avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1038 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intocmire si folosire de procura falsa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intocmire si folosire de procura falsa

Fratele tatalui meu este agreat total de fratele bunicii mele dinspre tata. Acest unchi de departe are anumite proprietati, destul de insemnate ca valoare. I-a acordat unchiului meu mai multe procuri, toate pe acelasi model: scrise de mana cu litere de tipar de catre unchiul meu, adica beneficiarul procurilor, semnate de unchiul mai indepartat, respectiv proprietarul terenurilor si apoi autentificate la un notar in stainatate.
intrebari: unde pot sa ma adresez pentru a-l denunta pe cel care se foloseste de o procura scrisa de mana lui si doar semnata de proprietar? care este pedeapsa in astfel de cazuri? este aceasta o infractiune ?

nu ar fi trebuit fie ca procura sa fie scrisa integral de catre cel care o da, fie de catre notar ?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 12:01, 17 Ianuarie 2009
Acele procuri nu puteau fi autentificate nici măcar în străinătate. ªi acolo există reguli cu privire la autentificare, legalizarea semnăturii şi aşa mai departe.

Dacă procura este semnată de mandant, nu are importanţă cine a scris textul ei. Nu se aplică, în acest caz, regulile de la testamentul olograf (care trebuie, sub sancţiunea nulităţii, să fie scris, datat şi semnat de testator). Procura va fi deci valabilă, dar numai pentru acele acte care nu impun forma autentică a procurii.

Nu este nicio infracţiune.

Liviu S.Bordaş
Urmeaza sa foloseasca procura pentru o iesire din indiviziune.

de ce spuneti ca acele procuri nu puteau fi autentificate in strainatate? semnatarul lor locuieste intr-o alta tara, nu era normal sa mearga la un notar acolo pentru a le inregistra ?

daca un testament este dat la notar, deci nu este olograf, dar este semnat cu degetul, este valabil ?
Buna ziua.In cazul unui testament autentic(dat in fata unui notar), faptul ca autorul nu stie carte poate fi acoperit de notar.
Dacă partajul presupune lotizarea terenurilor, operaţiuni de carte funciară, atunci actul de partaj va trebui încheiat în formă autentică, iar notarul nu va lua în considerare decît o procură autentică, purtînd apostila prevăzută de Convenţia de la Haga din 1968.

Dacă partajul se face prin instanţă, art.68 C.pr.civilă impune forma autentică pentru exerciţiul dreptului de chemare în judecată, iar art.69 aceeaşi formă pentru actele de dispoziţie (renunţări, recunoaşteri, tranzacţii). Forma autentică fiind supusă aceloraşi reguli de mai sus.

Procurile nu se înregistrează. Sau, mă rog, nu în asta constă autentificarea. Procedura autentificării (acolo unde ea există) presupune luarea consimţămîntului de către notar, nu înscrierea într-un registru a unui act consimţit anterior de către cel de la care emană.

Testamentul autentic este valabil şi fără semnătura testatorului, fără a fi nevoie de punerea de deget, dacă notarul face menţiunea că testatorul nu a putut să semneze. Dacă această menţiune nu este făcută, punerea degetului (amprenta) nu are nicio valoare.
Daca un testament este incheiat la notar si este semnat "cu degetul", este considerat valabil ( notarul va face mentiunea ca testatorul nu stie carte!).
Referitor la intrebarea cu "procura scrisa de mana" unui tert si "semnata de proprietar" nu ar trebui sa va faceti probleme deoarece nu vad unde anume ar putea fi folosita...
Pentru iesirea din indiviziune, procura trebuie sa fie speciala si autentificata de catre un notar, in caz contrar instanta nu va considera ca mandatarul reclamantului este imputernicit legal si fie va respinge actiunea, fie ii va da termen mandatarului sa aduca o procura autentificata ( depinde de instanta)!
Daca aveti cunostinta de o asemenea procura si aveti banuiala ca ar putea fi "falsa", puteti formula o plangere penala pentru fals si uz de fals ( la Parchet, sau daca exista un proces civil unde este prezentata si folosita, in cadrul acelui proces, va inscrieti in fals). Se va da o solutie de catre Parchet si atunci veti sti daca acea "procura scrisa de mana" este sau nu valabila.
Insa sustin opinia d-lui Liviu S. Bordas, cum ca acea procura nu este falsa.

Av. Cermak Iuliana

Alte discuții în legătură

Mostenire prin testament ASPAZIA ASPAZIA Mentionez ca sunt legatara universala a tuturor bunurilor mobile si imobile ale persoanei care m-a crescut. Am fost in tutela dansei pina la terminarea ... (vezi toată discuția)
Este valabil? m.ben m.ben bunicul meu a lasat testament in 1992 unui fiu de-al sau dar desi stia sa scrie si sa citeasca nu a semnat doar a pus degetul pe o foaie scrisa la masina si ... (vezi toată discuția)
Dupa 20 de ani kywy kywy buna ziua domnilor avocati , am si eu o intrebare ; se poate anula un testament de care nu a stiut nimeni timp de 20 de ani ? acest testament este scris de ... (vezi toată discuția)