In anul 1976, notarul x intocmeste Procura Speciala prin care spune ca mandantul ( unchiul meu ) il imputerniceste pe un anume S sa vanda in numele lui si cu pretul pe care il considera de cuviinta imobilul lui ( al unchiului meu). Notarul scrie in incheiere ca s-a deplasat la domiciliul mandantului( unchiul meu) ca l-a gasit la domiciliu : bolnav si netransportabil si ca acesta a consimtit dar ca nu poate sa semneze. Nu exista semnatura unchiului pe procura, ci doar a notarului, nu se specifica in procura ca este valabila pana la data de... sau pana la ducerea la bun sfarsit a indeplinirii mandatului, nu se specifica nimic. In baza procurii mandatarul S vinde , dupa 7 luni casa. Intrebarile sunt: cat era valabila aceasta procura facuta in anul 1976 ( 6 luni, 1 an, 3 ani?) si conform carui articol de lege?...aceasta procura daca era semnata doar de notar cum mai putea fi ea revocata de un om bolnav si netransportabil ? Exista vreo sansa sa anulez in instanta aceasta procura ?
Acțiune în constatarea nulității absolute a procurii și drept urmare anularea contractului de v.c și repunerea părților în situația anterioară (presupun că unchiul a murit, deci a urmașilor)
Buna ziua,
Daca procura a fost incheiata in anul 1976 nu mai aveti nicio sansa sa o anulati.
Procura era valabila la acel moment atata timp cat notarul a constatat ca mandantul era in deplinatatea facultatilor mentale dar in imposibilitate fizica de a semna.
Legal procura este valabila pana la ducerea ei la indeplinire chiar daca nu se specifica explicit in cuprins.
ORICUM, nu aveti nicio sansa la actiune impotriva cumparatorului, care se considera de buna credinta, macar prin uzucapiune de peste 30 de ani care va fi invocata de acesta.
Va multumesc foarte mult tuturor pentru toate raspunsurile : dar situatia s-a continuat astfel : in baza acestei procuri s-a facut vanzarea catre doi soti ,,P" ...adica mandatarul ,,S " le-a vandut acestora casa. Terenul a trecut in proprietatea statului datorita legii 58/1974, deci cei ce au cumparat casa au beneficiat de terenul din curte care a trecut in proprietatea statului dar acestia au avut doar un drept de folosinta asupra lui. Mandatarul ,,S" dupa ce vinde casa sotilor ,,P" ramane chiar el sa locuiasca in casa batraneasca a unchiului meu( isi trece chiar si contractul de energie electrica pe numele lui de pe numele defunctului ) iar ,, cumparatorii" intra in posesia unei asa-zise anexe gospodaresti probabil un fost grajd pe care il reamenajeaza sub forma unei locuinte si folosesc curtea impreuna : atat mandatarul ,,S" cat si cei doi cumparatori ,,P". Apoi dupa '89 revendica impreuna terenul curtii care trecuse in proprietatea statului in anul 1976. Rezulta ca atat mandatarul cat si cumparatorii au avut o legatura de complicitate si au actionat doar pentru scoaterea din patrimoniul unchiului nostru a proprietatii sale, pentru ca noi mostenitorii sa nu beneficiem de nimic. Dupa vanzarea casei unchiul decedeaza la circa jumatate de an, atunci madatarul ,,S" arata tuturor un testament facut in 1975 cu titlu universal ,,las toate bunurile mele ''... testamentul este batut la masina , are autentificare pe verso dar nu este inscris la Camera notarilor. ce am putea face pentru a recastiga casa si terenul din curte ? va multumesc..
Testament
octaviana_26
Unchiul meu, a carui sotie este decedata, mi-a facut testament prin care\"toate bunurile mele mobile si imobile ce se vor gasi la data incetarii mele din ... (vezi toată discuția)