avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 467 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Am fost deposedate prin executare silită de 100 mp ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Am fost deposedate prin executare silită de 100 mp teren pentru care avem acte. Vă rog să ne ajutați să înțelegem cum trebuie făcută contestația

Avem nevoie ca de aer de un sfat cu privire la o contestatie la executarea silita a suprafetei de teren de cca 100 mp, legal cumparate de noi dar atribuita de instanta vecinului - politist. Scriu din Londra, in numele meu si al sorei mele, unde locuim si lucram de 10 ani. De cca 12 ani, vecinul din spatele casei noastre (in Bucuresti, comuna Dobroesti) incearca prin orice mijloace, sa ne ia cca 100 mp din terenul nostru de 600 mp (adica intreaga curte din spatele casei), cumparati de noi de la proprietarul anterior cu acte absolut legale si cu buna credinta in 2004. Proprietarului din spate i s-a recunoscut dreptul de proprietate in 2005, pe un teren de 1000 mp, pentru care a semnat de conformitate. Timp de 5 ani cat a fost proprietar, nu a avansat nici o pretentie asupra curtii noastre. In 2010, terenul a fost preluat de ginerele lui, vecinul politist, care la fel a semnat pt primirea celor 1000 mp de la socrul lui. Sunt foarte multe de spus si dovedit, noi nu intelegem cum de a obtinut decizie favorabila de la tribunal. Noi am cerut insistent pe parcursul celor 3 ani de judecata, procesul lui verbal de punere in posesie a terenului, dar nu l-a prezentat niciodata, iar judecatoria nu i l-a cerut (!). Nici o legatura cu vecinul politist, dar in fiecare zi mama gasea in curte tot felul de stricaciuni cumplite (inclusiv taierea usii de la intrare) nu pot sa detaliez ca nu am spatiu, si pe care mama le aducea la cunostinta politiei si a primariei. La fel, nici o legatura cu moartea cainelui nostru, o catelusa ciobanesc german, extrem de iubitoare, jucausa, sanatoasa, dar care intr-o saptamana s-a prapadit. Primaria cunostea foarte bine situatia in care ne aflam, cel putin fostul viceprimat ne-a tot cerut documente, actele de vanzare-cumparare. 

Conform sentintei tribunalului, vecinul avea sa isi mute gardul cu 4 metri in curtea noastra, iar noi cu 4 metri in strada - strada fiind de 3 m latime conform actului emis de Primarie, desi in actele noastre de vanzare cumparare si cadastru strada figura cu 7 m. In mod real, strada are 7 m. Dupa decizia tribunalului in favoarea vecinului, am vrut sa mergem mai departe la CEDO - politistul stia foarte bine asta. Insa curand dupa decizia tribunalului, a venit in vizita primarul Dobroesti, impreuna cu consilierul lui si avocatul care ne-a reprezentat la tribunal. Au constatat ca noi avem cei 600 mp teren, potrivit titlului de proprietate, ca suntem aliniati si in fata si in spate cu ceilalti vecini, si n-am luat nimic de la vecin. Ne-a transmis sa stam linistiti, ca gardurile vor ramane asa cum sunt, si problema se va rezolva prin Primarie. Am considerat ca a fost un gentleman's agreement, si am avut siguranta ca primaria va rezolva problema, nu am pus nici o clipa la indoiala afirmatiile primariei. 

Socul imens a venit in 9 decembrie, cand am primit somatie de executare silita, cu termen de constatare 19 decembrie. In somatie se mentiona ca daca nu mutam gardul pana la acea data, urmau sa se aplice penalitati conform art 906 alin 2 din noul cod civil. Retineti ca la domiciliu nu era absolut nimeni, si am scris executorului cerand o amanare a termenului expunand motivele obiective pentru aceasta cerere. Executorul ne-a raspuns insa ca amanarea se poate face numai prin hotararea instantei. Ne pregateam, prin fostul avocat, sa facem cererea de amanare si suspendare a executarii, pentru care termenul era 27 decembrie. Am trimis avocatului de urgenta, in doua zile, documentele justificative si onorariul cerut. Insa in 19 dec dimineata, vecini indignati ne-au sunat ca ni se rupe gardul. Prin urmare, executorul judecatoresc impreuna cu vecinul au decis ca la data termenului de constatare sa ne darame gardul si sa-l mute, patrunzand in curtea noastra, fara sa ne anunte, dar cu concurenta politiei locale. Pe 23 dec  - deci dupa 3 zile de la actiunea acestora de mutare a gardului - executorul ne trimite prin e-mail procesul verbal de indeplinire a executarii. Socant, avocatul nostru ne scrie in data de 19 dec ca renunta sa ne reprezinte pt cererea de amanare/suspendare (!), si ne va trimite inapoi onorariul platit. Speram ca o va face cat mai repede (probabil transferul sumei din Romania merge mai greu catre Anglia). Si la fel de socant a fost ca Primaria ne-a transmis, tot pe 19 dec dimineata, o adresa prin e-mail ca s-a inceput procedura de cadastrare si intabulare a strazii, urmand sa se stabileasca ce suprafete de teren sunt necesare pentru sistematizarea strazii, si procedura de trecere a acestora in domeniul public. Intelegem ca acesta inseamna expropriere. Suntem prin urmare deposedate de cca 100 mp din terenul legal cumparat, si primaria care ne asigurase sa nu ne facem probleme, acum ne transmite ca acesti 100 mp vor fi trecuti in domeniul public!

Deci iata cum se incalca Constitutia Romaniei, care garanteaza dreptul la proprietate. 

In fine, ne cerem scuze pentru acest mesaj lung, dar simtim ca trebuie sa fie cat de cat intelese situatiile prin care am trecut: amenintari, hartuiri, presiuni, care ne-au afectat extrem de mult fizic si psihic (mai ales pe parintii care locuiau in casa noastra, amandoi la peste 70 de ani, si care au probleme de sanatate). Vecinii toti se tem de acest vecin politist si vor sa evite contactul cu el. In acest moment ne simtim prinse de o caracatita - deposedate de teren printr-o executare silita abuziva, avocatul ne lasa balta dupa ce i-am platit onorariul, primaria ne anunta ca ne expropriaza. Nu dorim nimanui sa aiba experienta noastra. Probabil ca niste oameni marunti au o satisfactie sa se lupte si sa castige vis-a-vis de doua fete si doi batrani. Nu vrem sa comentam mai mult, cel putin in momentul asta.

Trec la subiect: neavand un avocat, am scris , cum ne-am priceput, judecatoriei sectorului 3, contestand procedura de executare silita care nu a respectat art 906 alin 2 din noul cod civil si care a prezentat multe neregularitati. 

Pe 3 ianuarie, am primit prin e-mail o Comunicare Adresa de la judecatorie (presupunem ca este o comunicare standard), care ne transmite ca, in legatura cu dosarul cu nr...., "in calitate de Contestator, va comunicam ca in termen de 10 zile de la primirea prezentei comunicari, sub sanctiunea  anularii cererii, aveti de indeplinit obligatiile de mai jos:

A. Obligatia de a depune in exemplare urmatoarele acte:

Nota: cu mentiunea de a preciza actiunea (daca inteleg sa formuleze contestatie la executare, cu precizarea in fapt si in drept), sa depuna cererea in exemplare suficiente pentru comunicare si semnate olograf in original; sa indice paratii cu nume, prenume si domiciliu, sub sanctiunea anularii cererii.

In situatia in care o parte din obligatii le-ati indeplinit pana la data primirii prezentei, va rugam sa indepliniti si celelalte obligatii ce v-au fost puse in vedere pana la termenul precizat."

Problema noastra este ca, neavand avocat, sau studii de specialitate, eu fiind economist, iar sora mea lector universitar, nu intelegem deloc ce trebuie sa facem. Va rugam mult de tot, daca este posibil, sa comentati pe fiecare paragraf din adresa judecatoriei ce ar trebui sa facem, ce acte sa trimitem, si in cate exemplare, deoarece adresa nu mentioneaza numarul. V-am ruga, de asemenea, daca se poate, sa comentati si Nota, ce inseamna, ce trebuie sa depunem? Termenul este foarte scurt, si vrem neaparat sa facem contestatie, sa fim impacate ca am facut tot ce s-a putut pentru dreptatea noastra care a fost incalcata in mod repetat.

Inca o data, scuze pentru marimea mesajului, dar ne-am gandit ca poate gasim pe cineva care simte ca noi, si vrea sa ne ajute.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In primul rand trebuie sa distingeti intre faza de judecata si faza de executare silita. Daca faza de judecata s-a incheiat si s-a finalizat cu o hotarare judecatoreasca definitiva, aceasta reprezinta un titlu executoriu, care ulterior a fost pus in executare. Punerea in executare s-a facut probabil si in baza art.904 si 906 C.pr.civ., din textul carora reiese ca Dacă debitorul refuză să îndeplinească o obligație de a face cuprinsă într-un titlu executoriu, în termen de 10 zile de la comunicarea încheierii de încuviințare a executării, creditorul poate fi autorizat de instanța de executare, prin încheiere executorie, dată cu citarea părților, să o îndeplinească el însuși sau prin alte persoane, pe cheltuiala debitorului. si ca Dacă în termen de 10 zile de la comunicarea încheierii de încuviințare a executării debitorul nu execută obligația de a face sau de a nu face, care nu poate fi îndeplinită prin altă persoană, acesta poate fi constrâns la îndeplinirea ei, prin aplicarea unor penalități, de către instanța de executare.
Bun. Mai departe, dvs ati trimis catre judecatorie o petitie/o cerere in care probabil v-ati plans despre situatia de fapt, iar la randul ei judecatoria, dat fiind ca nu s-a inteles ce anume reprezinta plangerea dvs, v-a solicitat sa precizati daca petitia respectiva este o contestatie la executare sau nu, iar in situatia in care este o contestatie la executare sa clarificati anumite aspecte de procedura, intrucat, potrivit cu dispozitiile art.716 C.pr.civ. contestațiile se fac cu respectarea cerințelor de formă prevăzute pentru cererile de chemare în judecată, adica cele prevazute la art.194 C.pr.civ. Urmand ca, daca cerintele nu sunt indeplinite sa vi se anuleze cererea.
Dupa cum am scris, cerintele sunt prevazute la art.194 C.pr.civ., cerinte care v-au fost puse in vedere si de catre instanta, respectiv:
- mentiunea de a preciza actiunea - exact asa cum vi se spune, adica daca intelegeti sa formulati contestatie la executare sau, adica sa clarificati ce anume doriti ~ mai precis obiectul cererii;
- indicarea paratilor, cu nume, prenume si date de identificare, conform dispozitiilor art.194 lit.a)
- arătarea motivelor de fapt și de drept pe care se întemeiază cererea;
- depunerea cererii in numarul de exemplare necesar, conform dispozitiilor art.195 C.pr.civ.
- existenta semnaturii olograf in original pe cerere, conform dispozitiilor art.196 C.pr.civ.

Acum, fata de problematica contestatiei la executare, trebuie sa intelegeti urmatoarele, respectiv, pe calea acestui instrument juridic, ca regula, sa pot contesta numai masuri care tin strict de executarea silita, prevazute la art.712 C.pr.civ. si nu se pot invoca motive de fond, adica motive avute in vedere la judecata initiala. In aceasta situatie, se pune intrebarea ~ Ce anume doriti sa contestati mai precis?
Ultima modificare: Vineri, 5 Ianuarie 2018
trandafir2, moderator
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc foarte mult pentru mesaj si informatii! Ne sunt de mare ajutor in situatia in care ne aflam. Va rog daca se poate o clarificare cu privire la executarea silita (nu cunoastem foarte bine legile in materie): cum am precizat, in somatie scria ca in termen de 10 zile, adica pe 19 dec, va avea loc doar o vizita de constatare din partea executorului judecatoresc, dupa care urmau sa se aplice penalitati. Dar pe 19 dec am aflat cu stupoare de la vecini ca ni se darama gardul, executorul instiintandu-ne de ceea ce s-a intamplat abia dupa 3 zile. Este normal/legal asa ceva? In somatie scria doar ca va avea loc o vizita, dar nicidecum ca vor darama gardul daca nu ne conformam! Cred ca am fi fost mai putin socati daca ne-ar fi scris de la inceput in somatie ca daca nu mutam gardul pana la 19 dec, o vor face ei. Mi se parea mai corect. Dar ei ne-au anuntat una, si au facut alta. Nu exista anumite reguli in codul civil ca trebuie sa instiintezi debitorul ca vei indeplini executarea silita? ca nu isi da debitorul acordul, asta e altceva, dar macar sa fie instiintat? A fost extrem de socant sa aflam ce s-a petrecut, fara absolut nici o avertizare!! Contestatia vrem sa o facem pe baza faptului ca nu am fost instiintati ca pe 19 dec vor proceda la daramarea si mutarea gardului, si ca somatia prevedea doar o vizita, dupa care urma aplicarea de penalitati. Si pe baza faptului ca am alertat executorul ca ne este imposibil sa fim prezenti la domiciliu pe 19 dec, si ca vom cere amanare in instanta - aveam dreptul pana pe 27 dec sa aplicam pt amanare/suspendare (deja demarasem procedurile). In plus, executorul ne instiinteaza de indeplinirea executarii silite dupa 3 zile! Consideram ca a fost o rea credinta faptul ca au si procedat la daramarea gardului la data la care trebuia sa aiba loc doar o vizita de constatare, in conditiile in care stiau ca nu putem fi prezenti si ca cerem o amanare. Ce parere aveti, a fost legala actiunea executorului?
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fara sa stim care este continutul incheierii de incuviintare a executarii silite, nu se poate spune daca executarea silita s-a desfasurat normal/legal sau nu, intrucat v-am spus ca, cel putin teoretic, conform cu dispozitiile art.904 C.pr.civ. este posibil ca instanta de executare sa-l autorizeze pe creditor (insusi sau prin alte persoane) sa indeplineasca obligatia care era in sarcina debitorului, si pe cheltuiala acestuia. Pentru ca, art.906 C.pr.civ., cel privind aplicarea de penalitati, spune asa (aproximatix): daca debitorul nu executa obligatia, care nu poate fi indeplinita prin alta persoana, acesta poate fi constrans prin aplicarea de penalitati. Or, daca obligatia poate fi indeplinita de alta persoana, atunci creditorul poate trece la indeplinirea acelei obligatii. Ce sa va spun, este un joc de cuvinte si norme juridice, adevarul este ca trebuie vazute hartiile care v-au fost comunicate si apoi decis ce anume trebuie facut. Sintagma vizita de constatare nu este prevazuta in codul de procedura; bine, executorul poate sa constate stari de fapt, insa in cazul de fata, odata ce emite somatia si trece termenul prevazut, se procedeaza la demararea executarii silite, nu se mai fac vizite. Asa putem sa ne tot dam cu parerea, insa intrebarea ramane aceeasi ~ Ce anume doriti sa contestati? Adica, mai clar ce doriti, ca instanta sa va repuna in situatia anterioara, adica sa va puna gardul la loc si ulterior sa-l mutati dvs sau ce anume? Intelegeti? Cam asa se pune problema. Adica, nu vad ce anume ati putea avea de partea dvs, atata vreme cat hotararea judecatoreasca va este potrivnica si nu ati indeplinit obligatia de buna voie. Stiu, din punct de vedere moral probabil ca aveti dreptate, insa in astfel de cazuri sunt importante hartiile si termenele. Daca vreti, puneti la dispozitie unui avocat actele pentru o minima consultatie.
In esenta, in aceasta contestatie doriti doar sa va aratati nemultumirile sau sa intarceti lucrurile intamplate? Imi pare ca e necesara intoarcerea executarii.
Ce va cere instanta e cam asta, in mare: sa spuneti mai clar in cerere ce doriti, sa puneti temeiul legal si sa descrieti situatia de fapt pe care va bazati; sa atasati dovezi ale probelor, eventual numele martorilor si adrese; sa precizati impotriva cui va indreptati, cine e cel de la care cereti ceea ce cereti, cu nume, adresa etc.; deepuneti toate acestea in atatea exemplare cate parti sunt plus unul sa ramana la dosarul instantei; actele atasate trebuie sa mentioneze "conform cu originalul, numele, semnatura dv. originala".
Cam asta, in mare.
Cred ca trebuie sa contactati un alt avocat. E drept ca va puteti modifica actiunea pana la primul termen, dar ar fi mai bine sa incepeti ca lumea ca altfel pierdeti timp.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silită în lipsa debitorilor. este legală această acțiune? vegasky vegasky Eu si sora mea am primit somatie de executare silita pentru mutarea gardului din spatele casei si lasarea in proprietate vecinului a cca 100 mp. Somatia era ca ... (vezi toată discuția)
Executare silita ContSters340125 ContSters340125 Buna ziua, In cazul executarii silite privind programul de vizita si a legaturilor personale cu un minor in procesul civil se mai administreaza si probe, ... (vezi toată discuția)
Perimare executare silita teribilutza teribilutza cf art 389 C.pr.civ., daca trec 6 luni in care creditorul nu a mai indeplinit un act de executare, executarea silita se perima. Ce acte sunt considerate acte ... (vezi toată discuția)