avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Mi se pretinde achitarea unei restanțe a fostului ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Mi se pretinde achitarea unei restanțe a fostului proprietar, în condițiile în care la cumpărarea apartamentului acesta a adus adeverință de la asociație cu 0 datorii. Vă rog să mă lămuriți în această problemă

Buna ziua, in luna august 2017 am achizitionat un apartament. In momentul incheierii contractului de vanzare cumparare vanzatorii mi-au adus ca si documente pentru utilitati, aviz de la Electrica ca sunt cu plata la zi, aviz de la asociatia de locatari ca sunt cu plata la zi. Am intrebat atunci referitor la incalzire si mi s-a spus ca incalzirea este la comun si se calculeaza de o firma externa pe baza repartitoarelor din apartamente si se achita cu cheltuielile lunare la bloc. In luna noiembrie am dat citirea pentru repatitoare si am primit o factura in valoare de 670 ron cu explicatia ca nu s-au mai citit repartitoarele din 2015. Intrebarea mea este, In momentul in careasociataia de proprietari mi-a dat acea adeverinta in care mi se spune "datorii de bloc: NU" nu era de datoria lor sa verifice daca apartamentul este la zi si cu citirea incalzirii? Mi s-a spus de catre presedinta asociatiei ca ea prin adeverinta semnata "a inteles ca e vorba de fondul de rulment si reparatii". Va rog sa ma lamuriti in aceasta problema. Multumesc Alexandra
Ultima modificare: Marți, 16 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Carturarul , utilizator 18:08, 26 Ianuarie 2018
Asociatia de proprietari elibereaza o adeverinta in care se confirma sau infirma toate datoriile existente, daca exista, ale apartamentului inainte de instrainare.

Daca in contractul de v/c nu sunt trecute datorii pe care sa vi le fi asumat in momentul tranzactiei atunci nu aveti ce datorii istorice ale apartamentului sa le platiti.

Notificati asociatia de proprietari in scris cu nr de inregistrare cu privire la faptul ca achizitionarea apartamentului a fost facuta in conditiile legii 230/2007, in care apartamentul nu avea datorii in adeverinta eliberata de asociatie iar in cazul in care nu actualizeaza lista de plata la urmatoarea afisare, in cazul in care ati platit deja, veti apela la instanta de judecata pentru regularizarea situatiei iar cheltuielile de judecata le vor fi puse in sarcina.

Pentru indeplinirea defectuoasa a atributiilor atat presedintele cat si administratorul sunt raspunzatori in fata legii si a proprietarilor.

Articolul 32-Legea 230/2007
(2) Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv presedintele asociatiei de proprietari, raspund personal sau in solidar, dupa caz, in fata legii si a proprietarilor pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat.

Daca ati platit deja, vedeti ce suma suplimentara ati platit si solicitati sa fie considerata "avans" pentru lista urmatoare. Nu are rost sa va bateti capul cu solicitarea restituirii banilor.

Articolul 20-Legea 230/2007
(1) Proprietarii care isi instraineaza apartamentele sau spatiile cu alta destinatie decat aceea de locuinta sunt obligati ca la intocmirea formelor de instrainare sa faca dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de instrainare fara o adeverinta din partea asociatiei de proprietari, care sa reprezinte dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, eliberata in original sub semnatura presedintelui si a administratorului asociatiei de proprietari, cu precizarea numelui si prenumelui acestora, si cu stampila asociatiei de proprietari. Actele de instrainare incheiate cu nerespectarea acestei obligatii sunt nule de drept.
(3) In cazul existentei unor datorii catre asociatia de proprietari, instrainarea proprietatii se poate face numai daca se introduce in contract o clauza privitoare la preluarea datoriilor de catre cumparator.

Daca au "inteles ca e vorba de fondul de rulment si reparatii" atunci sunt buni de plata presedinta si administratorul, prostia se plateste!

Articolul 56-L230/2007
(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:
b) neindeplinirea atributiilor de catre presedinte, membrii comitetului executiv, cenzori, administrator de imobil;
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) faptele prevazute la lit. a) , b) , c) si g) se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 3.000 lei;
(3) Sanctiunile pentru contraventiile prevazute la alin. (1) lit. a) -e) se aplica persoanelor fizice constatate vinovate, iar cea prevazuta la alin. (1) lit. f) functionarilor publici sau personalului angajat al autoritatilor publice, inclusiv personalului regiilor ori societatilor furnizoare de servicii de utilitati publice.
(4) Constatarea contraventiilor prevazute de prezenta lege, facuta la sesizarea oricarei persoane interesate, precum si aplicarea sanctiunilor corespunzatoare se fac de catre persoanele imputernicite de Inspectoratul de Stat in Constructii si de Ministerul Internelor si Reformei Administrative, de primari sau de imputernicitii acestora.

Se intelege ca in "neindeplinirea" atributiilor se include si indeplinirea defectuoasa a atributiilor.

Pentru actiunea in instanta, daca veti ajunge pana acolo, este suficient contractul de v/c in care se precizeaza ca nu exista datorii dar pentru a fi si mai convigatoare solicitati notarului unde ati incheiat contractul de v/c o copie a adeverintei in care sunt precizate daca exista sau nu datorii la asociatie.

In fapt, notarul nu ar fi autentificat contractul daca nu era prezentata adeverinta de la asociatia de proprietari.
Ultima modificare: Luni, 15 Ianuarie 2018
cyan, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


solomonalexa a scris:


Mi s-a spus de catre presedinta asociatiei ca ea prin adeverinta semnata "a inteles ca e vorba de fondul de rulment si reparatii".


Dispozitia in vigoare prevede fara echivoc L nr 230/2007
Articolul 20
(1) Proprietarii care isi instraineaza apartamentele sau spatiile cu alta destinatie decat aceea de locuinta sunt obligati ca la intocmirea formelor de instrainare sa faca dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de instrainare fara o adeverinta din partea asociatiei de proprietari, care sa reprezinte dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, eliberata in original sub semnatura presedintelui si a administratorului asociatiei de proprietari, cu precizarea numelui si prenumelui acestora, si cu stampila asociatiei de proprietari. Actele de instrainare incheiate cu nerespectarea acestei obligatii sunt nule de drept .
(3) In cazul existentei unor datorii catre asociatia de proprietari, instrainarea proprietatii se poate face numai daca se introduce in contract o clauza privitoare la preluarea datoriilor de catre cumparator.


Conform dispozitiei mentionate,asociatia de proprietari la cererea proprietarului ,in scopul dovedirii inexistentei de debite fata de asociatia de proprietari,are obligatia sa elibereze adeverinta care fie sa consemneze inexistenta debitelor ,fie sa precizeze natura acestora
Raspunsul presedintei de asociatie demonstreaza ca acesta nu stapaneste dispozitiile in vigoare avand in vedere ca fondul de reparatii nu se restituie proprietarului
Daca adeverinta ar fi consemnat strict situatia fondurilor de rulment si de reparatii notarul nu ar fi acceptat perfectarea documentelor de tranzactionare bun imobil
Presedinta de asociatie este responsabila pentru realitatea,temeinicia din inscrisurile emise in numele asociatieid e proprietari
Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra. Eu am adeverinta de la asociatia de proprietari in original. Asa mi se parea si mie logic ca din moment ce ei au eliberat o adeverinta cum ca nu exista datorii, ei aveau obligatia de a verifica daca s-a dat citirea repartitoarelor la zi. cei de la firma terta care calculeaza consumul spun ca e de datoria noului proprietar la intrarea in apartament sa citeasca repartitoarele cu vechiul proprietar, iar vechiul proprietar trebuie sa achite consumul. Din punctul medu de vedere acest lucru este ilogic deoarece nu am cum sa oblig pe cineva la plata unei cheltuieli pe un bun care in acel moment este al meu de drept.
Practic este datoria vânzătorului.
Pentru o mai bună lămurire a situației ar trebui analizat si contractul.
Datoria nici nu era scadență la acea dată si de aceea nu existau restanțe.
Cum pot notifica asociatia de locatari sa am si dovada ca am facut acest lucru, deoarece daca ii voi da notificarea personal doamnei presedinte nu voi avea nici o dovada ca am facut asta. Va multumesc
Ultima modificare: Luni, 15 Ianuarie 2018
solomonalexa, utilizator

Alte discuții în legătură

Citire repartitoare Roger25 Roger25 Buna ziua, Am inteles de la administratorul de pe scara, ca fiecare apartament ar trebui sa dea 10 lei ca sa ni se citeasca repartitoarele, aceasta citire ... (vezi toată discuția)
Iz de fals in administrare - energie termica Tonyde Tonyde Buna ziua. Pe scurt: Administratia are un intelegere cu firma de repartizare a costurilor la caldura. Am primit de la firma respectiva un document, ... (vezi toată discuția)
Plata costuri factura caldura sangel sangel Buna ziua Am mare nevoie de ajutorul dvs. sa ma lamuriti intr-o problema de calculatie costuri caldura. Locuiesc la apartament de bloc 2 camere parter ... (vezi toată discuția)