avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cum pot lua somajul in conditiile astea?!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cum pot lua somajul in conditiile astea?!

Buna ziua!
Imi cer scuze daca nu postez unde trebuie, dar am nevoie de un sfat bun al dvs.
Am urmatoarea problema: am fost la agentia jdueteana de ocupare a fortelor de munca pt a fi luat in evidenta, si printre altele mi s-a spus ca pot solicita somaj, intrucat indepliniesc conditiile. Pe langa actele necesare mi-a fost data o adeverinta care trebuie completata de fostul/fostii mei angajatori din ultimii 2 ani , a caror perioada sa cuprinda acel minim de 12 luni in munca.
Pana aici totul bine, numai ca am aflat ulterior ca penultima firma a intrat in lichidare si deci nu pot solicita acea adeverinta!
Va intreb ce anume pot face ca sa solicit somajul? De ce trebuiesc acele adeverinte? Cartea de munca nu e act valabil in acest sens?

Va multumesc anticipat!
Numai bine!
Cel mai recent răspuns: ruvlad82 , utilizator 08:31, 15 Octombrie 2009
Trebuie sa luati legatura cu lichidatorul si sa solicitati completarea adeverintei ptr perioada lucrata.

Acele adeverinte sunt necesare deoarece ele cuprind veniturile brute efectiv realizate in fiecare luna, precum si ordinele de plata cu care s-au virat contributiile.
Se poate intampla ca intr-o luna sa fi inregistrat venituri brute mai mari (poate o prima) sau mai mici (poate un concediu medical, sau zile fara plata).
Toate veniturile brute pe 12 luni se aduna si se determina venitul mediu brut care sta la baza calculului indemnizatiei de somaj.

Ptr lamurirea dvs va spun ca somajul este format din 2 parti:
- partea fixa, adica 75% din salariul minim brut pe economie, adica 450 lei
- partea variabila, functie de vechimea in munca, care reprezinta un procent ce se aplica la venitul mediu brut pe 12 luni.
Adica:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani
Am inteles. Si totusi, daca nu reusesc sa dau de acel angajator nu exista nici o alta varianta?

Multumesc f mult pt raspuns.
Buna seara.

Am si eu o nelamurire in legatura cu acest subiect,am citit mai sus ca in adeverinta data de angajator specifica ultimile 12 luni de cotizatie.
In cazul meu ,daca eu in ultimul an pana sa intru in concediu crestere copil am fost tot in concediu de risc maternal ,adica de la 2 saptamani de sarcina am intrat in concediu,iar angajatorul im platea concediile medicale la intamplare,adica nu depaseau o suma mai mare de 370 asta a fost cel mai mare salariu in 7 luni.
Mentionez ca nu semnam nicaieri pentru acesti bani,iar dansa sustinea ca atat a calculat contabilul,de multe ori banii ii ridica sotul eu fiind mai mult internata.
Intrebarea mea este :daca in adeverinta respectiva imi calculeaza sumele date inainte de intrare in CIC.
Da, la intrarea in somaj dupa CIC, se va tine cont de perioada de dinainte de a intra in CIC la stabilirea somajului.

Ruvlad82: fara adevreinta nu iti va primi dosarul (se respecta litera legii). Trebuie sa te interesezi de lichidatorul care a preluat fost societate si sa obtii adeverinta. Este obligat sa ti-o dea.
Buna seara!
Inteleg ca este necesara adeverinta de la angajator, dar stiu ca de la somaj pot scoate o listare cu stagiul de cotizare.

Alte discuții în legătură

Acordarea somajului sorin antohi sorin antohi sunt in cresterea si ingrijirea copilului, firma la care am lucrat este in faliment. Va rog frumos sa-mi spuneti daca dupa ce implineste copilul 2 ani pot ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de somaj de la locurile de munca anterioare alexandrurobert alexandrurobert Buna ziua, am urmarit un post anterior de pe forum dar nu am inteles clar un lucru. Si eu am fost concediat de cateva zile. Pentru a dovedi faptul ca am lucrat ... (vezi toată discuția)
Somaj, concediu maternal, concediu crestere copil alina_3 alina_3 Buna dimineata ! Deoarece m-ati ajutat in mai multe situatii cu sfaturile dvs. si pe aceasta cale va multumesc, as dori sa ma indrumati si de aceasta data ... (vezi toată discuția)