:) cat de speciala este procura?
aveti dreptul la jumatate din "toate bunurile mobile si imobile" daca intr-adevar exista un singur copil. Testamentul poate fi revocat oricand.
ART. 841 Cod Civil "Liberalitatile, fie facute prin acte intre vii, fie facute prin testament, nu pot trece peste jumatatea bunurilor dispunatorului daca la moarte-i lasa un copil legitim [...]"
Subsemnatul x imputernicesc pe y "ca pentru mine si in numele meu sa se prezinte si sa ma reprezinte la toate institutiile de drept public sau privat, in vederea intereselor mele, va ridica de la oficiul postal sau alte institutii specializate, drepturile banesti ce mi se cuvin cu titlu de pensie; va efectua toate formalitatile necesare obtinerii subventiei si/sau alte drepturi banesti sau materiale acordate in baza legislatiei in vigoare de catre statul roman si/sau U.E. PUTAND TOTODATA RIDICA DE LA CEC DREPTURILE BANESTI CE MI SE CUVIN CU TITLU DE SUBVENTIE, VIRATE IN CONTUL MEU PERSONAL CU CARD,, mandatarul putand utiliza cardul si pin-ul aferent acestuia.
De asemeni, mandatarul in numele meu si pentru mine va administra toate bunurile mele mobile si imobile, incheind orice act va crede de cuviinta pentru o buna administrare; va achita toate taxele si impozitele aferente catre institutiile statului si/sau institutiile locale; imi va reprezenta interesele la orice instanta de judecata in caz de litigii; va efectua operatiunule de intabulare o imobilelor proprietatea mea putand ridica Incheierile de intabulare Si Extrasele de carte funciara de informare/ autentificare; va putea solicita si obtine certificatul de mostenitor suplimentar pentru bunurile mobile si imobile ramase de pe urma defunctei sotii Z decedata la data de 02.10.2002,fosta cu domiciliul in...., semnand in numele meu Incheierile de sedinta, achitand toate impozitele si taxele notariale, facnd tot ceea ce este necesar pentru ducerea la indeplinire a celor mentionate mai sus.
In numele meu si pentru mine, mandatarul meu va face orice cerere, declaratii, imi va reprezenta interesele oriunde va fi necesar, inclusiv va solicita adeverinte si/sau extrase de cont privind contul meu personal susmentionat, va intocmi toate formalitatile necesare ducerii la indeplinire a prezentului mandat, semnand valabil oriunde trebuinta va cere, semnatura acestuia fiindu-mi opozabila.
Prezentul act este gratuit, netransmisibil, valabil pana la revocare.
Redactata si editata la Biroul Notarilor Public.........."
Asa este procura speciala.
Notarul mi-a spus ca testamentul si procura se face pentru cazul in care el decedeaza. Am aflat ca acest copil a fost recunoscut de unchiul meu in fata aceluiasi notar care a facut testamentul si procura.
Poate sa-mi faca act vanzare-cumparare?
Ce drepturi are copilul recunoscut dupa ce se face act vanzare-cumparare?
procura se considera a fi revocata de drept la data decesului mandantului, cu alte cuvinte in momentul in care intra in vigoare testamentul (momentul eventualului deces) nu mai are nici o valoare procura. Oricum, procura aceasta este valabila pentru operatiuni clar specificate in aceasta: ridicat sume de bani din contul cutare, dezbatut succesiune dupa sotie, intabulat imobile etc. si in general acte de administrare.
batranul va poate face contract de vanzare-cumparare , caz in care copilul acestuia nu mai are nici un drept asupra apartamentului, acesta nefiind in patrimoniul batranului la data decesului si implicit nefiind inclus in masa succesorala. Daca testamentul ramane nerevocat pana la data decesului, aveti in continuare dreptul la 1/2 din restul bunurilor aflate in patrimoniul batranului, in ipoteza in care copilul nu are nici un fel de pretentii la rezerva succesorala, aveti dreptul de 1/1.