avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... mijloc certificat vs. mijloc omologat si verificat ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

mijloc certificat vs. mijloc omologat si verificat metrologic; dovedirea vs. stabilirea prezentei in aer expirat a alcoolului

art. 185 -HG 1391/2006
(1) Constatarea contravenţiei de conducere a unui autovehicul sau tramvai de către o persoana care se află sub influenţa alcoolului se face prin testarea aerului expirat de aceasta cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic.
(2) Conducătorilor de autovehicule sau tramvaie li se recoltează obligatoriu probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei atunci când:a) rezultatul testării arată o concentraţie mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat;b) în eveniment este implicat un vehicul care transporta mărfuri sau produse periculoase.
(3) Conducătorilor de vehicule li se recoltează obligatoriu probe biologice atunci când rezultatul testării preliminare cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate indică prezenţa în organism a substanţelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare.

art. 192
(1) Conducătorului de autovehicul sau tramvai, testat cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic, i se retine permisul de conducere dacă valoarea concentraţiei este de cel mult 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, eliberându-se dovada înlocuitoare fără drept de circulaţie, dacă nu doreşte recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, în condiţiile stabilite la art. 194 alin. (1).
(2) Când conducătorul vehiculului solicita recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, acesta va fi însoţit de poliţistul rutier la cea mai apropiată instituţie medicală autorizata sau instituţie medico-legala, iar după recoltare i se va elibera o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru cel mult 15 zile, a carei valabilitate intra în vigoare la 24 de ore de la cea de-a două recoltare de probe biologice.

art. 6 din OUG 195/2002
19. mijloc tehnic certificat - dispozitivul care dovedeste consumul de produse ori substante stupefiante sau al medicamentelor cu efecte similare acestora ori prezenta in aerul expirat a alcoolului sau prin care se probeaza incalcari ale unor reguli de circulatie;
20. mijloc tehnic omologat si verificat metrologic - dispozitivul care stabileste concentratia de alcool in aerul expirat ori destinat masurarii vitezei;

1. Care este diferenta dintre
a. constatarea cu un mijloc tehnic certificat si un mijloc tehnic omologat si verificat metrologic?
b. dovedirea prezentei in aerul expirat si stabilirea concentratiei de alcool in aerul expirat?
2. Care este mijlocul tehnic certificat care indică prezenţa în organism a substanţelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare.
3. Daca un conducator auto are in aer expirat sub 0,40 mg/l alcool pur dar este si sub influenta stupefiantelor cum se face diferenta?
Exista doua dispozitive separate, unul certificat sau OVM ptr alcool si unul doar certificat ptr stupefiante?
4. Se poate intelege ca mijlocul tehnic certificat nu trebuie sa fie omologat si verificat metrologic?

Din cate cunosc un aparat/dispozitiv/mijloc de masurare nu poate fi certificat daca nu este omologat si nu indeplineste cerintele de introducere pe piata.

Toate mijloacele tehnice de masurare, sa le numim in continuare "dispozitive" asa cum sunt denumite si in oug 195, daca sunt folosite in interes public nu pot fi utilizate daca nu sunt omologate si verificate metrologic!

La art. 4 din Ordinul 148/2012 pentru aprobarea Listei oficiale a mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal L.O. – 2012 publicat in M. Of. 361/2012 se precizeaza ca mijloacele de masurare din categoriile si sortimentele specificate in tabelul prezentat la art. 1 se supun controlului metrologic legal, daca sunt utilizate in urmatoarele masurari de interes public:
d) masurari efectuate in scopul asigurarii securitatii sociale:
- masurari efectuate de agentii de circulatie, in scopul aplicarii reglementarilor privind circulatia pe drumurile publice;

Cu alte cuvinte, agentii de circulatie pot folosi pentru dovedirea prezentei alcoolului in aerul expirat numai mijloace omologate si verificate metrologic, respective, etilometre, nu si etiloteste care pot fi mijloace certificate!

Un lucru este “dovedirea”, alt lucru este “stabilirea” prezentei alcoolului in aerul expirat!

Din punctul meu de vedere prin “stabilirea” prezentei alcoolului in aerul expirat se “dovedeste” prezenta a.e..

In concluzie, opinia mea privind aplicarea prevederile art. 192 din HG 1391/2006 este obligatoriu ca prezenta alcoolului in a.e. sa fie dovedita numai cu un mijloc tehnic omologat si verificat metrologic (etilometru). nu si cu un mijloc tehnic certificat (etilotest).


Ultima modificare: Vineri, 29 Decembrie 2017
cyan, moderator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:19, 22 Martie 2018
Sa vedem ce zice DEX.
[ link extern ] /
[ link extern ] /
O explicatie de abordare ar putea fi aici:
[ link extern ]
[ link extern ]
Aici gasim o comparatie intre etilotest si etilometru
[ link extern ]
Instantele de judecata dau, de regula, hotarari in baza rezultatului probelor biologice (sange) recoltate de la conducatorii auto. Dupa parerea mea este si abordarea corecta.
Stabilirea ca soferul este baut doar cu etilotestul din dotarea politistului este similar cu detectarea de catre politist cu nasul sau cu vechile fiole tip Drager, infipte intr-o para din cauciuc (se inverzeau daca se consumase alcool, gradual, dupa cantitata consumata, teoretic), cu care se verifica in trecut, salariatul, la intrarea in schimb, la locurile de munca periculoase. Explicatia ar fi conditiile in care se face testul cu etilotestul, respectiv in aer liber/ in aerul inconjurator, unde pot exista tot felul vapori, inclusiv de alcool.
Diferentele intre alcoolul determinat in aerul expirat si alcoolul determinat in sange va fi intotdeauna mai mare in aerul expirat.
Problema e simpla, cel putin in cazul alcoolemiei. Si rezulta chiar din art.185 alin.1 . Daca se doreste doar constatarea conducerii sub influenta alcoolului (contraventie),atunci este suficienta folosirea unui mijloc tehnic certificat (adica a unui aparat care face doar detectie peste un anumit prag, nu da un rezultat ca un aparat care masoara). Etilotestul ca si etilometrul pot face acest lucru, dar este suficienta doar folosirea primului aparat.
Dovedirea unei anumite valori se poate face doar cu un mijloc tehnic omologat, care face masuratori exacte (bineinteles cu un anumit grad de precizie).
Nu stiu care e limita de detectie a etilotestului, dar e posibil ca ea sa fie chiar 0,1.mg/l.
Ultima modificare: Vineri, 29 Decembrie 2017
latka, utilizator
In ultimul link postat de dl Popa este o speta din Alba Iulia pe care am gasit-o si eu.pe net unde plangerea a fost admisa pe motiv ca a fost folosit un etilotest in locul unui etilometru.
In "cazul" meu nu este indicat in pv cu ce mijloc (certificat sau omologat si VM) a fost stabilita alcoolemia in aerul expirat. Este vorba de o concentratie de 0.19 dar care nu este indicata in procesul verbal. Intrucat stia ca nu a consumat b.a. conducatorul auto a solicitat prelevarea de probe biologice. Dar cum nu se specifica nicaieri cat a fost alcoolemia in aerul expirat si cu ce a fost stabilita parerea mea este ca probele biologice nu pot fi luate in considerare si cu atat mai putin alcoolemia din aerul expirat.
In niste norme, HG, OG, ordin BRML, exista precizat ce inseamna "mijloc certificat" dar nu imi amintesc unde, mai trebuie sa "sap".
Ideea este ca mijlocul certificat trebuie sa indice o valoare, masoara, deci ar trebui sa fie omologat si VM.
Intrucat decizia de verificare a consumului de b.a. cu un mijloc de masurare certificat sau OVM ar insemna ca si nasul agentului ar trebui sa fie certificat!
Iar cum agentii justifica ca au constatat fapta prin observatie directa atunci ar trebui sa prezinte in instanta un buletin de verificare oftalmologica.
Ultima modificare: Vineri, 29 Decembrie 2017
cyan, moderator
Cititi va rog si art. 88 din OUG 195 /2002:
.........(2) Stabilirea concentratiei de alcool sau a prezentei in organism de substante psihoactive se face in institutiile medico-legale autorizate, in conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Sanatatii.
(3) Stabilirea prezentei alcoolului in aerul expirat sau testarea preliminara a prezentei in organism a unor substante psihoactive se face de catre politia rutiera, cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate.
(4) Stabilirea concentratiei de alcool in aerul expirat se face de catre politia rutiera, cu ajutorul unui mijloc tehnic omologat si verificat metrologic.
..................................
Revenind la speta de la Alba Iulia, care se pare ca e "cam" singulara, cititi comentariile si hotarirea in original (descarcati documentul) aici: [ link extern ]

Revenind la speta dvs. cred ca sunt importante si rezultatele obtinute in urma probelor biologice.

Iar in ceea ce priveste un mijloc certificat, daca va mai amintiti de orele de chimie din liceu, cred ca stiti ce e aia hirtie de turnesol, dupa parerea mea un bun exemplu de "mijloc certificat" - ce nu spunea cu exactitate valoarea, dar putea arata caracterul acid, neutru sau bazic al unei solutii.

I

Dispozitivul care doar detecteaza alcoolul trebuie sa fie certificat si sa existe un document de certificare.
Cine elibereaza documentul/buletinul/certificatul/raportul de certificare pentru etiloteste, Institutul National de Metrologie? Trebuie sa existe o autoritate nationala care sa certifice aparatul. Se depune un dosar pentru certificarea unui mijloc de masurare.
Nu ma refer la certificatul de etalonare care nu certifica aparatul.
Pe de alta parte INM elibereaza certificate de etalonare cu termen de valabilitate numai pentru dispozitive utilizate in domeniu de interes public, astfel ca etalonarea periodica a celorlalte echipamente trebuie conform unor proceduri interne ale
Este binecunoscut faptul ca rezultatele unui aparat cu care sunt facute masuratori sunt influentate de temperatura de lucru, starea sursei de alimentare, etc..
In pv nu este mentionat tipul aparatului certificat, putea sa il verifice si cu nasul dar consider ca trebuia specificat acest fapt in pv, as fi carcotas sa spun ca ar fi trebuit sa mentioneze temperatura la care a fost facuta testarea avand in vedere ca era miezul noptii si frig de crapau pietrele.
Avand in vedere ca in activitatea curenta am folosit de multe ori hartia respectiva ptr masurarea pH-uluii imi aduc aminte de hartia de turnesol de la orele de chimie. Cu toate ca majoritatea eram cam bâtă si copiam in nestire de la o colega binevoitoare care era tare la materia asta, Acum stau si ma gandesc daca hartia folosita in laboratorul de chimie era certificata! :)

Alte discuții în legătură

Etilotest drager 7410 Mayr Mayr etilotest marca Drager 7410 este omologat in Romania?- cum soluționeaza curtea de apel in cazul ca nu este omologat , cu aceasta motivație , un caz sub ... (vezi toată discuția)
alcooltest NarcisaDaiana NarcisaDaiana Daca am fost testat cu aparatul firmei Petrofac,nu trebuia sa ma duca la recoltare de probe biologice?? (vezi toată discuția)
Refuz etilotest, accept probe biologice therider109 therider109 Buna seara, Am tot cautat un raspuns pe forum, dar nu l-am gasit. In urma cu doua seri, varul meu a condus masina. A fost oprit de un echipaj de politie, el ... (vezi toată discuția)