Am 2 surse de venit: pfa si chirie. Sunt pensionar asadar nu platesc CAS.
Scenarii si intrebari pentru CASS 2018:
1. Venitul cumulat 2017 sub limita impusa de salariul minim pe economie. NU depun declaratia 600.
In acest caz platesc sau nu CASS ? Parerile online sunt lipsite de claritate si justificare cu art. de lege
2. Venit cumulat mai mare decat limita de mai sus. Depun decl. 600.
Voi plati CASS 10%/luna din 1900 lei.
Intrebare: platesc 190 lei/luna pentru ambele surse d evenit, pfa si chirie, adica 380 lei/luna sau platesc doar o singura data pentru intregul venit ?
Sau eventual 180 lei/luna dar impartit proportional cu ponderea fiecarei surse de venit (eu asa am inteles din codul fiscal)
n.b. : A aparut un nou registru care se numeste aproximativ "registru pentru evidenta fiscala". Continutul lui pare a fi acelasi cu cel din registrul incasari-plati. Doresc detalii pe scurt.
Multumesc
1. Daca nu depasiti plafonul, nu platiti decat impozit.
2.1. Daca depasiti plafonul din activitati independente platiti si CAS, și CASS (nu mai este scutire de CAS pentru pensionari), dar o singura data pentru ambele venituri.
2.2. Dacă depasiti plafonul din chirii sau din cele doua cumulate, fara a depasi din activitati independente, platiti doar CASS.
Impozitare 2018
andreeac89
Buna seara! Daca sunt pfa, dar incasarile mele lunare au fost si pana in 2018 sub 1900 lei pe luna, activitatea pe care o prestez ca pfa nefiind principala ... (vezi toată discuția)