avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cota parte proprietate si modificare cota parte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cota parte proprietate si modificare cota parte

Buna ziua,

Eu impreuna cu sotia dorim sa achizitionam un imobil.
Parintii sotiei vor sa ne sprijine cu o suma de bani, pe care sa ii transmita sotiei prin act de donatie, iar diferenta pana la valoarea imobilului sa o obtinem prin credit, pe care sa il obtinem eu cu sotia.
Intrebarea este daca dreptul de proprietate asupra imobilului se poate defalca 75% sotia si 25% eu pentru a evidentia aportul ?
Totodata, dupa o perioada de timp daca si eu primesc o suma de bani prin donatie de la parintii mei, se poate modifica dreptul de proprietate in 50 - 50?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 13:39, 25 Mai 2019
Buna ziua,
1. Da se pot trece cotele asa cum doriti aratand si motivul, in actul de vanzare cumparare.
2. Nu, ulterior nu se mai schimba cotele.
Daca nu ati incheiat nicio conventie matrimoniala, se aplica regimul comunitatii legale de bunuri.
Ceea ce inseamna ca imobilul pe care il veti cumpara va fi bun comun in devalmasie. Adica va fi comun, fara ca fiecare sot sa aiba o cota determinata din imobil. Mai exact, nu, nu se pot specifica in contract aceste cote.
Oricum la Cartea Funciara se va intabula dreptul de proprietate pe numele amandurora si oricum daca veti vrea sa vindeti imobilul mai departe nu veti putea decat impreuna.
Practic nu va incalzeste cu nimic mentionarea acestor procente, presupunand prin absurd ca ar fi posibil.
Abia in caz de divort sau deces, se va lichida regimul matrimonial, iar la incheierea actului de lichidare, veti prezenta contractul de donatie de la parinti si se va specifica cota de participare a fiecarui sot la dobandirea bunului.
Daca totusi tineti dvs neaparat, ar trebui ca inainte de cumparare sa incheiati cu sotia o conventie matrimoniala de separatie de bunuri. O astfel de conventie ar face posibila cumpararea imobilului in indiviziune (fiecare fiind proprietar exclusiv pe partea sa) si mentionarea exacta a acestor cote.
Chiar va si sugerez sa incheiati o conventie matrimoniala, daca sunteti genul de cuplu care prefera ca fiecare sa aiba stabilita cu exactitate partea lui si credeti ca pe viitor veti mai cumpara si alte imobile.
Cat priveste a doua intrebare...contractele de vanzare cumparare nu se modifica in fuctie de imprejurarile ivite ulterior.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Mai 2019
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

În ce condiții pot cumpăra un imobil în timpul căsătoriei și sa fie numai al meu? grecudana grecudana Vreau sa cumpăr un apartament cu credit imobiliar, căsătorit fiind. Soția nu este de acord nici cu cumpărarea apartamentului și nici cu creditul. În ce ... (vezi toată discuția)
Acte apartament sot si sotie ContSters212553 ContSters212553 Tatal meu a cumparat un apartament la care a participat si sotia cu 20% din valoarea apartamentului, desii in acte e trecut doar tatal meu,La anu vreau ca ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.am ajuns cu sotul meu la un consens.dorim sa facem ... dora881988 dora881988 Buna ziua.Am ajuns cu sotul meu la un consens.Dorim sa facem separare de bunuri ,fara sa divortam,el cedandu mi partea lui din proprietate…Se poate realiza ... (vezi toată discuția)