Am si eu cateva intrebari in legatura cu infiintarea unui SRL-D. Nu vreau finantarea de 10 000 de euro :
1. Este posibil sa functionam ca firma formata din 3 asociati (fara angajati) si sa nu beneficiem de facilitatile prevazute la art. 5 lin a), b), c). In cazul cesta ce imi puteti spune despre art. 4 lit b)
2. Daca functionam ca la punctul 1, singura plata este de 3% pe venit/an? Pe langa captital (3 * 200RON) mai sunt si alte sume pe care trebuie sa le avem in vedere?
3. Daca nu avem profit, cat trebuie sa platim?
4. Cam cat ne costa un contabil pentru a tine evidenta unei firma ca a noastra?
5. Contabilil este angajat permanent? sau se face contract de colaborare?
6. Pentru sediu social trebuie achitate alte taxe?
Daca nu doriti obtinerea finantarii care se acorda SRL-D, puteti infiinta un SRL.
In cazul SRL:
1. nu vi se mai aplica art. 4. lit. b);
2. Impozitul va fi de 3% pe trimestru, nu pe an.
Capitalul social minim este de 200 lei, indiferent de numarul de asociati. Astfel, daca doriti, puteti stabili capitalul social la 300 lei, pentru a reveni fiecarui asociat o contributie de 100 lei.
De asemenea, trebuie avute in vedere si taxele de inmatriculare a societatii la Registrul Comertului (aprox. 250 lei), precum si taxele la notar pentru specimenul de semnatura al administratorului (aprox. 120 lei, in functie de notarul ales);
3. Se va achita impozit de 3% din venit, indiferent daca societatea inregistreaza profit sau nu. In situatia in care societatea va avea minim 1 angajat cu norma intreaga, impozitul se reduce la 1% din venit.
4. Depinde de contabilul ales. Trebuie sa contactati un contabil, in acest sens.
5. Contabilul poate fi angajat cu contract de munca sau poate fi un colaborator extern, incheindu-se astfel un contract de prestari servicii.
6. Cu exceptia chiriei si a costurilor de intretinere, daca este cazul, nu se achita taxe pentru sediul social.