avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Predare permis in a 15-a zi fiind nelucratoare
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Predare permis in a 15-a zi fiind nelucratoare

Buna ziua,in urma unui proces si a unui apel mi s-a suspendat permisul de conducere pe o perioada de 30 de zile pentru neacordare de prioritate.Acest fapt s-a pronuntat pe data de 22 Decembrie 2017.Am aflat acest lucru de pe site chiar Sambata pe 8.01 fiind a 15-a zi iar astazi,10.01, fiind prima zi lucraroare m-am dus sa il predau.Cei de la Politie mi-au spus ca am intarziat fapt ptr care voi mai primi inca 30 de zile de suspendare.Este normal ? Avocata mi-a spus ca sentinta nici macar nu a fost inca redactata si doar de pe portal se putea vedea finalizarea procesului.
Cel mai recent răspuns: Th3od0r , utilizator 13:53, 8 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunteti putin "defazat" cu zilele noului an 2018. :)

Sambata a fost 6.01, duminca 7.01, (Sf Ion), luni (astazi) 8.01.2018.

Spuneti-i avocatei ca nu are nicio legatura redactarea cu comunicarea si predarea permisului.

Articolul 118-oug 195/2002
(4) In termen de 15 zile de la data pronuntarii hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, contravenientul este obligat sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului in termenul prevazut la alin. (4), in mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce.

Art. 181-NCPC
Calculul termenelor
(1) Termenele, în afară de cazul în care legea dispune altfel, se calculează după cum urmează:
2. când termenul se socoteşte pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlineşte;
(2) Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungeşte până în prima zi lucrătoare care urmează.

Daca data pronuntarii a fost 22.12.2017, atunci termenul predarii s-ar fi implinit in data de 7.01.2018, dar cum a fost duminica (zi nelucratoare pentru unii politisti!) trebuia sa predati permisul luni, pe 08.01.2018, adica astazi!

Asa ca nu exista motive pentru care sa va prelungeasca perioada de suspendare cu 30 de zile.
Ultima modificare: Luni, 8 Ianuarie 2018
cyan, moderator
Multumesc mult de raspuns! Asa este din graba am incurcat data dar cert este ca pronuntarea s-a dat pe 22.12.2017. In cazul acesta, cum il pot combate pe domnul ofiter care mi-a spus ca atat timp cat suspendarea nu tine cont si se aplica si in zilele nelucratoare de ce termenul de 15 zile ar fi altfel ? Permisul mi l-a oprit si a scos decizia de pe portal ptr ca eu nu aveam alt document asupra mea.
acest răspuns util
Exact cu art. 181 din codul de procedura civila unde se descrie modul de calcul al termenelor.
Mai jos aveti articolul in intregime.
Ideea este ca combaterea trebuie sa o faca avocata pe care ati angajat-o, doar ati platit-o!

Daca nu mai sunteti in cadrul contractului de asistenta cu avocata atunci depuneti o petitie in atentia comandantului in care descrieti faptul ca ati depus permisul in termenul prevazut de lege si modul de calcul (data pronuntarii 22.12.2017, 15 zile se implinesc in data de 07.01.2018 care este zi nelucratoare, prin urmare termenul limita este 08.01.2018, data in care ati predat permisul). Banuiesc ca ati primit o dovada privind predarea permisului, o depuneti in copie, plus o copie dupa printscreen-ul portalului instantelor de judecata.

Ca sa fiti si mai convingator va duceti la registratura judecatoriei (cu o taxa de timbru de 1 leu platita la taxe si impozite, unde ati platit si taxa de 20 lei ptr depunerea plingerii) si solicitati un certificat de grefa cu data pronuntarii hot definitive.

Cu certificatul de grefa si descrierea modului de calcul al termenelor nu au cum sa va prelungeasca perioada de suspendare cu 30 de zile ptr nepredarea permisului in termenul de 15 zile.

Art. 181
Calculul termenelor
(1) Termenele, în afară de cazul în care legea dispune altfel, se calculează după cum urmează:
1. când termenul se socoteşte pe ore, acesta începe să curgă de la ora zero a zilei următoare;
2. când termenul se socoteşte pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlineşte;
3. când termenul se socoteşte pe săptămâni, luni sau ani, el se împlineşte în ziua corespunzătoare din ultima săptămână ori lună sau din ultimul an. Dacă ultima lună nu are zi corespunzătoare celei în care termenul a început să curgă, termenul se împlineşte în ultima zi a acestei luni.
(2) Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungeşte până în prima zi lucrătoare care urmează.

Ideea este sa depuneti cat mai repede petitia, certificatul de grefa il obtineti in 1-2 zile, au termen de raspuns 30 de zile, perioada de suspendare este tot de 30 zile, sa nu "treceti" in celelalte 30 zile daca nu se clarifica situatia.
Ultima modificare: Luni, 8 Ianuarie 2018
cyan, moderator
acest răspuns util
Multumesc frumos de ajutor !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcularea termenului de apel oltul oltul cum se calculeaza termenul de apel? sa ia in calcul ziua pronuntarii si a zecelea zi inclusiv? (vezi toată discuția)
Predare permis conducere Angel5 Angel5 Buna seara, Am o intrebare legata de predarea/pastrarea permisului in conditiile in care am pierdut procesul la Judecatorie. Povestea pe scurt este ca in ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala respinsa (suspendare permis) alex113 alex113 buna seara,am vazut pe site-ul InfoDosar.ro ca mi s-a respins plangerea contraventionala ,doar ca am o nedumerire. \"\"Solutia pe scurt: Respinge plangerea ... (vezi toată discuția)