gerr a scris:
eu consider firma ca fiind responsabila pentru demisie, dpdv moral,
Demisia este un act unilateral, firma nu v-a pus pistolul la tampla si v-a obligat sa o semnati.
art. 81-Cod muncii
(1) Prin demisie se înţelege
actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
Ati semnat un contract de munca cu niste obligatii de ambele parti.
Daca considerati ca firma nu si-a respectat vreuna din obligatiile asumate in contract sau alte obligatii prevazute de legislatia muncii in vigoare atunci puteti introduce o actiune in instanta de judecata.
Cand ati semnat c.i.m. nu l-ati citit inainte? Nu isi avea obiect mentionarea in c.i.m. a faptului de unde veniti sau unde ati lucrat, doar nu va faceau istoricul locurilor de munca sau al domiciliului.
Ati purtat o corespondenta in care firma si-a asumat costurile de relocare din strainatate, bilete de avion, etc.?
Atata timp cat partile consimt printr-un contract asupra unor obligatii atunci partile sunt obligate sa le respecte, firma v-a platit o suma X, v-ati asumat prin contract ca o veti restitui daca plecati din firma inainte de implinirea unui termen, trebuie sa o restituiti.
Nu este ilegal, multe firme investesc in trainingul angajatilor si fac acte aditionale la cim pentru cazul in care angajatii pleaca din proprie initiativa inainte de x ani/luni.
Art. 197-Codul muncii
(1) În cazul în care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională este iniţiată de angajator, toate cheltuielile ocazionate de această participare sunt suportate de către acesta.
(2) Pe perioada participării la cursurile sau stagiile de formare profesională conform alin. (1) , salariatul va beneficia, pe toată durata formării profesionale, de toate drepturile salariale deţinute.
(3) Pe perioada participării la cursurile sau stagiile de formare profesională conform alin. (1) , salariatul beneficiază de vechime la acel loc de muncă, această perioadă fiind considerată stagiu de cotizare în sistemul asigurărilor sociale de stat.
Art. 198
(1) Salariaţii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională, în condiţiile art. 197 alin. (1) ,
nu pot avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă
pentru o perioadă stabilită prin act adiţional.
(2) Durata obligaţiei salariatului de a presta muncă în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, precum şi orice alte aspecte în legătură cu obligaţiile salariatului, ulterioare formării profesionale, se stabilesc prin act adiţional la contractul individual de muncă.
(3)
Nerespectarea de către salariat a
dispoziţiei prevăzute la alin. (1) determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită
conform actului adiţional la contractul individual de muncă.
(4) Obligaţia prevăzută la alin. (3) revine şi salariaţilor care au fost concediaţi în perioada stabilită prin actul adiţional, pentru motive disciplinare, sau al căror contract individual de muncă a încetat ca urmare a arestării preventive pentru o perioadă mai mare de 60 de zile, a condamnării printr-o hotărâre judecătorească definitivă pentru o infracţiune în legătură cu munca lor, precum şi în cazul în care instanţa penală a pronunţat interdicţia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
In cazul in cae firma va da in judecata nu cred ca aveti sanse sa nu restituiti suma respectiva .