avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Etilotest Drager 7410
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Etilotest Drager 7410

etilotest marca Drager 7410 este omologat in Romania?- cum soluționeaza curtea de apel in cazul ca nu este omologat , cu aceasta motivație , un caz sub incidența art 377 refuzul recoltare probelor biologice .
Ultima modificare: Marți, 20 Martie 2018
Mayr, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 09:23, 22 Martie 2018
Gasiti informatii importante aici: www.avocatnet.ro/forum/discu...
Aici gasiti o decizie a Tribunalului Aiba: [ link extern ]
E interesanta discutia pentru ca mi se pare ca e o confuzie grosolana de termeni. Un aparat care indica o valoare a concentratiei de alcool in aerul expirat nu i se mai poate spune ca face o detectie, un test si ca se incadreaza la art. 88 alin (3) prin urmare este doar un mijloc tehnic certificat. Mijloacele tehnice certificate nu indica valori, doar aparatele de masura o fac si atunci ele se incadreaza la art. 88 alin (4) deci trebuie verificate metrologic, la un laborator BRML, cu un etalon cu o clasa de precizie mai buna. Decizia tribunalului din Alba este chiar foarte corecta. Prin urmare, daca etilotesterul Drager 7410 nu are verificarea metrologica in termen, inseamna ca nu se incadreaza in prevederile legale si masuratorile efectuate nu pot fi luate in considerare.

Daca ne referim la un mijloc tehnic certificat, de detectie prezenta alcool (care nu indica o valoare masurata) si care nu are nevoie de omologare si verificare metrologica pentru ca e de unica folosinta, acesta este fiola alcooltest:
[ link extern ] .
Din hotararea CA Alba nu am retinut daca s-a efectuat o expertiza tehnica judiciara sau daca s-a cerut parerea unui specialist metrolog.
Nu e nevoie, e ceva banal, aparatul Drager 7410 nu "detecteaza", ci masoara si afiseaza o valoare exacta a concentratiei de alcool in aerul expirat. Prin urmare se incadreaza la art. 88 alin (4) din OUG195/2002:
(4) Stabilirea concentratiei de alcool in aerul expirat se face de catre politia rutiera, cu ajutorul unui mijloc tehnic omologat si verificat metrologic.
Fiola alcooltest detecteaza prezenta alcoolului in aerul expirat si nu arata o valoare exacta:
"Fiolele alcooltest, cunoscute si ca fiole alcoolscop, dau o indicatie calitativa despre concentratia de alcool in sange prin analiza unei monstre din respiratie. In varianta clasica constau intr-o fiola de sticla inchisa la ambele capete in care se afla o substanta activa, sub forma unor cristale de culoare galbena. Pentru utilizare fiola se deschide la ambele capete cu ajutorul unui cutitas metalic, la unul din capete se ataseaza un mustuc igienic ce are rolul si de protectie contra muchiilor de sticla, iar la celalalt capat se introduce in balonul de masura (basica) ce are rolul de a controla cantitatea de aer suflat prin fiola.

In prezenta alcoolului in respiratie reactivul din fiola se coloreaza in verde, cu o nuanta a carei intensitate depinde de alcoolemia subiectului.

Verde = prezenta alcool

Acest mijloc tehnic se incadreaza la art. 88 alin (3) :
"(3) Stabilirea prezentei alcoolului in aerul expirat sau testarea preliminara a prezentei in organism a unor substante psihoactive se face de catre politia rutiera, cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate. "
Iata cum arata o fisa de prezentare pentru Drager 7410:
[ link extern ]
Se observa clar ca are o eroare de masura pina la 0.5 mg/l si alta peste aceasta valoare.
Prin urmare, afisind o valoare a concentratiei de alcool in aerul expirat, si avind o anumita eroare declarata, fiind si folosit in scopul sigurantei publice (testarea soferilor pentru consumul bauturilor alcoolice) trebuie sa se supuna controlului metrologic de stat.
Nu are relevanta denumirea comerciala, etilotest, alcotest sau cum doreste oricine altcineva sa-l numeasca, el este un aparat de masura, nu de detectie calitativa.

Daca politia insista ca Drager 7410 este doar un mijloc certificat, si nu-i trebuie omologare si verificare metrologica, atunci nu cred ca se poate folosi acest aparat si invoca art. 337 din codul penal, intrucit art. 88 alin 6 din OUG 195/2002 spune clar ca :
" Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere, testata cu un mijloc tehnic omologat si verificat metrologic si depistata ca avand o concentratie de peste 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat, este obligata sa se supuna recoltarii mostrelor biologice, in vederea stabilirii imbibatiei de alcool in sange."
Ultima modificare: Joi, 22 Martie 2018
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate contesta acest proces verbal? Samoschi Samoschi Reținerea permisului Petru 90 de zile pentru alcool 0,12Mg/L Și 9puncte amendă=1305 lei? Mulțumesc! (vezi toată discuția)
Mijloc certificat vs. mijloc omologat si verificat metrologic; dovedirea vs. stabilirea prezentei in aer expirat a alcoolului cyan cyan art. 185 -HG 1391/2006 (1) [b]Constatarea contravenţiei de conducere[/b] a unui autovehicul sau tramvai de către o persoana care se află [b]sub influenţa ... (vezi toată discuția)
Conducere fara permis Adriana1235 Adriana1235 Buna ziua!Sotul meu a facut o gafa colosala...am mers la un gratar in familie si a vrut sa mute masina undeva la umbra..ea fiind in drum(pe un drum ... (vezi toată discuția)