avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... clarificare situatie juridica teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

clarificare situatie juridica teren

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu informatii in vederea rezolvarii urmatoarei situatii:

S-a cumparat un teren acum 10 ani, cu acte de mana, adica la mica intelegere a proprietarilor. Vanzatorul nu a facut succesiunea dupa parinti deoarece nu are nici un act care sa ateste proprietatea asupra terenului respectiv. ( mama decedata l-a parasit cand acesta avea 2 ani - astfel nu detine nici un act de la ea - si tatal a decedat si nu detine nici un act de la el ). Exista un titlu de proprietate in care apar ca proprietari tatal si bunicul vanzatorului.
Astfel va rugam sa ne comunicati caile de trnsmitere a dreptului de proprietate pe vanzator pentru ca ulterior cumparatorul sa isi poata clarifica situatia juridica cu privire la teren. prin inscrierea terenului in cartea funciara.


Va multumesc
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 11:20, 15 Octombrie 2009
In primul rand, vanzatorul ar trebui sa dezbata succesiunea si sa obtina certificatul de mostenitor, sa isi inscrie dreptul in cartea funciara . Abia apoi ar putea fi incheiata vanzarea in forma autentica , la notar. Sa ia legatura cu un notar si sa -i prezinte situatia, pentru a fi indrumat si a sti care sunt pasii necesari .
Ultima modificare: Joi, 15 Octombrie 2009
ContSters47264, utilizator
In primul rand, actul de mana nu valoreaza contract de vanzare/cumparare, ci cel mult promisiune de vanzare, in consecinta, nu se va putea intabula dreptul de proprietate in baza acestui act.

In al doilea rand, spuneti, pe de o parte, ca vanzatorul nu are nici un act, de la nici unul dintre parinti, iar pe de alta parte, ca exista un act de proprietate pe terenul respectiv, pe care apar tatal si bunicul vanzatorului. Despre ce act este vorba, si de unde provine ? Este cumva vorba despre un extras CF ? Tatal si bunicul au mai avut si alti urmasi ?

Daca exista acest act, este necesar ca vanzatorul sa faca succesiunea, dupa bunic si tata, dupa care va fi putea perfecta vanzarea cu cumparatorul. Pt. toate aceste proceduri trebuie sa se adreseze unui notar.
daca ceea ce scrieti este corect, sint de parere ca vinzatorul, avind titlul de proprietate asupra terenului pe numele bunicului si a tatalui, trebuie sa deschida succesiunea. in momentul stabilirii masei succesorale si a loturilor(daca sint mai multi urmasi) se poate transcrie dreptul de proprietate pe numele vinzatorului-mostenitor (daca terenul aflat in discutie cade in lotul vinzatorului) si, ulterior incheierea contractului de vinzare-cumparare pe numele actualului proprietar.
~ Conținut șters la cerere ~
Adresati-va judecatoriei in a carei raza teritoriala e situat bunul imobil, in vederea pronuntarii unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de act de vanzare cumparare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radiere ipoteca casa andi_erika andi_erika Buna ziua, Parintii au primit de la bunici in anul 1974 casa cu titlu de donatie mandatar find bunicul care a decedat acum 12 ani Casa a fost achizitionata ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare teren extravilan vasile2020 vasile2020 Printre altele in mostenirea de la bunici am si un titlu de proprietate cu citeva hectare de teren extravilan si as dori sa vind aproape un hectar ,cum pot ... (vezi toată discuția)
Acte de proprietate mbm76 mbm76 Bunicii mei au cumparat un teren in 1962 si au facut doar o chitanta de mana cum unul vinde si celalalt cumpara, dar, fara martori si chitante cum au ... (vezi toată discuția)