avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua,
Unchiul meu vrea sa dezbata succesiunea dupa moartea parintilor lui, adica dupa bunicii mei.
Va descriu mai jos situatia cu care ma confrunt in acest moment.
Bunicul si bunica au avut 2 copii, 1 baiat si 1 fata. Baiatul are 2 copii, ( unchiul) Fata3( mama). Mama s-a casatorit si a plecat dupa barbat.Dupa o perioada de convietuire din cauz unor neintelegeri acestia s-au mutat in curtea bunicii , strabunicul hotarand ca sa transforme o anexa( bucataria) din casa bunicii in 2 camere de locuit. Zis si facut.
Bucataria a fost transformata iar acestia s_au mutat si au locuit acolo pana in 2008 cand mama a decedat. Acolo am crescut toti cei 3 copii ai mamei, impreuna cu mama si cei 2 bunici.Corpuri de cladire cu intrare separata fiecare cu treaba lui. Masa individuala, trai individual. Mama la un momendat in timp ce eu eram mica -10 ani din pricina unor neintelegeri cu tata-l meu care bea si mai si vindea ce gasea prin casa ajutata/ influentata de cei 2 bunici si de unchi care l-a dat afara pe poarta s-au despartit, insa fara divort.Au trait fiecare separat.Tata-l s-a mutat la parintii lui, iar mama cu noi ( cei 3 copii) am ramas in casa transformata de strabunic( tata-l bunicii). Asta pana fiecare dintre noi si-a croit un drum in viata. Sora s-a casatorit, fratele la fel, iar eu am plecat la scoala si facultate, serviciu in alt oras din alt judet. Tata-l a decedat in 2006.Din pacate si mama mea a decedat in noiembrie 2008, iar din acel moment noi cei trei copii ai ei nu am mai trecut prin curtea in care am crescut decat ocazional, in vizita deoarece bunica si unchiul au pus stapanire pe tot, iar bunica a zis ca dupa moartea ei sa facem ce vrem.Aceasta s-a mutat in cele 2camere in care am crescut.Nu am comentat nimic, deoarece fiecare din noi aveam viata noastra, chiar daca nu ne-a placut gestul ei si al unchiului.
Mama a murit de cancer, am ingrijit-o pana in ultimul moment.Aceasta a murit in casa strabunicului deoarece bunica a zis ca nu poate sa aiba grija de ea ca are treburi mai importante, cu toate ca au fost anuntati ca mai traieste mai putin de 3 luni, asa cum mi-au spus medicii din Bucuresti.I-am pus femeie care a ingrijit-o de acolo din sat pe care am platit-o singura, fara contributia celor 2 frati.Aceasta a hotarat sa se mute inainte de moarte in casa strabunicului care din vorbe iar fi fost lasata unchiului printr-un testament , iar acesta avea o baie in casa si a considerat ca ii este de ajutor.Femeia care o ingrijea era foarte aproape de casa strabunicului.Relatia dintre mine si unchi a fost o relatie zic eu pana de curand ok, chiar daca cu cei 2 frati avea o problema cunoscuta doar de el, sa ii zic pur si simplu antipatie, repulsie vis-a vis de persoana lor.
Intre timp, adica in ultimul an relatia unchiul cu sora s-a imbunatatit, dar cu fratele nu.Acesta printr-o scrisoare adresata recent pe fax ii multumeste ironic fratelui pentru toate neplacerile ivite intre ei dea lungul-timpului.

Bunicul a murit in iunie 1999, iar dupa moartea acestuia nu s-a dezbatut succesiunea. Bunica a murit in noiembrie 2017.Aceasta a fost gasita moarta in casa.Nu au chemat medic legist, nu a venit politie care sa faca cercetare sau sa urmeze procedura legala cand gasesti un mort in casa/ curte fara sa stie nimeni de cate zile era decedata.Au gasit- o moarta luni la 10, iar marti la 12 au inmormantat-o.Inteleg ca certificatul constatator de deces a fost emis de medicul de familie sau de asistenta asa cum se obisnuieste de cele mai multe ori fara sa se deplaseze la fata locului si sa constate decesul din cabinet.
Din motive independente nu am ajuns la inmormantare.Au fost cei 2 frati, insa musafiri, deoarece unchiul se intalase ca si proprietar.
Pe cand bunica era moarta in casa sub pretextul ca o sa se fure a sustras din curte/ casa bunuri ale bunicii( cazan din alama de facut tuica, butelii, tot ce a strans la inmormantare asa cum sunt obiceiurile locului etc). A continuat cu impartirea bunurilor si dupa inmormantare. El, sora bunicii, nevasta lui si sora.Sora se pare din ceea ce mi-a confirmat a luat 1 caruta de lemne si a mai fost invitata sa ii dea un sul de parizer pe care zice ca l-a refuzat.
Fratele a fost si el invitat sa ia lemne, mai bine zis sa se duca sa vada ce lemne poate sa ii dea unchiul, dar subiectul principal pentru care unchiul il suna era sa ii dea actele pentru deschiderea succesiunii.
In urma discutiilor cu unchiul care mi-a comunicat ca, cu cei 2 frati nu are ce discuta, iar cu mine se intelege telefonic fara sa ma deplasez la ei in localitate.Eu i-am spus ca vreau sa ma intalnesc cu cei 2 frati ai mei undeva la jumatatea drumului sa aflu si intentiile lor despre aceasta dezbatere si bineinteles dupa cu el sa stabilim toate detaliile.
Cu repetate telefoane si cu presiuni pentru acte, am avut discutii in ceea ce priveste masa sucesorala aducand in discutie si bunurile bunicii cu care a intrat in casnicie din partea strabunicului.
Nu stiu daca ma fac inteleasa sau cum sa ma fac inteleasa.
Strabunicul - 2 copii
Fiecare copil la randul lui are 2 copii.Se spune ca, casa a fost lasata unchiului pentru ai ingriji pe strabunici pana la moarte, deoarece traiau la oras si erau mai instariti decat mama.Cand se vorbeste de testament, cand de contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere incheiat in1988.Iar pamantul sa se imparta jumatate intre cele 2 surori- copii strabunicului.
Mentionez ca nu este succesiune dezbatuta dupa moartea strabunicului in 2000.
,nu stiu daca acel testament sau contract a fost transcris.
In urma cu catuva ani bunica si sora acesteia au vandut pamant.Nu stiu daca aveau titlu de proprietate pe acesta.
Intrebarea mea legat de titlu de proprietate al strabunicului este urmatoarea:
Avem dreptul sa solicitam dezbatere succesiune si dupa strabunic ca descendenti?
Unchiul vrea ca acest titlu de proprietate al strabunicului sa si-l insuseasca singur.Pe pamant nu are niciun act ca ii apartine printr-un act de mana de la strabunic.
Aici vorbim de 4 ha si 2000 mp din care arabil 4. ha si 1456 mp, iar curti, constructii o, 544 mp-titlu proprietate strabunic eliberat in 12.03.2002

In ceea ce priveste titlu de proprietate dupa bunic si bunica( titlu este pe numele bunicului) acesta vrea jumatate din curtea de acasa si din pamant conform legii.
Aici vorbim de 3 ha si 7500 mp din care arabil 3 ha si 5151 mp
Vii- 1558 mp
Curti, constructii 791 mp
Titlu proprietate bunic.
Acestea sunt acte pe care le am din documentele mamei si trimise si de unchi.
Este posibil ca aceste titluri sa nu mai fie intregi tinand cond ca cele 2 surori( bunica si soara sa ) au vandut pamant fara acordul nimanui posibil cu chitanta de mana.Se pare ca la toate aceste titluri nu are schite , nu cadastru
Intrebare
Cum se dezbate aceasta succesiune.care sunt taxele ce se achita?
Cum se imparte casa si pamantul intre noi 3 si unchi?
Fiecare isi alege ce vrea si unde vrea?
Pot contesta certificatul constatator de deces si modul in care au organizat inmormantarea?
Ultima modificare: Vineri, 5 Ianuarie 2018
ContSters15764, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters15764 , utilizator 13:58, 5 Ianuarie 2018
Buna ziua,
Situatia este destul de incurcata.
1. Nu am inteles daca s-au dezbatut succesiuni de pe urma strabunicilor.
2. Bunurile ramase de pe urma bunicilor se impart in 2 parti egale (cate o parte pentru fiecare copil al lor unchiul dvs si mama dvs.0
3. Pentru aportul adus de dumneavoastra sau parintii dumneavoastra va trebui sa le dovediti cu ACTE.
4. Taxele se stabilesc functie de valoarea bunurilor din masa succesorala. valoarea bunurilor din masa succesorala se stabileste in functie de grilele notarilor. Pentru a vedea exact aceste taxe mergeti la un notar care-si are biroul pe raza judecatoriei sub a carei acoperire au avut ultimul domiciliu defunctii bunici.
Nu au facut succesiune dupa strabunici.Fetele bunicului au vandut pamant fara acte, unchiul spune ca totul ii apartine si nu intra in discutie si acest titlu.
Nu vreau sa dovedesc niciun aport.Noi acolo am crescut si trait.
Nu stiu daca masa successorala se imparte in functie de aportul fiecaruia.
La igrijirea bunicilor nu a contribuit nimeni.Singuri s-au intretinut si au fost pe picioare pana au murit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune ContSters15764 ContSters15764 Buna ziua, Unchiul meu vrea sa dezbata succesiunea dupa moartea parintilor lui, adica dupa bunicii mei. Va descriu mai jos situatia cu care ma confrunt in ... (vezi toată discuția)
Mostenire anamaria3678 anamaria3678 Mama mea a facut succesiunea dupa moartea bunicilor numai in ceea ce priveste bunurile existente in mediul urban.La o perioada s a mutat la tara, unde a si ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirilor se face in ordinea deschiderii lor? cleopatramao cleopatramao Buna seara. Bunica a decedat in 1995. Dupa ea au decedat si cei trei fii. Toti fiii au cate doi copii. Verii mei au dezbatut succesiunile unchilor mei ... (vezi toată discuția)