Altfel, nu.
In actul de donatie tatal poate dona o cota de 20% sotiei si 80% dvs. .Trebuie doar sa spuna notarului ca asta doreste. De asemenea poate dona pe numele ambilor (sot si sotie) 50% pt fiecare si atunci apartamentul e bun comun.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Decembrie 2017
prepeleac, utilizator
Nu am incheiat nici o conventie matrimoniala cu sotia.Altfel nu merge ? Si aceasta conventie ce inseamna ca de candd o facem fiecare poate lua pe numele lui si ramane al lui ,chiar daca e in timpul casatoriei?Multumesc!
Exact. Inseamna ca după momentul încheierii acelei convenții matrimoniale de separație de bunuri, orice bun pe care îl dobândește fiecare sot in nume propriu, chiar și în timpul căsătoriei, este bun propriu. Ceea ce cumpara împreună va fi deținut în coproprietate (adica pe cote parti, stabilite de soți, la momentul achiziționării).
Dacă soții nu au încheiat o convenție matrimonială, căsătoria lor este guvernată de regimul matrimonial al comunității legale de bunuri (ceea ce cumpara împreună este bun comun, deținut în devălmășie, adică nu se poate stabili o cota determinată ă fiecărui sot. Cutuma conform căreia in caz de divorț sau deces, fiecare sot are jumătate, este doar la nivel de prezumție, pentru a simplifica lucrurile.) Dar asta caracterizează comunitatea legala: proprietatea devălmasa asupra bunurilor comune.
prepeleac a scris:

In actul de donatie tatal poate dona o cota de 20% sotiei si 80% dvs. .Trebuie doar sa spuna notarului ca asta doreste. De asemenea poate dona pe numele ambilor (sot si sotie) 50% pt fiecare si atunci apartamentul e bun comun.


La donație, e alta poveste. Se poate asa cum spuneti dvs doar pentru că bunurile dobândite prin donație chiar și în timpul casatoriei, de regulă sunt bunuri proprii. Prin excepție, donatorul poate dispune ca ele să fie comune. Si atunci da, se pot stabili cote (Nu procente), în funcție de vointa donatorului.
La vânzare cumpărare, nu este posibil.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, sunt in situatia unui partaj si totul a inceput acum ... lenovo73 lenovo73 Buna ziua, Sunt in situatia unui partaj si totul a inceput acum 20 de ani. Sotul meu a cumparat in trecut o garsoniera devenind proprietar pe acea garsoniera ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa conțină actul de cumpărare a unui imobil pentru ... MichaelaNicola MichaelaNicola Ce trebuie sa conțină actul de cumpărare a unui imobil pentru copilul meu (căsătorit) pentru a-i asigura dreptul exclusiv de proprietate ? Cumpărat de ... (vezi toată discuția)
Cota parte proprietate si modificare cota parte Mihaivl1 Mihaivl1 Buna ziua, Eu impreuna cu sotia dorim sa achizitionam un imobil. Parintii sotiei vor sa ne sprijine cu o suma de bani, pe care sa ii transmita sotiei prin ... (vezi toată discuția)