Sunt angajat intr-o firma de transport marfă in functia de sofer autocamion si de mare tiraj MTMA40t.
Lucrez 3 luni in spatiul comunitar sau detasat si cate o lună stau acasa ,dar cat stau acasa administratorul societății ne plătește contribuțiile la stat dar salariul net nu il plateste.
Acum i-mi vine tura de o lună sa satu acasa si vreau sa-mi dau demisia in acest timp.
Vreau sa precizez ca eu concediu plătit nu am avut in tot acest timp începând cu data angajării 04-04-2016!!! Nu mai vorbim ca nu am avut incluse in salariu ore de noapte,ore suplimentare si lucrez undeva la 180-200 ore lunare,sărbători legale etc.
Cum este normal si corect in situatia mea sa procedez cu demisia daca perioada asta de 1 luna calendaristica se considera preaviz plus ca mai am de luat diurnă si salar pe Romania care este minimu/ec pe jumătate de lună,si este cam rau platnic.
Alți colegi de ai mei care au plecat nu au mai primit salariul+diurnă pe cate o lună.
Eu am alta oferta de munca din data de 15-02-2018 si nu as vrea sa o pierd dar sa plec de la actualul loc de munca,cu strângere de mână și cu banii luati ????
Cam stufoasă întrebarea mea dar va rog daca ma puteti lamuri.
1. In cazul demisiei cu preaviz, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
In prezent, Codul Muncii prevede ca pe durata preavizului c.i.m. continua sa isi produca toate efectele...astfel ca, durata timpului de munca in perioada de preaviz este cea mentionata in c.i.m. .
De exemplu, daca in c.i.m. timpul de munca este de 8 ore/zi , in lipsa unor dispozitii contrare timpul de munca pe perioada preavizului va fi tot de 8 ore/zi.
De asemenea, pe durata preavizului salariatul poate beneficia de concediu de odihna, de ore libere platite pentru compensarea muncii suplimentare efectuate etc.
2. Demisia fara preaviz se poate depune numai in situatia in care angajatorul nu-si indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.
Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.
Demisie
lara2016
Buna ziua,
va rog sa-mi spuneti daca se poate legal sa plec de la actualul loc de munca prin demisie la zi si fara a sta in preaviz?
In conditiile in care ... (vezi toată discuția)