crinarug a scris:
am primit de la un inspector al unei primarii din Bucuresti, urmatoarea formula de calcul pentru determinarea taxei pentru autorizatia de construire :
1.suprafata desfasurata a imobilului (fara mansarda) x 702 lei (suma fixa) x coef. de zona (A,B,C sau D) x (100% + 5% pentru fiecare 50 mp sau fractie din 50 mp ce depasesc 150 mp suprafata
2. pentru mansarda se ia in calcul 75% (daca este locuibila) din valoarea cladirii.
Am sa va rog sa ma ajutati la calculul taxei avand urmatoarele date :
- suprafata desfasurata (fara mansarda) = 239 mp
- terenul este zona Bucurestii Noi - str. Laminorului ; care este zona (A,B,C sau D) si care este coeficientul care ii corespunde
- mansarda are 62 mp supraf. utila si 83 mp supraf. desfasurata.
Buna ziua,
Dispozitiile legale in vigoare prevad:
TAXA PENTRU EMITEREA AUTORIZATIEI DE CONSTRUIRE
Taxa de autorizare se percepe de emitentul autorizaţiei de construire şi se calculează pe baza declaraţiei solicitantului şi în conformitate cu prevederile proiectului prezentat pentru autorizare, după caz, în funcţie de suprafaţa desfăşurată a construcţiilor proprietate a persoanelor fizice, inclusiv a celor cu destinaţia de locuinţă şi anexe gospodăreşti, ori pe baza valorii lucrărilor de construcţii şi instalaţii aferente, cuprinsă în devizul general al investiţiei, după cum urmează:
a) în cazul lucrărilor aparţinând persoanelor fizice, valoarea declarată (determinată în corelare cu suprafaţa construită desfăşurată a construcţiei) nu va putea fi mai mică decât valoarea determinată potrivit prevederilor legale în vigoare privind impozitele şi taxele locale;
b) în situaţia calculării taxei pe baza valorii reale a lucrărilor, determinată în conformitate cu Metodologia de elaborare a devizului general pentru obiectivele de investiţii, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 376/1994, cu modificările ulterioare, se vor lua în calcul cheltuielile prevăzute la cap. 4 "Cheltuieli pentru investiţia de bază", partea I, din Devizul general al investiţiei.
În vederea. simplificării procedurii de elaborare a documentaţiilor de autorizare, pentru tipurile de construcţii prevăzute în anexa DT. 2 la Normele metodologice de aplicare a Legii 5011991 se admite ca valoarea care se ia în calcul pentru stabilirea taxei de autorizare să se determine în baza unui deviz simplificat, elaborat prin evaluare pe bază de indici, cu respectarea structurii devizului general
Taxa pentru eliberarea unei autorizaţii de construire pentru o clădire care urmează a fi folosită ca locuinţă sau anexă la locuinţă este egală cu 0,5% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcţii.
Taxa pentru eliberarea autorizaţiei necesare pentru lucrările de organizare de şantier în vederea realizării unei construcţii, care nu sunt incluse în altă autorizaţie de construire, este egală cu 3% din valoarea autorizată a lucrărilor de organizare de şantier.
Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de amenajare de tabere de corturi, căsuţe sau rulote ori campinguri este egală cu 2% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcţie.
Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de construire pentru chioşcuri, tonete, cabine, spaţii de expunere, situate pe căile şi în spaţiile publice, precum şi pentru amplasarea corpurilor şi a panourilor de afisaj, a firmelor şi rec1amelor este de 7,00 lei pentru fiecare metru pătrat de suprafaţă ocupată de construcţie.
Taxa pentru eliberarea unei autorizaţii privind lucrările de racorduri şi bransamente la reţele publice de apă, canalizare, gaze, termice, energie electrica, telefonie şi televiziune prin cablu este de 10,00 lei pentru fiecare racord.
Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de construire pentru orice altă construcţie decât cele prevăzute până în prezent este egală cu 1% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcţie, inclusiv instalaţiile aferente.
Taxa pentru prelungirea unei autorizaţii de construire este egala cu 300/0 din cuantumul taxei pentru eliberarea autorizaţi ei iniţiale.
De calculat, calculati Dvs.
Cu stima,
Expert judiciar Eugen Marcov