avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1181 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silită nuda proprietate cu clauză de ...
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silită nuda proprietate cu clauză de întreținere. Se poate anula contractul, ținând cont de faptul că nu se prestează întreținerea?

Buna seara!
Socrii au facut un contract de intretinere cu nuda proprietate asupra unuia
dintre copii el numai locuieste in tara si numai tine legatura cu ei, ieri le-au venit acasa o comunicare ca se noteaza urmarirea silita imobiliara de la ANCPI cererea fiind introdusa de un executor.Ce pot face ei in cazul acesta?Tin sa precizez ca de ei se ocupa un alt fiu si ii intretine. Mai poate renunta la contract? Le va vinde casa executorul pt datoriile fiului plecat,pe care nu-l intereseaza ?
Ultima modificare: Miercuri, 3 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: labloc , utilizator 20:43, 4 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă as fi în locul lor, as actiona în judecata pe fiul cu care au contract pt a cere rezolutiunea acelui contract pt neprestarea întreținerii, apoi cu certificatul de grefa, as face contestatie la executare și as cere suspendarea executării.
Dacă lasa lucrurile asa, se pot întâmplă 2 lucruri, fie se poate executa nuda proprietate, asta neafectandu-i, sau se poate valorifica dreptul de uzufruct sau abitatie ce au și sa primească o suma de bani pt el.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Decembrie 2017
gi-jane2, moderator
Multumesc pt raspuns,contractul de intretinere numai prin judecata se poate anula?El sigur nu va veni ,la notar nu se poate anula fara el? Lor nu le trebuie banii de la el vrea doar sa isi traiasca batranetea linistiti,mai ales ca celalalt copil se ocupa de ei si binenteles ca le este frica ca la vinde casa executorul.
Numai prin judecată se poate rezilia. Dacă el nu se prezintă, se va judeca în lipsa lui.
La notar nu se poate rezilia un contract.
Ultima modificare: Duminică, 31 Decembrie 2017
Dapix, utilizator
Multumesc pt. raspuns!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De putut s-ar fi putut, asa cum s-a putut incheia la notar prin buna intelegere , asa se putea si desface ( rezilia ), dar ce te faci daca el nu se prezinta si poate nici nu e de acord ?
Daca il convingeti, poate va da o imputernicire pt a putea face asta la notar.

Totusi, avand in vedere situatia, ca deja se pune problema unei executari, ar fi mai bine, as zice eu, sa inceapa o actiune in instanta pt a cere rezolutiunea pt ca de fapt din culpa debitorului, sa reintre ap in deplinatatea proprietate a bunicilor, Altfel, creditorii pot fi suspiciosi in privinta intelegerii la notar pt ca au facut actul in dauna lor.

Art. 2263

Încetarea contractului de întreţinere

(1) Contractul de întreţinere încheiat pe durată determinată încetează la expirarea acestei durate, cu excepţia cazului în care creditorul întreţinerii decedează mai devreme.

(2) Atunci când comportamentul celeilalte părţi face imposibilă executarea contractului în condiţii conforme bunelor moravuri, cel interesat poate cere rezoluţiunea.

(3) În cazul prevăzut la alin. (2), precum şi atunci când se întemeiază pe neexecutarea fără justificare a obligaţiei de întreţinere, rezoluţiunea nu poate fi pronunţată decât de instanţă, dispoziţiile Art. 1552 nefiind aplicabile. Orice clauză contrară este considerată nescrisă.

(4) Dacă rezoluţiunea a fost cerută pentru unul dintre motivele prevăzute la alin. (2) sau (3), oferta de întreţinere făcută de debitorul pârât după introducerea acţiunii nu poate împiedica rezoluţiunea contractului.

(5) În cazul în care rezoluţiunea se pronunţă pentru unul dintre motivele prevăzute la alin. (2) sau (3), debitorul în culpă nu poate obţine restituirea prestaţiilor de întreţinere deja executate.

(6) Dreptul la acţiunea în rezoluţiune se transmite moştenitorilor.

(7) Rezoluţiunea contractului de întreţinere nu se poate cere pentru motivele prevăzute la art. 2.261 alin. (1).

Daca nu pot s epot prezenta ca sunt batrani, pot imputernici un avocat sa se acupe, depune cererea, iar fiul, poate fi de acord prin intampinare si se termina repede.

Alte discuții în legătură

Rezolutiunea contractului de intretinere aandrra aandrra speta: doi soti au incheiat un contract de intretinere cu fiica lor si sotul acesteia. cei doi soti divorteaza. sotia doreste rezolutiunea contractului, ... (vezi toată discuția)
Drept la mostenire mary222 mary222 am si eu o intrebare tatal meu a decedat a mai ramas mama iar acum am aflat ca parintii mei au intocmit cu fratele meu un contract de intretinere cu drept de ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere cu clauze alexanderrr alexanderrr am si eu o intrebare va rog din suflet sami raspundeti!! eu am un contract de intretinere pe un ap.si bunicul meu a decedat acum 2 ani si mau dat in judecata ... (vezi toată discuția)