avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament

Unchiul meu, a carui sotie este decedata, mi-a facut testament prin care"toate bunurile mele mobile si imobile ce se vor gasi la data incetarii mele din viata, in care scop il constitui legatar universal asupra intregii mele averi, in speranta ca ma va ingrijipana la moarte si-mi va suporta cheltuielile de inmormantare si pomenire dupa obiceiul locului.".
Am descoperit ulterior ca unchiul meu are un copil pe care l-a recunoscut la notar, inainte de a face acest testament.
Doresc sa stiu ce drepturi am dupa moartea unchiului meu.
Am si o procura speciala.
Cel mai recent răspuns: octaviana_26 , utilizator 13:23, 27 Ianuarie 2011
:) cat de speciala este procura?
aveti dreptul la jumatate din "toate bunurile mobile si imobile" daca intr-adevar exista un singur copil. Testamentul poate fi revocat oricand.
ART. 841 Cod Civil "Liberalitatile, fie facute prin acte intre vii, fie facute prin testament, nu pot trece peste jumatatea bunurilor dispunatorului daca la moarte-i lasa un copil legitim [...]"
Subsemnatul x imputernicesc pe y "ca pentru mine si in numele meu sa se prezinte si sa ma reprezinte la toate institutiile de drept public sau privat, in vederea intereselor mele, va ridica de la oficiul postal sau alte institutii specializate, drepturile banesti ce mi se cuvin cu titlu de pensie; va efectua toate formalitatile necesare obtinerii subventiei si/sau alte drepturi banesti sau materiale acordate in baza legislatiei in vigoare de catre statul roman si/sau U.E. PUTAND TOTODATA RIDICA DE LA CEC DREPTURILE BANESTI CE MI SE CUVIN CU TITLU DE SUBVENTIE, VIRATE IN CONTUL MEU PERSONAL CU CARD,, mandatarul putand utiliza cardul si pin-ul aferent acestuia.
De asemeni, mandatarul in numele meu si pentru mine va administra toate bunurile mele mobile si imobile, incheind orice act va crede de cuviinta pentru o buna administrare; va achita toate taxele si impozitele aferente catre institutiile statului si/sau institutiile locale; imi va reprezenta interesele la orice instanta de judecata in caz de litigii; va efectua operatiunule de intabulare o imobilelor proprietatea mea putand ridica Incheierile de intabulare Si Extrasele de carte funciara de informare/ autentificare; va putea solicita si obtine certificatul de mostenitor suplimentar pentru bunurile mobile si imobile ramase de pe urma defunctei sotii Z decedata la data de 02.10.2002,fosta cu domiciliul in...., semnand in numele meu Incheierile de sedinta, achitand toate impozitele si taxele notariale, facnd tot ceea ce este necesar pentru ducerea la indeplinire a celor mentionate mai sus.
In numele meu si pentru mine, mandatarul meu va face orice cerere, declaratii, imi va reprezenta interesele oriunde va fi necesar, inclusiv va solicita adeverinte si/sau extrase de cont privind contul meu personal susmentionat, va intocmi toate formalitatile necesare ducerii la indeplinire a prezentului mandat, semnand valabil oriunde trebuinta va cere, semnatura acestuia fiindu-mi opozabila.
Prezentul act este gratuit, netransmisibil, valabil pana la revocare.
Redactata si editata la Biroul Notarilor Public.........."


Asa este procura speciala.
Notarul mi-a spus ca testamentul si procura se face pentru cazul in care el decedeaza. Am aflat ca acest copil a fost recunoscut de unchiul meu in fata aceluiasi notar care a facut testamentul si procura.
Poate sa-mi faca act vanzare-cumparare?
Ce drepturi are copilul recunoscut dupa ce se face act vanzare-cumparare?
procura se considera a fi revocata de drept la data decesului mandantului, cu alte cuvinte in momentul in care intra in vigoare testamentul (momentul eventualului deces) nu mai are nici o valoare procura. Oricum, procura aceasta este valabila pentru operatiuni clar specificate in aceasta: ridicat sume de bani din contul cutare, dezbatut succesiune dupa sotie, intabulat imobile etc. si in general acte de administrare.

batranul va poate face contract de vanzare-cumparare , caz in care copilul acestuia nu mai are nici un drept asupra apartamentului, acesta nefiind in patrimoniul batranului la data decesului si implicit nefiind inclus in masa succesorala. Daca testamentul ramane nerevocat pana la data decesului, aveti in continuare dreptul la 1/2 din restul bunurilor aflate in patrimoniul batranului, in ipoteza in care copilul nu are nici un fel de pretentii la rezerva succesorala, aveti dreptul de 1/1.
va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura moise paula moise paula Cat timp este valabila o procura? Procura este facuta in Spania in 2007. (vezi toată discuția)
Procura generala Sebastian00 Sebastian00 Mi-a facut bunica mea o procura generala ca sa pot vinde un teren al ei si sa pot umbla la contul bancar, deoarece ea se deplaseaza cu mare greutate. Mi-a ... (vezi toată discuția)
Procura speciala facuta in anul 1976 pentru vanzare imobil care nu are semnatura mandantului ... Dana1313 Dana1313 In anul 1976, notarul x intocmeste Procura Speciala prin care spune ca mandantul ( unchiul meu ) il imputerniceste pe un anume S sa vanda in numele lui si cu ... (vezi toată discuția)