Conform ARTICOLUL 103 din Constitutia Romaniei:
"(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Deci, presedintele a ales!
Cine este Lucian Croitoru?
In varsta de 52 de ani, Lucian Croitoru a absolvit in 1982 Facultatea de Planificare si Cibernetica Economica din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti si este doctor in economie.
Din 1984 pana in 1998 a lucrat ca cercetator la Institutul de Economia Industriei, dupa care a devenit profesor de macroeconomie internationala la ASE, Facultatea de Relatii Economice Internationale.
Tot in 1998 a devenit presedintele Centrului Roman pentru Politici Economice, pozitie pe care o detine si in prezent.
In acelasi an a revenit pentru cateva luni la Palatul Victoria, in calitate de consilier al premierului Mugur Isarescu, dupa ce in perioada 1991-1995 fusese expert la Departamentul pentru Reforma Economica al Executivului.
Pana in septembrie 2003 a lucrat ca si consilier al guvernatorului BNR, dupa care a plecat la Fondul Monetar International in calitate de senior adviser al board-ului de directori.
In 2007 se intoarce la BNR, redevenind consilier al lui Mugur Isarescu, calitate pe care o detine si in prezent.
In afara de participarea la numeroase cursuri si specializari pe teme financiar-bancare, Lucian Croitoru a fost implicat si in evaluarea pre-privatizare a Bancii Romane pentru Dezvoltare. Este autorul a numeroase carti si a aproape 200 de articole de specialitate.
In luna octombrie, Lucian Croitoru a fost propus de PD-L pentru a intra in noul consiliu de administratie a BNR. El a pierdut in fata avocatului liberal Bogdan Olteanu, care a fost sustinut de PNL si PSD.
Decizia comisiilor reunite de buget-finante ale Parlamentului a starnit reactii acide din partea analistilor economici, care au acuzat Parlamentul de politizarea BNR.
Am remarcat o deprimare profunda in mesajul lui Basescu ...
La un moment dat, cand a inceput sa vorbeasca de faptul ca il apreciaza si pe Johannis.. ups a inceput sa-i tremure atre vocea si mai ca dat in plans :((
Primari au fost si-or sa mai fie :D
Primar a fost si Basescu, si Boc.. si primarul Oprescu candideaza la presedentie...
Eu personal il preferam pe Johannis, dar o sa vina si randul lui, sunt convinsa :)