Acum 3 ani de zile am facut un imprut la un INF , Icredit mai pe scurt , am avut o intarziere de plata de 67 de zile deci cu 30 de zile mai mult decat prevedea termenul legal .Dupa ce am achitat suma ce o aveam de achitat am aflat de curand ca sunt inregistrat la Biroul de credit .Intrebarea mea este, pot sa fac sa fiu scos din Biroul de credit , exista o modalitate ceva? Au trecut 3 ani de atunci !
In baza de date a Biroului de credit se raporteaza de catre banci /IFN -uri atat date pozitive (detalii despre creditele in derulare) cat si date negative (detalii despre restante).
Datele pozitive sunt folosite ulterior de catre banci pentru a stabili ce alte rate lunare mai are un solicitant de credit si pentru a stabili gradul maxim de indatorare al acestuia.
Mai importante sunt insa datele negative. De cele mai multe ori, existenta in trecut a unei restante face ca un nou credit sa fie aproape imposibil de obtinut.
Solicitantii care au o astfel de “pata” pe raportul de la Biroul de credit trebuie sa stie ca situatia nu este intotdeauna fara scapare.
• Daca banca nu a anuntat clientul anterior raportarii la Biroul de credit, inregistrarea este nula. Mai exact, bancile au obligatia legala de a-si anunta clientii cu minimum 15 zile inainte de a-i raporta ca restantieri. Prevederea a fost instituita printr-o decizie a ANSPDCP – Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, tocmai pentru a evita inregistrarile eronate si de a oferi clientilor posibilitatea de a-si lamuri situatia si de a plati restanta.
Cei care au fost inscrisi la Biroul de credit fara sa fie instiintati pot solicita bancii stergerea informatiilor. Daca acest lucru nu se intampla, se poate formula o sesizare catre ANSPDCP.
Daca aceasta refuza atunci va trebui sa actionati in instanta.
Pentru ca acuma doua zile am fost la o sucursala de la Icredit iar acestia mi-au spus ca se poate iesi din Biroul de credit platind o suma de 3000 de lei ceea ce mie mi se pare putin cam ciudat daca pot formula asa .Cum vine asta sa platesti trebuie sa existe o cale legala prin care sa se poata iesi nu dand bani...este prevazut intr-un articol din lege asa ceva?
Birou de credit
ElenaEne96
Buna seara , am si eu o intrebare .. am avu un imprumut la o institutie nebancara .. am avut intarziere la plaata ratelor si am fost bagata in birou de credit ... (vezi toată discuția)