avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... convocare cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

convocare cercetare disciplinara

Buna ziua ! Pe scurt,daca exista un termen intre data sesizarii si convocarea salariatului? Nu ar trebui sa fie undeva aproape de data sesizarii? Sau prin analogie,tinand cont si de termenul pentru emiterea deciziei,respectiv de 30 zile,ar trebui sa fie cam aprocimativ 5luni,penteu a nu interveni prescriptia? Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 11 Ianuarie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: smari , utilizator 19:19, 11 Ianuarie 2018
6 luni de la o abatere disciplinara vi se poate face sesizare sau plangere , apoi sa fiti convocat.Cititi Codul Muncii si regulamentul de ordine interioara.
@ scg
De unde ati scos acel termen ?


@smari
Legialatia muncii nu prevede niciun termen pentru convocarea salariatului la comisia de disciplina. Acest termen il puteti regasi in reg.intern al angajatorului.
Nu era termenul pt convocare, ci 6 luni de la abatere poate cinev sa sesizeze conducerea unității/firmei.
Nicio masura, cu exceptia avertismentului, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
Si chiar in cazul avertismentului este recomandabil sa se efectueze o cercetare prealabila, chiar simplificata
La baza oricarei sanctiuni disciplinare sta asadar o corecta cercetare prealabila, iar la baza oricarei cercetari prealabile sta o corecta convocare a salariatului. Mai jos sunt cateva dintre cele mai importante aspecte privind convocarea la cercetarea disciplinara.
Din momentul luarii la cunostinta despre savarsirea faptei, se incepe alcatuirea unui dosar al sanctiunii disciplinare. Acesta va cuprinde pentru inceput: referatul constatator al faptei, eventualele expertize tehnice si alte documentatii privind abaterea, dupa caz, sanctiunile disciplinare anterioare neradiate, decizia de numire a Comisiei disciplinare.
Desemnarea Comisiei disciplinare se va face de preferinta potrivit unor reguli stabilite prin Regulamentul intern.
Apoi, pe baza acestor documente prealabile, se va trece la convocarea salariatului la cercetarea prealabila.
Convocarea se preda salariatului, cu semnatura de primire ori, dupa caz, prin scrisoare recomandata la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta. Daca aveti cunostinta despre resedinta reala a salariatului, ii veti trimite convocarea la aceasta, chiar daca adresa difera de cea comunicata initial la locul de munca.
Convocarea va cuprinde faptele care i se imputa salariatului si urmarile acestora, orice date concludente din care decurge acuzatia de savarsire a unei abateri disciplinare, obiectul, data, ora si locul intrevederii.
Nu este nevoie sa i se comunice salariatului si componenta comisiei disciplinare.
Convocarea se va face cu un termen rezonabil inainte de intalnirea cu comisia. Termenul nu este prevazut de lege, dar el va trebui stabilit in asa fel incat salariatul sa isi poata pregati apararile (in functie si de gravitatea acuzatiei).
Convocarea nu poate fi inlocuita prin nimic! Chiar daca intrevederea are loc, chiar daca cercetarea disciplinara se desfasoara corect si se consemneaza in procesul verbal, sanctiunea tot va putea fi anulata de instanta, deoarece aceasta va putea considera ca salariatul, in absenta convocarii, nu si-a putut pregati apararile pentru cercetarea disciplinara prealabila.
Una dintre intrebarile intalnite cel mai des este: ce fac daca salariatul refuza sa semneze convocarea? Daca salariatul refuza de luare la cunostinta, iar scrisoarea nu este confirmata de primire, comisia de cercetare disciplinara va convoca salariatul in prezenta martorilor si va intocmi un proces-verbal, in care se vor specifica refuzul angajatului de a primi convocarea si faptul ca in prezenta martorilor i s-a comunicat cauza, data si locul desfasurarii activitatii comisiei disciplinare.
Abia dupa efectuarea corecta a convocarii se va putea trece la desfasurarea cercetarii disciplinare.
Sursa: www.legislatiamuncii.ro


Ultima modificare: Miercuri, 10 Ianuarie 2018
scg, utilizator
"Chiar dacă textul legal nu prevede un termen în care să fie realizată convocarea, având în vedere scopul acesteia, respectiv pregătirea şi formularea apărării salariatului, acesta trebuie să fie un termen rezonabil".
Asa a decis o instanta de judecata intr-o speta care avea ca obiect faptul ca salariatul a fost convocat intr-un timp asa de scurt incat numai printr-un miracol ar fi putut sa se prezinte in fata comisiei (el fiind intr-o alta localitate). Si omul a castigat procesul. :-)
Note: 1 Sub sancţiunea nulităţii absolute, nicio sancţiune nu poate fi dispusă înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile. În vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii. 2 Cel puţin 5 zile lucrătoare după momentul convocării sau aşa cum este reglementat în contractul colectiv de muncă aplicabil. 3 Se prezintă în detaliu abaterile disciplinare săvârşite, împrejurările şi consecinţele lor. Se prezintă în detaliu obligaţiile de serviciu/normele de comportare încălcate, cu menţionarea normelor legale, a dispoziţiilor din regulamentul intern, din contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau ordinele şi dispoziţiile conducătorilor ierarhici încălcate de salariat. 4 Conform art. 251 alin. (3) din Codul muncii.

Alte discuții în legătură

Convocare cercetare disciplinara dijmarescu dijmarescu Buna ziua, Avand in vedere prevederile art. 251 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii care stipuleaza faptul ca in vederea desfasurarii ... (vezi toată discuția)
Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara alinaion82 alinaion82 Buna ziua! Am si eu o intrebare. Pe data de 05.02.2009 am primit o adresa de la politie prin care ne instiintau ca un salariat a furat o anumita cantitate de ... (vezi toată discuția)