Am procură de reprezentare a unor moștenitori și nu o pot folosi fără anumite acte în original solicitate de diverse instituții. Ce valoare are certificatul de moștenitor?
Dupa dezbaterea succesiunii testamentare parintii mei au primit un certificat de mostenitor, cu masa succesorala mentionata explicit si mentiunile - straini de succesiune: nu este cazul, nedemni: nu este cazul (persoana decedata nu avea rude in viata).
Prin procura notariala eu reprezint mostenitorii in toate problemele ce tin de aceasta mostenire (sunt parintii mei).
Detin certificat de mostenitor in original, procura notariala in original.
La toate institutiile unde incerc sa rezolv anumite probleme in numele mostenitorilor, fiind imputernicit prin procura notariala, ma lovesc de faptul ca ar trebui sa detin si alte acte in original: la banca - certificat de deces in original. La casa de pensii mi s-a cerut testamentul in orginal pentru ridicarea ultimei pensii (mentionez ca pensia era inclusa in masa succesorala si procura ma imputernicea sa ridic sume de bani de la orice institutie in numele mostenitorilor).
Ce valoare are acest certificat de mostenitor? Nu ar trebui sa fie suficienta prezentarea lui + procura, fara alte anexe? E clar care este persoana decedata, e clar care este masa succesorala, este clar cine sunt mostenitorii. Nu este de ajuns? Sunt indreptatite aceste institutii, de stat sau particulare, sa solicite alte acte suplimentare a caror existenta se deduce clar din existenta certificatului de mostenitor?
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Certificatul de mostenitor face dovada calitatii de mostenitori si constituie act de proprietate pentru bunurile mentionate.
Ce scrie mai exact in procura? Care este operatiunea? Sa ii reprezentati oriune pentru orice, nu exista.
Orice mandat cuprinde o operatiune concreta. Ce trebuie sa faceti la banca? Ce trebuie sa faceti la casa de pensii? Presupun ca sa ridicati sumele de bani.
Daca procura a fost data doar pentru dezbaterea mostenirii, (fara a fi mentionata posibilitatea ca dvs sa ridicati banii) efectul acesteia s-a produs si nu mai e valabila.
Pare destul de logic ce spuneti dvs. Daca persoana nu ar fi fost decedata, evident, nu s-ar fi putut dezbate mostenirea. Pacat ca institutiile nu au acceasi opinie...
Situatia mea: nu am alte documente in original in afara de cele mentionate (cert. mostenitor + procura notariala) si nu am acces la ele in urmatoarea perioada. Nu mi se pare normal sa imi fie solicitate sau sa fiu impiedicat sa rezolv anumite situatii din aceasta cauza, fara niciun temei legal (de aceea m-am adresat dvs., sa nu fiu cumva eu intr-o eroare. Desi cred ca sunt logice argumentele mele - as vrea sa fie si corecte dpdv legal).
La banci am vrut sa lichidez si sa inchid conturi (unul pe minus, unul cu 30 RON), puteam sa nici nu le includem in masa succesorala, dar ni s-a parut cinstit sa incheiem socotelile persoanei defuncte. Complicat. Mi s-a cerut certificat de deces in original, Am prezentat o copie, nu este de ajuns pentru ca nu se poate conforma cu originalul. Am spus ca declar eu pe proprie raspundere ca e conform cu originalul. Nu este suficient.
La casa de pensii - ridicarea ultimei pensii, Aici au cerut testamentul, ceea ce mi s-a parut chiar ridicol. Un drum in plus, inca o ora de stat la coada in plus pentru o pretentie aberanta. Nu vad de ce vor unele instituii sa fie supra-control pentru notarul public. Si nu vad de ce ar trebui sa ne supunem orbeste cererilor lor.
Citez portiuni din procura:
"...pentru a ne reprezenta cu depline puteri faţă de orice persoane fizice sau juridice, în faţa oricărei instituţii de stat sau particulare, precum şi oriunde va mai fi necesar, putând îndeplini orice acte de conservare şi administrare cu privire la toate bunurile mobile sau imobile aflate în coproprietatea/folosinţa noastră, dobândite în calitate de moştenitori ai defunctului..."
"In acest sens, mandatarul nostru ne va reprezenta la organele şi instituţiile competente în vederea încheierii/modificării/derulării/încetării contractelor pentru furnizarea de utilităţi (energie electrică şi termică, apă, gaze etc.) sau pentru asigurarea unor servicii (televiziune prin cablu, telefon, internet etc), va depune orice tip de cereri şi documente, va solicita eliberarea tuturor documentelor justificative, va ridica facturile emise şi le va achita, semnând în numele nostru şi pentru noi oriunde trebuinţa o va cere, semnatura sa fiindu-ne opozabilă."
"Mandatarul nostru va putea îndeplini formalităţile de publicitate pentru bunurile evidenţiate în masa succesorală a defunctului (la organele fiscale, instituţii bancare, oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară, administraţia cimitirelor etc.), va întocmi şi semna orice acte necesare, va solicita şi obţine orice documente cerute conform legislaţiei în vigoare, va achita taxe şi impozite, va încasa orice sume de bani ni se cuvin, va lichida /închide conturile bancare, va solicita încheierea noilor contracte de concesiune pe numele nostru şi le va ridica, îndeplinind orice alte formalităţi vor fi necesare şi va semna în numele nostru şi pentru noi oriunde trebuinţa o va cere, semnătura sa fiindu-ne opozabiIă."
"Mandatarul nostru are dreptul de a încheia chiar şi acte neenumerate expres, dar care sunt necesare pentru exploatarea bunurilor şi pentru susţinerea intereselor noastre în faţa oricăror terţe persoane fizice sau juridice, inclusiv în faţa instituţiilor statului."
"Prezentul mandat este valabil pe o perioadă de 10 (zece) ani."
raluk0207
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Pentru ca banii sunt la ei.
Pentru ca băncile au niste juriști școliți la norma, care au terminat facultatea la butoane, care sunt ca niste zei undeva in neant, nu stii cine sunt, nu poti afla un număr de telefon și cu care nu poti purta o discuție logică, argumentată.
Nu este vorba de aia. Este vorba strict despre bani.
Banca nu va dori să închidă doua conturi ce aduc banii. Puțini, dar aduc.
Casa de pensii la fel. Nu vor să plece banii de la ei așa ușor.
Toată treaba este precum cu abonamentele de telefonie, care dacă dorești să îl inchizi, ți se cere insistent sa motivezi in scris, de ce dorești să renunți.
Și nu merge sa motivezi că, "așa vreau eu".
Ei caută orice motiv că sa nu te piardă de client. Sau, sa nu piardă bani.
Logica nu își are locul, și este ignorată cu bună știință :D
Testament
octaviana_26
Unchiul meu, a carui sotie este decedata, mi-a facut testament prin care\"toate bunurile mele mobile si imobile ce se vor gasi la data incetarii mele din ... (vezi toată discuția)
Mostenire
ContSters291019
Titularii a doua conturi bancare au decedat. Eu sint inputernicita.
Ce acte imi trebuie ca sa trec sumele pe numele meu. Trebuie trecute in actul de ... (vezi toată discuția)