avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua ! - mostenire, succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua ! - mostenire, succesiune

Parintii mei sunt divortati , bunica mea din partea tatalui a decedat , in urma ei a ramas un apartament , as dori sa stiu intru cu ceva drepturi de mostenitor ? Si daca da , ce trebuie facut ?
Va multumesc !!!

Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 01:17, 25 Iulie 2015
Pe scurt: NU.
Explicatie: Descendentii, adica urmasii unei persoane decedate, indiferent de gradul de rudenie cu defunctul (fiu/fiica, nepot/nepoata, stranepot/stranepoata, s.a.m.d. ) sunt in clasa I-a de mostenitori, clasa care inlatura de la mostenire celelalte clase, chiar daca mostenitorii din acestea sunt rude mai apropiate cu defunctul (de ex stra-stra-stra-nepotul este ruda de gradul V cu defunctul dar inlatura de la mostenire pe fratele defunctului care-i ruda de gradul II).
DAR in interiorul clasei I-a de mostenitori actioneaza principiul proximitatii, adica cei care-s rude mai apropiate cu defunctul ii inlatura de la mostenire pe cei care-s rude mai indepartate. Asadar tatal/,mama va inlatura de la mostenire.
DAR daca tatal/mama (cel care-i urmasul direct al bunicii) RENUNTA la mostenire ... BINGO. Sunteti promovat si aveti aceleasi drepturi ca si eventualii frati/surori ai mamei/tatalui care a renuntat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune just_ea just_ea bunica a murit,fiica ei(mama mea) este singura mostenitoarea si a inceput procedura de succesiune,in privinta imobilului unde a locuit bunica si vrea sa-l ... (vezi toată discuția)
Cum se stabilesc mostenitorii daca decedatul nu are copii, dar traieste mama acestuia? SurduLaurentiu SurduLaurentiu Buna seara, Cum se stabilesc mostenitorii daca decedatul nu a fost casatorit si nu are copii, insa mama acestuia traieste? Multumesc, Alina (vezi toată discuția)
Succesiune Mircea1962 Mircea1962 Cum se determină moștenitorii dacă decedatul nu are rude de gradul I în viață? (vezi toată discuția)