avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCI
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCI

Va deranjez cu o problema!

Pana in luna a 7 a am lucrat in România și din luna a 7 a M-am mutat alături de soțul meu in Berlin. El este cetățean roman și cetățean german, locuiește de câțiva ani aici.

Eu sunt in concediu de maternitate și urmează sa depun dosarul pt concediul de creștere și îngrijire in România, deoarece acolo am lucrat ultimii 12 ani.

Soțul meu a cerut aici in Berlin concediu de maternitate, pt anul in curs și a luat 3 luni.

Copilul s-a născut in Berlin și vom sta aici cel puțin următorii 2 ani.

Întrebarea mea este se poate lua din ambele tari concediu de maternitate (adică eu in România și soțul in Berlin) ?
Ținând cont ca suntem in UE?
Deoarece și el va lua de aici 1800 de e dar și eu voi lua bani din România.

Nu am găsit nicio lege care sa ma elucideze in privința acestei situații, cu excepția alocației.

In același timp in România zice ca ți da concediu de creștere și îngrijire copil doar dacă copilul locuiește pe teritoriul României.

Deși eu am fost salariata acolo și e normal sa am venit de acolo.
Aici M-am înregistrat la primărie din vara și am și cod de identificare pt taxe, dar am
Și domiciliul in România.

Nu știu exact cum se procedează in aceasta situație, ar tb sa cer concediu și bani in țara in care mi am mutat domiciliu la soț?

Deoarece concediul de creștere in România este de 24 de luni (1 luna tatăl) și 85% din venit, iar aici este doar 12 luni și 2 luni tatăl și 65% din venit, asta dacă îmi iau in considerare venitul din România, și nu ma încadrează la pers fără venituri. .

Cum se procedează in aceasta situație?

Se aplica același principiu ca și la alocație? Adică pot alege varianta cea mai avantajoasa?

Am văzut ca la depunerea cererii pt creștere și îngrijire copil, in România, pe formular cer sa știe dacă tatăl lucrează intr-o alta țara și cer codul lui de identificare.

Sincer as prefera sa iau banii din România, 65% din venitul din România cât oferă statul German, nu mi surâde, plus concediu doar 1an deși conform legii romane e 85% in 2 ani.

Am vrea sa alegem cea mai buna varianta, deoarece nu as vrea sa se facă verificări incrucisate sa ma exprim așa și sa ne trezim ca avem de dat bani înapoi sau ca încălcam alte legi de prin Germania.

In prezent i-am zis sotului sa nu ceara nimic aici ca sa nu ma trezesc ca avem probleme sau îmi anulează cererea de creștere și îngrijire copil din România.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Ianuarie 2018
GogaL, utilizator

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil și alocație la plecare din românia miha_r miha_r Bună ziua, începând cu luna decembrie beneficiez de indemnizația de creștere copil, în baza modificării legii care permite acum a se tine cont de ... (vezi toată discuția)
Concediu de paternitate cristian lucian cristian lucian As vrea sa aflu daca pot beneficia de concediu de paternitate in situatia in care sotia este cetatean german cu domiciliul in Germania,iar copilul nostru s-a ... (vezi toată discuția)
Job cu contract in germania - intrebari prestatii sociale Adina Haiduc Adina Haiduc Buna ziua, Sotul pleaca sa lucreze PFA in Germania cu contract pe perioada determinata. De la data demisiei in Romania pana la inceperea efectiva a ... (vezi toată discuția)