avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se procedează când părintele dorește să-și ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se procedează când părintele dorește să-și împartă averea copiilor din timpul vieții?

Bună seara.
Doresc sa aflu ce acte pot face împreună cu bunica mea și sora tatălui în condițiile în care bunica este bolnavă și dorește ca înainte de moarte să împartă casa și pamanturile intre cei doi copii, tatăl meu și sora sa. Tatăl meu nu se află în acest moment în tară și nu știu cum și sub ce forma se pot face actele în aceasta situație.
Ultima modificare: Duminică, 14 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Buna seara,
Mergeti la un notar si impartiti bunurile.
Vă mulțumesc pentru răspuns. Știu ca la un notar este nevoie sa ajungem însă nu știu ce procedură trebuie sa urmam pentru a putea face cele menționate. Tatăl meu nu este în tara și nu știu dacă se poate face ceva în lipsa lui. Am actul lui de identitate copie xerox însă nu știu dacă se poate face ceva pe baza acestuia. Eu, sunt nevoit sa îi țin locul în aceste demersuri și nu cunosc foarte bine ce cale trebuie sa urmam. Doresc sa îi reprezint interesele tatălui meu în aceasta situație și sa ajung la o posibila înțelegere cu sora sa astfel încât aceasta sa cedeze din drepturile de proprietate asupra casei sau ca bunica sa îi lase tatălui meu casa dacă sora sa este de acord. Nu știu exact ce cale legala se poate urma ca sa pot face aceste demersuri în situația menționată.
Va mulțumesc anticipat.

Gabriel Klein Kiritescu a scris:

Buna seara,
Mergeti la un notar si impartiti bunurile.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bunica poate face copiilor acte din timpul vieții. De exemplu, un contract de donație, prin care să îi dea fiecăruia ce și cum au stabilit.
Dacă tatăl dvs nu e in tara, poate trimite o procura (întocmită numai la Ambasada sau Consulat) prin care va imputerniceste pe dvs să acceptați donația de la bunica, având ca obiect casa si teren, sau ce imobile vrea să îi dea bunica și să semnati dvs contractul de donație in locul lui.
Sau dacă toată lumea e de acord, bunica sa va faca acte direct dvs.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Casa și pământurile sunt numai ale bunicii? Sau a existat și vreun bunic în povestea aceasta, caz în care, în urma morții/moștenirii acestuia, casa și pământurile (toate ori doar parte din ele) s-ar putea să fie de pe acum în COproprietatea bunicii, mătușii și tatălul dvs?

Este important să știm ... despre ce vorbim (care este situația juridică actuală a bunurilor) înainte de a răspunde la întrebarea: „ce acte ...?”

Și apoi, este important să știm și ... cu cine vorbim. Da, da, exact așa.
Căci, dacă am în față un om care ... a dictat toată viața lui și vrea să se uite și de pe Lumea Ailalată la cât de „bine” a aranjat el viața tuturor, s-ar putea ca actul pe care-l văd eu potrivit („pe gustul meu” moral și juridic) lui să nu-i pice bine deloc. (și să trec la varianta x, varianta y).
Este importantă și motivația internă.

Așa ... din avion (făcând abstracție de elementele obiective și subiective - ceea ce nu e ok) un act care să vă scutească pe dvs. de alergături ar fi un testament al bunicii. Cu condiția să păstreze o relativă egalitate între cei doi copii ai săi. Asta ca să nu le lase moștenire vreo invrăjbeală pe care n-o aveau până acum.

Altminteri, ar putea fi potrivit un partaj, o donație ... Depinde. Nu există rețete universal valabile.
Soluții bune se găsesc după discuții față în față și cu actele pe masa.
Ultima modificare: Duminică, 14 Ianuarie 2018
romascanu, moderator
Bună seara, vă recomand un contract de vânzare-cumparare. Este mai costisitor, dar este un act sigur si stabil.
De asemenea, puteti face o donatie.
Nuci testamentul nu trebuie scos din discutie.
Depinde cum dorește bunica să împartă bunurile, ar fi nevoie de mai multe detalii ca să vă pot da un răspuns clar.

Alte discuții în legătură

Despre partaj sindilaru sindilaru Buna ziua, ma numesc Valentina si am 22 ani. Parintii mei sunt despartiti de foarte mult timp, mai precis din aproximativ anul 2002 cand tata a plecat in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. tatal meu are testament de la sora mamei sale ce scrie ... nightwolf1 nightwolf1 Buna ziua. tatal meu are testament de la sora mamei sale ce scrie ca el mosteneste tot ce are si tot ce va avea sora facut acum vreo 35 de ani , nu mult dupa, ... (vezi toată discuția)
Tata divortat decedat -partaj minori la bunurile parintilor alexandina alexandina Buna seara. Suntem intr-o situatie foarte complicata.Fratele a decedat in urma cu o saptamana.A locuit in timpul casatoriei la parintii mei.In urma cu 2 ani au ... (vezi toată discuția)