Salutări tuturor! Acum câteva ore o doamna mi-a lovit mașina în parcare în timp ce executa manevra de mers înapoi,a venit la intimidare cu alte persoane obligandu-ma sa completez amiabila și am refuzat, dacă dimineață ma duc la politie mi se poate întocmi proces verbal sau ceva sa recuperez despăgubirea de la asigurare? Trebuia sa sun politia sa vină atunci? Pot suporta vreo consecință dacă am refuzat sa completez constatarea amiabila?
Procedura normala este sa completati amiabila, daca nu sunt victime, nu vad intimidarea. Cel putin la mine in oras, politia te trimite la plimbare daca apelezi pentru astfel de cazuri. Presupun ca doamna in cauza recunostea vina.
Doamna si-a sunat un amic polițist care a venit cu mașina lui personala și a început sa tipe sa urle și sa ma oblige sa semnez, după am căzut de acord și a rămas sa aducă asigurarea ca sa putem completa și nu a mai răspuns la telefon
Atunci mergeti la politie, declarati accidentul, cu numarul masinii si numarul persoanei in cauza, cu mentiunea ca persoana nu doreste incheierea constatatrii amiabile. Doar in cazul acesta politia este obligata sa intervina.. Trebuie sa va inregistreze cererea.
Daca persoana respectiva nu raspunde nici cererii polittiei, pentru amiabila, atunci politia este obligata sa incheie, dupa identificarea persoanei, un proces verbal de contraventie. Acesta este documentul de constatare, in baza caruia va prezentati la societatea de asigurari a vinovatului, pentru daune.
OUG 195/2002
Articolul 79
(1) Conducatorii de vehicule implicati intr-un accident de circulatie in urma caruia au rezultat numai avarierea vehiculelor si/sau alte pagube materiale sunt obligati:
a) sa scoata imediat vehiculele in afara partii carosabile ori, daca starea vehiculelor nu permite acest lucru, sa le deplaseze cat mai aproape de bordura sau acostament, semnalizandu-le prezenta;
b) sa se prezinte la unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs accidentul in termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru intocmirea documentelor de constatare.
(2) Se excepteaza de la obligatiile prevazute la alin. (1) lit. b) :
a) conducatorii vehiculelor care incheie o constatare amiabila de accident, in conditiile legii;
b) conducatorul de vehicul care detine o asigurare facultativa de avarii auto, iar accidentul de circulatie a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.
Articolul 801
In situatiile prevazute la art. 79 si 80, repararea vehiculelor se face pe baza documentului de constatare eliberat de unitatea de politie sau, dupa caz, de societatile din domeniul asigurarilor.
Mergeti la politie si anuntati accidentul chiar astazi. Explicati cum s-a intamplat. Nimeni nu va poate obliga sa semnati amiabila daca nu vreti, desi in astfel de situatii este mult mai bine pentru ca se scuteste timp.
Acum am fost la secție dar a trebuit sa aștept cu orele pentru ca cei de la secție sunt prietenii cu doamna, accidentul s-a petrecut intr-un sat și normal ca își apară consateanul.
Accident rutier
valentinnacu
Buna seara.Am o nelamurire daca ma puteti ajuta, va rog: Ma deplasam pe strada X (asta insemnand in parcare) pentru a-mi parca masina, in loc amenajat parcarii ... (vezi toată discuția)