avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Primă de relocare. Pot fi obligat s-o restitui dacă ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Primă de relocare. Pot fi obligat s-o restitui dacă îmi dau demisia?

Buna ziua,

In urma cu 8-9 luni de zile am inceput lucrul intr-o firma noua. In contractul individual de munca este trecuta o clauza despre o prima de relocare, dupa cum urmeaza:

"alte adaosuri: prima de relocare in valoare de ... lei net, platita in prima luna, odata cu primul salariu. Angajatul se obliga sa nu inceteze activitatea pentru o perioada de 2 ani, calculata de la data inceperii activitatii conform contractului de munca. In cazul in care contractul este reziliat de catre angajat mai devreme de 2 ani, atunci el/ea va rambursa Societatii suma reprezentand costurile pachetului de relocare."

Acum cateva zile am decis sa imi depun demisia, din motive personale care tin in principal de faptul ca firma nu si-a onorat o serie de promisiuni facute atunci cand m-am angajat. Desigur, e o parere subiectiva, nu cred ca pot cuantifica in vreun fel promisiunile incalcate. Ce vreau sa spun este ca eu consider firma ca fiind responsabila pentru demisie, dpdv moral, deci nu mi se pare firesc sa le platesc inapoi acea prima de relocare.

Intrebarea mea este daca aceasta clauza din contract este legala, iar, in caz ca este, daca am vreo portita pentru a pleca fara a da inapoi prima de relocare (avand in vedere ca plec inainte de termenul de 2 ani).

Prima de relocare a fost platita deoarece eu am venit la firma din Romania dupa cativa ani petrecuti in strainatate. Doar ca nu a existat nici un pachet de relocare ca atare, nu mi s-a platit nici un bilet de avion, nici un transport de bunuri. Eu am suportat pe cont propriu toate costurile pentru revenirea in tara, iar firma din Romania mi-a virat in cont aceasta prima, dupa ce am inceput sa lucrez la ei. Deci "costurile pachetului de relocare" e o formulare care nu are obiect. In plus, in contractul individual de munca nu apare absolut nici o mentiune despre revenirea mea in Romania dintr-o tara straina. Contractul a fost semnat pe baza cartii de identitate romanesti, deci maximul de relocare de care poate fi vorba este intre orasul unde aveam domiciliul atunci si orasul in care are sediul firma.

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!

Cu stima,
Gabriel
Ultima modificare: Miercuri, 27 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: M1ha19111 , utilizator 13:54, 27 Martie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
gerr a scris:

eu consider firma ca fiind responsabila pentru demisie, dpdv moral,


Demisia este un act unilateral, firma nu v-a pus pistolul la tampla si v-a obligat sa o semnati.

art. 81-Cod muncii
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.

Ati semnat un contract de munca cu niste obligatii de ambele parti.
Daca considerati ca firma nu si-a respectat vreuna din obligatiile asumate in contract sau alte obligatii prevazute de legislatia muncii in vigoare atunci puteti introduce o actiune in instanta de judecata.
Cand ati semnat c.i.m. nu l-ati citit inainte? Nu isi avea obiect mentionarea in c.i.m. a faptului de unde veniti sau unde ati lucrat, doar nu va faceau istoricul locurilor de munca sau al domiciliului.
Ati purtat o corespondenta in care firma si-a asumat costurile de relocare din strainatate, bilete de avion, etc.?
Atata timp cat partile consimt printr-un contract asupra unor obligatii atunci partile sunt obligate sa le respecte, firma v-a platit o suma X, v-ati asumat prin contract ca o veti restitui daca plecati din firma inainte de implinirea unui termen, trebuie sa o restituiti.
Nu este ilegal, multe firme investesc in trainingul angajatilor si fac acte aditionale la cim pentru cazul in care angajatii pleaca din proprie initiativa inainte de x ani/luni.

Art. 197-Codul muncii
(1) În cazul în care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională este iniţiată de angajator, toate cheltuielile ocazionate de această participare sunt suportate de către acesta.
(2) Pe perioada participării la cursurile sau stagiile de formare profesională conform alin. (1) , salariatul va beneficia, pe toată durata formării profesionale, de toate drepturile salariale deţinute.
(3) Pe perioada participării la cursurile sau stagiile de formare profesională conform alin. (1) , salariatul beneficiază de vechime la acel loc de muncă, această perioadă fiind considerată stagiu de cotizare în sistemul asigurărilor sociale de stat.

Art. 198
(1) Salariaţii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională, în condiţiile art. 197 alin. (1) , nu pot avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă pentru o perioadă stabilită prin act adiţional.
(2) Durata obligaţiei salariatului de a presta muncă în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, precum şi orice alte aspecte în legătură cu obligaţiile salariatului, ulterioare formării profesionale, se stabilesc prin act adiţional la contractul individual de muncă.
(3) Nerespectarea de către salariat a dispoziţiei prevăzute la alin. (1) determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă.
(4) Obligaţia prevăzută la alin. (3) revine şi salariaţilor care au fost concediaţi în perioada stabilită prin actul adiţional, pentru motive disciplinare, sau al căror contract individual de muncă a încetat ca urmare a arestării preventive pentru o perioadă mai mare de 60 de zile, a condamnării printr-o hotărâre judecătorească definitivă pentru o infracţiune în legătură cu munca lor, precum şi în cazul în care instanţa penală a pronunţat interdicţia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

In cazul in cae firma va da in judecata nu cred ca aveti sanse sa nu restituiti suma respectiva .
Ultima modificare: Miercuri, 27 Decembrie 2017
cyan, moderator
Multumesc pentru raspuns. Inteleg ce spuneti, a existat intradevar o corespondenta pe baza careia clauza respectiva a fost adaugata in contract, deci, chiar daca in contract nu apar mai multe detalii, ele pot fi reconstituite din email-uri.

In principiu nu vreau sa plec cu cearta, sper ca in nici un caz sa nu se ajunga in instanta. Vreau sa incerc sa cadem de comun acord cu firma pentru o varianta in care scap eu cat mai ieftin.

Oare as putea sa ma leg de un detaliu din articolele pe care le-ati citat: "proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă"? Avand in vedere ca am lucrat in firma 9 luni din cele 24, ar trebui sa restitui doar 15/24 din prima de relocare. Poate firma sa ceara sa restitui toata suma, contrar articolului 198 paragraf 3?

Stiti cumva daca in codul muncii apar mentiuni pentru prime de relocare, sau alt fel de prime, care nu tin de formarea profesionala?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Niciunul din articolele citate nu au legatura cu prima de relocare .

Acestea se acorda de catre angajator in baza prevederilor din c.i.m., din c.c.m. aplicabil sau din reg.intern.

Prin urmare , vi se va aplica prevederile din c.i.m. citate de dvs. : "alte adaosuri: prima de relocare in valoare de ... lei net, platita in prima luna, odata cu primul salariu. Angajatul se obliga sa nu inceteze activitatea pentru o perioada de 2 ani, calculata de la data inceperii activitatii conform contractului de munca. In cazul in care contractul este reziliat de catre angajat mai devreme de 2 ani, atunci el/ea va rambursa Societatii suma reprezentand costurile pachetului de relocare."
Orice este negociabil intr-un contract incheiat intre parti inclusiv clauze obligatorii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru a se renunta la pretentii , trebuie incheiat un act aditional la c.i.m.

Alte discuții în legătură

Clauza contractuala Laura15 Laura15 Angajatorul are voie sa introducă o clauza contractuala prin care sa ma oblige sa lucrez pentru el timp de 2 ani, sau, in cazul demisiei / concedierii sa ma ... (vezi toată discuția)
Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Clauze cim ery ery Buna cum pot determina un angajat sa nu demisioneze exista vreo clauza legala pe care o pot introduce in cim? (vezi toată discuția)