avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testamentul unei persoane fără copii. Este aceasta ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testamentul unei persoane fără copii. Este aceasta varianta cea mai avantajoasă pentru testator și beneficiar?

Buna ziua ,imi puteti spune daca o persoana singura ,fara copii poate lasa mostenire tot ce are prin testament unei alte persoane care se ofera sa ajute in caz de nevoie ,boala batranete etc sau ce alte posibilitati juridice exista in asa fel incat aceasta decizie sa nu poata fi contestata ulterior de alte persoane care au pretentii la mostenire si in acelasi timp sa oblige persoana sa si respecte angajamentul de a ajuta intretine dupa caz
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc

-eliminare citat integral al mesajului anterior-
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai simplu e un testament olograf, adica scris de mana, semnat si datat de catre cel care doreste sa lase mostenire, dar cunosc un caz in care s-au facut poate 10-20 de testamente de-a lungul a cativa ani, deci depinde de cata minte mai are respectivul la final. Poate cel mai sigur e contract de intretinere la notar. Nu exista act sa nu poata fi atacat, dar ultima varianta e destul de sigura.
''incat aceasta decizie sa nu poata fi contestata ulterior de alte persoane care au pretentii la mostenire '' ,
''in acelasi timp sa oblige persoana sa si respecte angajamentul de a ajuta intretine dupa caz''

Ati expus 3 aspecte

Aveti de gand sa nu respectati ,de ce va ganditi la aspectul ca cineva sa va oblige ?
Cei care au pretentii pot cere reductiunea
Vezi si termenele in care se poate cere anularea/contestarea/reductiunea
Vezi si motivele pentru anulare.....vezi si ''Dolul''

Si eu va sugerez sa perfectati un testament, in forma notariala.

Testamentul poate viza intreaga succesiune, ori o parte din bunurile cuprinse in masa succesorala.

Acesta este revocabil.

Dupa perfectarea testamentului, testatorul poate perfecta un alt testament, primul ramanand fara efecte juridice.

Testamentul este un act mortis causa, asadar, veti deveni proprietar dupa ce se procedeaza la dezbaterea succesiunii testamentare, emitandu-se un certificat de mostenitor.

( veti avea calitatea de unic succesor, vor fi precizate bunurile din masa succesorala, precum si cota dvs ).

Asadar, cata vreme traieste testatorul, dvs nu aveti nicun un drept, in ceea ce priveste bunul ce constituie obiectul testamentului.

Contractul de intretinere se perfecteaza in forma autentica, notariala, ad validitatem.

In sarcina dvs ca intretinator, va exista o obligatie contractuala de intretinere , in favoarea credirentierului, persoana ce urmeaza a primi prestatia dvs.

Asadar, dvs. veti asigura subzistenta intretinutului.

Modalitatea in care este realizata obligatia contractuala de intretinere este detaliata in contract.

Aceasta este realizata prin remiterea unor bunuri, a unor sume de bani, prin asigurarea unor servicii.

Neindeplinirea culpabila a obligatiei de intretinere atrage rezolutiunea contractului, sanctiune pronuntata de instanta de judecata, constata de aceasta.

Va sugerez sa fiti asistat de avocat, la data incheierii oricarui act sau contract, pentru a cunoaste in concret efectele pe care acesta le produce.

Eu am inteles ca nu exista alti mostenitori rezervatari.( descendenti, parinti , ori sot supravietuitor).

Daca exista clasa de mostenitori sus amintita, atunci testamentul poate fi supus reductiunii, in instanta, ramanand fara efecte juridice.

Contractul de intretinere este mai sigur.

Succes.

Ultima modificare: Luni, 15 Ianuarie 2018
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Succesiune convenție matrimonială cu separație de bunuri paula38 paula38 Buna ziua ,situatia este urmatoarea,in urma cu 5 ani ,inainte de a ne casatori ,sotul meu mi-a facut pe casa lui un contract de intretinere,casa care in ... (vezi toată discuția)
Testament in favoarea unei persoane din afara familiei pvstefanes pvstefanes Doresc sa fac un testament in favoarea unei persoane care nu are nici o legatura cu mostenitorii mei legali. Cum trebuie sa procedez pentru a fi sigur ca nu va ... (vezi toată discuția)
Testament sorinci sorinci Buna ziua, Sunt casatorit si am un copil de 2 ani si 4 luni. 1) As dori sa fac un testament prin care sa las intreaga mea avere doar copilului meu si sa ... (vezi toată discuția)