Buna ziua
Am mare nevoie de ajutorul dvs. sa ma lamuriti intr-o problema de calculatie costuri caldura. Locuiesc la apartament de bloc 2 camere parter folosesc sistemul centralizat de incalzire cu repartitoare de costuri la calorifere .In luna noiembrie 2011 nu am deschis caldura din apartament deci nu am avut nici un fel de cost inregistrat la repartitoare cand am fost sa fac plata am constatat ca mi-sa calculat un cost la caldura de 130 lei cu motivatia ca acesta reprezinta calduda dela tevile din subsol, administratorul mi-a inmanat si o factura cu calculatia acestora si am constatat ca la partea denumita "coloane" unde se calculau niste indexi m-a incarcat la suprafata adica : i dormitor, 2 sufragerii,1baie si basca.....problema este ca eu nu am basca la subsol si numai o sufragerie...este adevarat ca nu au trecut bucataria dar una din "sufragerii" ca am 2 in factura ! este logic ca este mult mai mare decat bucataria ne inclusa ....fac precizarea ca aceste calcule vis-a-vis de costuri de caldura le face o firma.
Intrebarea mea este ce pot face in aceasta situatie ...consider ca efecti firma.....imi indeasa mainile in buzunare si imi fura banii .....cum as putea sa verific ce masuratori au facut ...si ce au calculat ca eu nu am nici basca si nici 2 sufragerii !
va multumesc pt intelegere ! X-(
Daca sunteti constituiti in asociatie de proprietari,in temeiul art 12 A c si d din HG nr 1588/2007 formulati contestatie la lista de intretinere ,in termen de 10 zile de la afisarea acesteia.
Presedintele de asociatie are obligatia sa raspunda la contestatie in 7 zile
Puteti sa va adresati direct firmei de calcul unde sa cereti explicatii si sa si indreptati erorile, daca acestea exista in calculul cote-indivize si a incintelor pe care le aveti in apartament.
Este mai sigur decat a comunica cu ei prin intermediul administratorului.
Firma care face calculele privind costurile cu incalzirea nu lucreaza de capul lor ci in stransa legatura cu as. prop. Aici pe forum gasiti o multime de postari pe aceasta tema.
Este adevarat ca din acest sezon (2011-2012) ANRSC recomanda calduros as. prop. si firmelor care fac repartizarea costurilor prin repartitoare de costuri ca la fiecare condominiu sa se faca inventarierea tuturor corpurilor care degaja caldura de pe suprafetele comune (subsoluri, casa scarii, uscatoare, tevi vericale in apartamente) pentru a determina care este partea din factura pentru partile comune (ce se va repartiza tuturor apartamentelor, indiferent ca au CT sau nu) si cat ramane de repartizat proprietarilor care au pe calorifere repartitoare de costuri. Ei, cum spuneam, firma nu poate face singura toate aceste modificari in calculul repartizarii costurilor, ci in stransa legatura si pe baza informatiilor furnizate de as. prop.
Ce povestiti dvs. cu 2 sufragerii si cate cele pe-acolo, probabil ca au o anumita logica, dar se vede treaba ca faza nu-i buna de nimic daca pe repartitoare nu aveti consum, in schimb costul cu incalzirea este de 130 lei! Ar fi fost de inteles un cost de 10-15 lei acolo, dara asa, este nashpa de tot.
Trebuie sa mergeti la as. prop. sa abordati conducerea pentru clarificare. Daca mai sunt si alti prop. in situatia descrisa, trebuie sa faceti corp comun! Succes!
Una din conditiile esentiale, incalcate si ascunse de firmele din Romania este echilibrarea hidraulica a instalatiei de incalzire, adica montarea unor regulatoare automate de presiune la baza coloanelor de distributie. Fara aceasta nu se pot face economii reale de caldura. Degeaba ati inchis caloriferele, pe contorul de bloc se inregistreaza in continuare o mare parte din agentul termic livrat de furnizor, din cauza neechilibrarii instalatiei. Acel agent termic circula in surplus in restul instalatiei si a fost platit de proprietarii care nu inchid caloriferele. Din sezonul 2010-2011, ANRSC a hotarat sa mai dreaga busuiocul si sa "mute" o parte din costurile de incalzire pe partea de instalatie comuna, reducand din facturile umflate artificial ale proprietarilor care nu inchid caloriferele.
Pentru verificarea facturilor, nu va asteptati la vreun rezultat favorabil sau un raspuns argumentat stiintific din partea firmei sau a complicilor ei de la ANRSC. Programele de calcul ale firmelor nu sunt validate stiintific de catre INCERC, asa cum sunt validate programele de audit energetic.
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare în Construcții și Economia Construcțiilor, INCERC este organism de certificare al calitatii in constructii, notificat de Romania Comisiei europene, conform art. 18 din Directiva 89/106/CEE.
Reglementarile ANRSC sunt variante falsificate ale altor reglementari in constructii, pe care le incalca, nu au avizele legale:
”Ordinul 343/2010 al ANRSC privind repartizarea consumurilor de incalzire contravine prevederilor metodologiei de calcul a performantei energetice a cladirilor - instalatii de incalzire.” - prof.onor.dr.ing. Liviu Dumitrescu, (Presedintele Asociației Inginerilor de Instalaţii din România) Revista Instalatorul, nr. 8/2010
Specialistii care au studiat problematica inca de ani de zile sunt de la INCERC, (ex. prof Dan Constantinescu), de la Asociației Inginerilor de Instalaţii din România