Va rog sa ma ajutati cu informatii in vederea rezolvarii urmatoarei situatii:
S-a cumparat un teren acum 10 ani, cu acte de mana, adica la mica intelegere a proprietarilor. Vanzatorul nu a facut succesiunea dupa parinti deoarece nu are nici un act care sa ateste proprietatea asupra terenului respectiv. ( mama decedata l-a parasit cand acesta avea 2 ani - astfel nu detine nici un act de la ea - si tatal a decedat si nu detine nici un act de la el ). Exista un titlu de proprietate in care apar ca proprietari tatal si bunicul vanzatorului.
Astfel va rugam sa ne comunicati caile de trnsmitere a dreptului de proprietate pe vanzator pentru ca ulterior cumparatorul sa isi poata clarifica situatia juridica cu privire la teren. prin inscrierea terenului in cartea funciara.
In primul rand, vanzatorul ar trebui sa dezbata succesiunea si sa obtina certificatul de mostenitor, sa isi inscrie dreptul in cartea funciara . Abia apoi ar putea fi incheiata vanzarea in forma autentica , la notar. Sa ia legatura cu un notar si sa -i prezinte situatia, pentru a fi indrumat si a sti care sunt pasii necesari .
In primul rand, actul de mana nu valoreaza contract de vanzare/cumparare, ci cel mult promisiune de vanzare, in consecinta, nu se va putea intabula dreptul de proprietate in baza acestui act.
In al doilea rand, spuneti, pe de o parte, ca vanzatorul nu are nici un act, de la nici unul dintre parinti, iar pe de alta parte, ca exista un act de proprietate pe terenul respectiv, pe care apar tatal si bunicul vanzatorului. Despre ce act este vorba, si de unde provine ? Este cumva vorba despre un extras CF ? Tatal si bunicul au mai avut si alti urmasi ?
Daca exista acest act, este necesar ca vanzatorul sa faca succesiunea, dupa bunic si tata, dupa care va fi putea perfecta vanzarea cu cumparatorul. Pt. toate aceste proceduri trebuie sa se adreseze unui notar.
daca ceea ce scrieti este corect, sint de parere ca vinzatorul, avind titlul de proprietate asupra terenului pe numele bunicului si a tatalui, trebuie sa deschida succesiunea. in momentul stabilirii masei succesorale si a loturilor(daca sint mai multi urmasi) se poate transcrie dreptul de proprietate pe numele vinzatorului-mostenitor (daca terenul aflat in discutie cade in lotul vinzatorului) si, ulterior incheierea contractului de vinzare-cumparare pe numele actualului proprietar.
Adresati-va judecatoriei in a carei raza teritoriala e situat bunul imobil, in vederea pronuntarii unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de act de vanzare cumparare.