avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale S-au incalcat prevederile contractului?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

S-au incalcat prevederile contractului?

Cazul este urmatorul: in 2007 firma X inchiririaza niste spatii de birouri de la firma Y-contract semnat pe 11.09.2007.Aici se stipuleaza ca trebuie sa se plateasca la inceput chiria pt noiembrie, decembrie si o chirie garantie in avans cu 30, maxim 45 zile inainte ca spatiile sa fie luate in folosinta de firma X.S-au platit avansurile, si pe 29.10.2007 se semneaza procesul verbal de receptie.Firma Y anuleaza in oct facturile de avansuri si refactureaza aceste sume pe 30.10.2007.Motivul?Abia pe 30.10.2007 au devenit platitori de TVA-si toate facturile de dinainte au fost facturate cu TVA.Am cateva intrebari:
1.A incalcat contractul de inchiriere firma Y? (facturile de avansuri trebuiau conform contractului sa fie cu data inainte de 29.10 cand e procesul verbal semnat)
2.Conform acestui contract, firma X trebuia sa plateasca TVA firmei Y pentru facturile de avansuri (chiar daca acest TVA a fost platit mai tarziu la stat)?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Lorena Chirila , Avocat 12:41, 17 Octombrie 2009
Dupa parerea mea anularea facturilor este abuziva.
Obligatia inregistrarii in scopuri de TVA, in momentul atingerii plafonului privind cifra de afaceri de 35000 euro stipulat de Codul Fiscal, revine integral furnizorului de bunuri/servicii. Daca acesta a solicitat inregistrarea cu intarziere, atunci datoreaza si TVA-ul pe care ar fi trebuit sa-l colecteze dupa depasirea plafonului; dar greseala ii apartine integral, iar in cazul prezentat de dvs. anularea facturilor s-a facut fara temei.

Art. 152 alin. (6) Cod Fiscal:
Persoana impozabilă care aplică regimul special de scutire şi a cărei cifră de afaceri este mai mare sau egală cu plafonul de scutire (35000 euro) în decursul unui an calendaristic, trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, în termen de 10 zile de la data atingerii sau depăşirii plafonului. Data atingerii sau depăşirii plafonului se consideră a fi prima zi a lunii calendaristice următoare celei în care plafonul a fost atins sau depăşit. Regimul special de scutire se aplică până la data înregistrării în scopuri de TVA. Dacă persoana impozabilă respectivă nu solicită sau solicită înregistrarea cu întârziere, organele fiscale competente au dreptul să stabilească obligaţii privind taxa de plată şi accesoriile aferente, de la data la care ar fi trebuit să fie înregistrat în scopuri de taxă.

Art. 62 din Norme metodologice de aplicare a Codului Fiscal:
(1) Persoanele care aplică regimul special de scutire, conform art. 152 din Codul fiscal, au obligaţia să ţină evidenţa livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii care ar fi taxabile dacă nu ar fi realizate de o mică întreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vânzări, precum şi evidenţa bunurilor şi serviciilor taxabile achiziţionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumpărări.
(2) În sensul art. 152 alin. (6) din Codul fiscal, în cazul în care persoana impozabilă a atins sau a depăşit plafonul de scutire şi nu a solicitat înregistrarea conform art. 153 din Codul fiscal, în termenul prevăzut de lege, organele fiscale competente vor proceda după cum urmează:
a) în cazul în care nerespectarea prevederilor legale este identificată de organele fiscale competente înainte de înregistrarea persoanei impozabile în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, acestea vor solicita plata taxei pe care persoana impozabilă ar fi trebuit să o colecteze dacă ar fi fost înregistrată normal în scopuri de taxă conform art. 153 din Codul fiscal, pe perioadă cuprinsă între data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat în termenul prevăzut de lege înregistrarea şi data identificării nerespectării prevederilor legale. Totodată, organele de control vor înregistra din oficiu aceste persoane în scopuri de taxă conform art. 153 alin. (7) din Codul fiscal;
b) în cazul în care nerespectarea prevederilor legale este identificată după înregistrarea persoanei impozabile în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, organele fiscale competente vor solicita plata taxei pe care persoana impozabilă ar fi trebuit să o colecteze dacă ar fi fost înregistrată normal în scopuri de taxă conform art. 153 din Codul fiscal, pe perioada cuprinsă între data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat în termenul prevăzut de lege înregistrarea şi data la care a fost înregistrată.

Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Octombrie 2009
Lorena Chirila, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depasire plafon cifra de afaceri de 35000 euro ADRIANA RATIU ADRIANA RATIU firma este platitoare de impozit pe profit si de tva si depune declaratiile trimestrial.la sfarsitul anului 2008 am depasit cifra de afaceri de 35000 ... (vezi toată discuția)
Cu ce data devin faptic platitor de tva lylyan lylyan Daca in august depasesc plafonul de 220000 lei ce am de facut? Si cu ce data facturez cu TVA? Multumesc (vezi toată discuția)
Cabinet individual stomatologic elicoidal elicoidal la 31.12.2011 CMI a depasit cifra de afaceri de 35000 euro devine platitor de tva? sau este scutit indiferent de cifra de afaceri? mentionez ca de la ... (vezi toată discuția)