avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drepturile minorului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drepturile minorului

buna
am 17 ani si 6 luni....mama mea a decedat in urma cu 11 ani...iar tatal meu in 10.10.2009
dupa moartea mamei mele mi s-a numit un curator..deoarece am mostenit un apartament din partea ei...coratorul acesta a fost numit pentru a-mi administra bunurile...
as dori sa stiu ce drepturi are acest corator?
poate sa imi vanda apartamentul?
sau se limiteaza doar la administrare?
multumesc mult.....astept un raspuns
Cel mai recent răspuns: Adriana-Corina , utilizator 10:00, 15 Octombrie 2009
Actul de vanzare-cumparare al apartamentului e pe numele tau? Atunci e al tau. Ti-e teama ca fratele vitreg sa nu ridice pretentii? Nu mai are nici un drept.Si te gandesti ca si curatorul ar putea vinde fara stiinta ta? Cum am mai spus, incearca sa apelezi la cineva din familie in care ai incredere si care sa te ajute, eventual sa preia atributia de curator. Curaj, nu mai ai decat 6 luni pana la majorat!
da il cunosc pe acest curator....este un verisor dulce al mamei mele
Dar problema este ca ...timp de 11 ani (atat a trecut de cand a murit mama) nu m-a cautat niciodata ...doar ca ne intalneam in oras si ne salutam si ma intreba ce mai fac
Atat!!!
Banuiesc ca el nu are drept sa imi vanda apartamentul daca eu nu ii dau acord...sau daca eu sunt minora
Banuiesc ca legea din Romania nu e chiar asa incat sa lase un minor in strada!!daca cumva acest curator este un om rau , legea nu cred ca lasa un copil fara nimic....
acum nu mai stiu ce sa mai zic si in ce parte sa o iau :((:((:((
1. Autoritatea tutelara trebuia chiar si din oficiu sa ridice acea curatela de indata ce au incetat cauzele instituirii ei.
Ori ea a fost instituita pentru ca la un moment dat au existat (cel putin teoretic) conflicte de interese intre dvs. si tata. Aceste conflicte existau cu privire la dezbaterea succesiunii mamei. Din momentul in care s-au lichidat afacerile acelei succesiuni prin partaj s-a stins si conflictul.
Deci curatorul acela nu mai avea ce sa caute in continuare acolo.
Cel care trebuia sa exercite in continuare atributiile parintesti era tata. (nu un curator).

2 Sa presupunem (si nu e deloc greu #-o) ca autoritatea tutelara a "uitat" (m-as exprima mai ...romaneste dar e forum public) sa ridice acea curatela.
Oricum curatorul acela nu poate sa faca nimic ...de capul lui (in afara de afeceri ce tin de domeniul dreptului penal). Pentru ca minorul de 14 ani (si dvs. aveti deja 17 si ceva) incheie el acte juridice cu incuviintarea curatorului si cu prealabila incuviintare a autoritatii tutelare.
Deci, pentru o vanzare ar fi nevoie si de semnatura dvs.

Prin urmare:
1. daca autoritatea si-a exercitat cum trebuie atributiile atunci curatela aceea trebuie sa fi fost ridicata.
2 daca nu a fost ridicata cereti-le sa o faca. In acest moment sunteti un minor lipsit de ocrotirea AMBILOR parinti. Ceea ce inseamna ca dvs. nu puteti avea curator, ci un tutore.

Ultima modificare: Miercuri, 14 Octombrie 2009
romascanu, moderator
actul de vanzare-cumparare este citez din contract " contract de vanzare-cumparare (...) intre subsemnatii:(...),in calitate de vanzatori si Furdui Adriana(eu) ,(...), cu procuratorul de fonduri (fratele meu)....reprezentata de curatorul B.A (...)"
e prea greu de discutat asa...
o sa iau legatura cu un avocat si o sa ma indrume el:D
multumesc
Trebuie sa va adresati Autoritatii Tutelare de la primaria unde aveti domiciliu pt. a va numi un curator in vederea acceptarii succesiunii ramasa de pe urma tatalui. E necesar ca in termen de 6 luni de la deces sa acceptati succesiunea printr-o declaratie notariala.Aceasta declaratie de acceptare este suficenta, apoi cand o sa vreti sa deveniti propietar si pe bunurila ramase la decesul tatalui puteti sa mergeti singur si sa dezbateti succesiunea pt ca veti fi major. Deci pt. a nu pierde termenul legal de 6 luni pt. acceptarea succesiunii procedati in sensul celor de mai sus. Acte necesare -
*Cerere tip;
*Certificat de naştere copil/copii;
*Certificat căsătorie părinţi;
*Act identitate părinţi şi copil (dacă a împlinit 14 ani);
*Certificat deces părinte (dacă este cazul);
*Hotărâre divorţ părinţi (dacă este cazul);
*Declaraţie tip completată şi semnată de către persoana care va fi numită curator;
*Act identitate al persoanei care va fi numită curator;
*Declaraţie tip completată şi semnată de către minorul care a împlinit 14 ani;
*Documente privitoare la actul juridic pentru a cărei încheiere se solicită încuviinţarea (după caz-certificat de deces la succesiuni, testament, certificat moştenitor, certificat de grefă emis de Instanţa Judecătorească pe rolul căreia se află înregistrat dosarul spre soluţionare, act proprietate asupra bunurilor care fac obiectul contractului, antecontracte, extrase de cont, etc.);
*Alte documente necesare, în raport cu cererea formulată.
Notă:
- Documentele se depun în copie xerox, după verificarea conformităţii copiei cu originalul;
- Petiţionarul va avea asupra sa documentaţia de mai sus în original şi copie xerox.

Va recomand sa acceptati succesiunea printr-o declaratie notariala pt. ca, mai tarziu, rudele tatalui sa nu se ridice cu pretentii.

Alte discuții în legătură

Drepturile familiei ... Adriana-Corina Adriana-Corina buna...am o foarte mare problema....sunt minora..am 17 ani si 6 luni sunt orfana de amandoi parintii..mama a decedat in urma cu 11 ani..iar tata in data de ... (vezi toată discuția)
Avere minor de 10 ani ContSters163072 ContSters163072 ca reprezentant legal, mama a unui minor din afara casatoriei, am nevoie de incuviintarea autoritatii tutelare pt acte de dispozitie pt averea mostenita de la ... (vezi toată discuția)
Curator ContSters141806 ContSters141806 Poate curatorul sa imi vanda mie ca si copil casa mamei ? (vezi toată discuția)