avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune cu unic moștenitor. Cum poate fi evitată ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune cu unic moștenitor. Cum poate fi evitată executarea silită a imobilului moștenit?

Buna ziua!
Felicitari comunitatii de aici pentru dezbaterile utile!
Cazul meu: Sunt unic mostenitor al tatalui meu decedat cu 1 saptamana in urma, mama decedata cu mult timp in urma. Sunt urmarit de executori bancari, mostenesc un apartament si vreau sa evit sa-l pierd in favoarea bancii. Nu am demarat dezbaterea succesorala la notar. Va rog sa ma sfatuiti:
1. Daca si cum pot sa procedez ca sa pot transfera proprietatea catre fiul meu major fara ca procedura sa poata fi aflata / urmarita de executorul bancar?
2. In cazul in care pct 1 nu este fezabil, pot locui in apartamentul tatalui meu fara sa incep vreodata dezbaterea succesiunii? Adica sa platesc impozitul si orice taxe aferente apartamentului si sa am drept legal sa locuiesc acolo fara sa fie executat.
3. In cazul de la pct 2, la momentul decesului meu (desigur, in conditiile legale din prezent) fiul meu va avea dreptul la mostenirea aartamentului ca succesor? Este unicul me copil, iar eu nu am frati, sotie sau alte rude de grad 1.
Va multumesc anticipat pt un raspuns de clarificare!
V Mihai
Ultima modificare: Vineri, 9 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: alexcon , utilizator 08:09, 13 Februarie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Nu, pentru ca nedezbatand mostenirea dupa parinti, dvs nu detineti un act de proprietate, in baza caruia sa transmiteti imobilul mai departe.
2. Da.
3. Evident, da.
Multumesc mult pt raspuns! Deci ref la pct 1, sa inteleg ca dezbaterea succesiunii (respectiv obtinerea certificatului de mostenitor) sau eventual intrarea la succesiune a fiului meu prin renuntarea mea la mostenire (care din cate am vazut se inscrie in reg national al notarilor) va fi aflata de executorul bancar de la una din entitatile legale implicate in procedura?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca renuntati dvs, masa succesorala nu revine fiului dvs, ci rudelor din clasa urmatoare (bunicii, fratii si surorile parintilor dvs,).
Nu mostenirea e problema, ci faptul ca dvs doriti sa transmiteti bunurile mai departe fiului.
Iar asta presupune intocmirea documentatie cadastrale si intabularea certificatului de mostenitor la Carte Funciara.
La Cartea Funciara se afla lucruri si se noteaza sarcini, sechestre, somatii, executari asupra bunurilor.
Am inteles perfect acum. Va multumesc inca o data pentru amabilitate! Daca nu va deranjeaza intrebarea, sunteti jurist / avocat / notar? Intreb pt ca nu am nici o cunostinta in acest domeniu si precum vedeti este foarte posibl sa am nevoie intr-un timp mai scurt sau mai lung...
Sunt notar.

Alte discuții în legătură

Buna ziua ! - mostenire, succesiune ela112 ela112 Parintii mei sunt divortati , bunica mea din partea tatalui a decedat , in urma ei a ramas un apartament , as dori sa stiu intru cu ceva drepturi de ... (vezi toată discuția)
Mostenire in care pasivul depaseste activul michaela13 michaela13 Speta e asa: bunica decedeaza, trebuie facuta succesiunea, dar activul depaseste pasivul, iar sotul bunicii refuza consultarea documentelor de creditare la 5 ... (vezi toată discuția)
Apartament cumparat inainte de a fi casatorit prin credit prima ... larahau larahau Apartament cumparat inainte de a fi casatorit prin credit prima casa (inca activ) cu asigurare platita. Sunt casatorit de 6 ani fara copii. In caz de deces al ... (vezi toată discuția)