In urma cu 8-9 luni de zile am inceput lucrul intr-o firma noua. In contractul individual de munca este trecuta o clauza despre o prima de relocare, dupa cum urmeaza:
"alte adaosuri: prima de relocare in valoare de ... lei net, platita in prima luna, odata cu primul salariu. Angajatul se obliga sa nu inceteze activitatea pentru o perioada de 2 ani, calculata de la data inceperii activitatii conform contractului de munca. In cazul in care contractul este reziliat de catre angajat mai devreme de 2 ani, atunci el/ea va rambursa Societatii suma reprezentand costurile pachetului de relocare."
Acum cateva zile am decis sa imi depun demisia, din motive personale care tin in principal de faptul ca firma nu si-a onorat o serie de promisiuni facute atunci cand m-am angajat. Desigur, e o parere subiectiva, nu cred ca pot cuantifica in vreun fel promisiunile incalcate. Ce vreau sa spun este ca eu consider firma ca fiind responsabila pentru demisie, dpdv moral, deci nu mi se pare firesc sa le platesc inapoi acea prima de relocare.
Intrebarea mea este daca aceasta clauza din contract este legala, iar, in caz ca este, daca am vreo portita pentru a pleca fara a da inapoi prima de relocare (avand in vedere ca plec inainte de termenul de 2 ani).
Prima de relocare a fost platita deoarece eu am venit la firma din Romania dupa cativa ani petrecuti in strainatate. Doar ca nu a existat nici un pachet de relocare ca atare, nu mi s-a platit nici un bilet de avion, nici un transport de bunuri. Eu am suportat pe cont propriu toate costurile pentru revenirea in tara, iar firma din Romania mi-a virat in cont aceasta prima, dupa ce am inceput sa lucrez la ei. Deci "costurile pachetului de relocare" e o formulare care nu are obiect. In plus, in contractul individual de munca nu apare absolut nici o mentiune despre revenirea mea in Romania dintr-o tara straina. Contractul a fost semnat pe baza cartii de identitate romanesti, deci maximul de relocare de care poate fi vorba este intre orasul unde aveam domiciliul atunci si orasul in care are sediul firma.
Clauza contractuala
Laura15
Angajatorul are voie sa introducă o clauza contractuala prin care sa ma oblige sa lucrez pentru el timp de 2 ani, sau, in cazul demisiei / concedierii sa ma ... (vezi toată discuția)