avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce pasi trebuie facuti pt a actiona in judecata un ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce pasi trebuie facuti pt a actiona in judecata un proprietar rau platnic?

Buna ziua. As dorii sa aflu pasii pt actionarea in judecata a unui proprietar care a acumulat datorii catre Asociatie. Este vb de o pers juridica care are sediul la parterul blocului. Daca ii voi trimite prima somatie sunt sigur ca nu o va primi. Daca i-o duc personal ca sa semneze de primire va refuza sigur (s-a mai intamplat), prin posta la fel, nu ridica corespondenta. Atunci cum as putea proceda pt a inmana aceasta somatie? Cu ce sfaturi ma puteti ajuta in ceea ce priveste actionarea in judecata? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: pref0022 , utilizator 19:00, 29 Decembrie 2017
Buna ziua,
Puteti sa-l notificati printr-un cabinet de avocat sau printr-un executor si chiar daca nu o primeste se considera aceasta notificare ca fiind transmisa.
Pe urma il actionati in instanta.
Va multumesc pt raspuns si am sa va contactez dupa sarbatori. Sarbatori fericite!
As avea o intrebare: acestui proprietar ii puteti sista serviciile, aveti incheiata cu acesta o Conventie de plata??
Inainte de intocmirea somatiei, as. prop. trebuie sa-i calculeze penalizari, conform prev. legale. Atentie, com. ex. trebuie sa aiba intocmit o procedura in acest sens.
Urmeaza somatia, asa cum s-a scris mai sus. Dati-ii timp de gandire 30-40 de zile, dupa care il actionati in instanta. Chiar daca actiunea implica si apelarea la un avocat, nu-i introduceti la plata aceste costuri, insa in documentul de chemare in judecata trebuie sa mentionati "Cu cheltuieli de judecata" - si atasati o copie a chitantei eliberate de catre avocat. S-ar putea ca sa fie necesar sa atasati chitanta in original daca nu mentionati pe copie "conform cu originalul"
Cheltuielile de judecata le puteti pune pe urmatoarea lista de plata, primirii sentintei judecatoresti - asta inseamna ca in BVC, as. prop. sa prevada o suma ce poate fi cheltuita in astfel de cazuri.
Succes!
1-
cum as putea proceda pt a inmana aceasta somatie?

Notificati oficial debitorul prin executor judecatoresc
2-Pentru recuperare debit,parcurgeti procedura prevazuta de disp art 50,51 L nr 230/2007
Chiar daca debitorul refuza sa raspunda interesului dv,fata de instanta nu va presta acelasi refuz
@Adam Grecu
acestui proprietar ii puteti sista serviciile

A mai fost mult discutat acest aspect al sistarii provizorii a furnizarii utilitatilor in cazul debitorilor de catre asociatia de proprietari
Ca sa nu va deranjez pe dv direct dle Adam Grecu cu detalii si amanunte ,revin cu precizarea ca instanta de judecata in numeroase spete a hotarat ca asociatia de proprietari nu detine autoritatea si competenta sa sisteze furnizarea utilitatilor catre debitori
Motivatia urmeaza sa o aflati dv
@ynocentta,
Ca sa nu intram in alte amanunte, asociatia mea are incheiata o conventie de plata cu o societate comerciala aflata la parterul blocului. Din conducta noastra de apa, acest agent economic primeste apa si foloseste si canalizarea blocului.
Cum spuneam, avem incheiata o conventie de plata prin care este stipulat si acest deziderat: daca nu achiti c/val serviciilor timp de 2 luni consecutive, as. prop. poate sista furnizarea apei.
In aceste conditii, agentul economic poate sa merrga si la Haga, ca pana nu achita consumatia, nu i se da drumul la apa.
Fiti atenta ca am specificat chiar in primul rand ca as. prop. trebuie sa aiba incheiata o conventie de plata, da? Apoi, cand dvs. o sa lucrati in domeniu, atunci sa vedeti ce masuri practice o sa luati pentru ca noi proprietarii trebuie sa achitam luna de luna facturile, altfel furnizorul ne sisteaza noua furnizarea apei...
Din fericire, la noi nu s-a intamplat ca agentul economic arondat la blocul nostru sa nu-si achite obligatiile catre asociatie, poate si din acest motiv, de sistare a serviciilor oferite de catre asociatiei.
Am explicat cele de mai sus, doar o sa intelegeti cum sta treaba cu crearea unei pagube si ce masuri trebuiesc luate pentru ca paguba sa nu mai creasca... Lasati, ca instantele au si alta treaba pe lumea aceasta, nu neaparat sa ne spuna noua care ne sunt competentile cu privire, doar la acest aspect.
Noi, aici pe forum nu am negat ce ne-ati mai spus;
...revin cu precizarea ca instanta de judecata in numeroase spete a hotarat ca asociatia de proprietari nu detine autoritatea si competenta sa sisteze furnizarea utilitatilor catre debitori

Eu am un exemplu la mine in asociatie, cand instanta a fost de acord cu masura luata de catre asociatie, astfel ca debitorul si-a achitat tot debitul si a si plecat in lumea lui, dupa ce si-a instrainat locuinta.
Apoi, nu pot sa cred ca o as. prop. nu poate sa determine o societate careia ii livreaza servicii si utilitati sa si le achite. Nu va suparati, cineva nu trebuie sa faca parte din conducerea acelei asociatii!

Ultima modificare: Joi, 28 Decembrie 2017
Adam Grecu, utilizator

Alte discuții în legătură

Chemare in instanta pentru neplata datoriilor B.Constantin B.Constantin buna ziua.as dori sa va intreb ce se poate face in cazul in care un vecin are datorii de peste 2500 lei la intretinere si refuza sa vorbeasca cu ... (vezi toată discuția)
Oprirea apei la asociatia de proprietari lenny lenny Buna, In blocul in care stam sunt foarte multi restantieri si am primit deja a doua notificare ca se va taia apa la tot blocul daca nu se recupereaza ... (vezi toată discuția)
Mediere sau actionare in instanta restantier? mihaela6202 mihaela6202 Avem restantieri in bloc, cu sume mai mari sau mai mici de plata, dar mai vechi de 90 zile. Ce sanse de reusita sunt in caz de mediere in comparatie cu ... (vezi toată discuția)